שתף קטע נבחר
 

רייפמן שוב רודף אחרי מזומנים

בעל השליטה באמבלייז מנהל מו"מ לקבלת הלוואה ממשקיעים מוסדיים זרים, לאחר שבארץ לא הצליח להשיג את המימון. ההלוואה נועדה למימון רכישת 15% ממניות אמבלייז. רייפמן: "הציניות שיש כלפיי בארץ לא קיימת בלונדון"

רק שלוש שנים חלפו מאז אלי רייפמן, המחזיק במניות אמבלייז, יצר תקדים וגייס מימון ממשקיעים מוסדיים באיגרות חוב אישיות שהנפיק. עכשיו זה קורה שוב, בשינויים קלים: אמנם לא מדובר במשקיעים מוסדיים מקומיים, וגם הסכום נמוך משמעותית, אבל רייפמן נמצא בשלב האחרון של מו"מ לנטילת הלוואה בגובה של 26 מיליון דולר (91 מיליון שקל) משני גופים מוסדיים וגוף בנקאי אחד - כולם בלונדון.

 

זאת, כדי לרכוש חבילה של 15% ממניות אמבלייז מידי קבוצה של שבעה משקיעים מוסדיים (בהם קרן פידליטי וחברת הביטוח AXA), המעוניינים למכור חלק מאחזקותיהם. ככל הנראה, רייפמן הציע לרכוש את המניות במחיר הגבוה ב-75% ממחיר השוק, כך שקשה לראות כיצד אחרי הפסדים של 240 מיליון דולר שצברה החברה בשנות קיומה ואין ספור מפחי נפש, הצעתו לא תיענה.

 

רייפמן, מצדו, מאמין בחברה, למרות שבאחרונה היא ירדה לשפל היסטורי וכיום היוא נסחרת לפי שווי שוק של 100 מיליון דולר בלבד (לעומת שווייה בשיא - 8 מיליארד דולר). שווייה הנכסי של אמבלייז עומד על 220 מיליון דולר, קופת המזומנים שלה לבדה מסתכמת ב-140 מיליון דולר, ובנוסף היא מחזיקה ב-51% ממניות פורמולה בשווי של 80 מיליון דולר.

 

"האנשים בישראל בינאריים"

את המימון נטל רייפמן בלונדון לאחר שגופים מוסדיים ובתי השקעות ישראלים אליהם פנה השיבו פניו ריקם. "האנשים בארץ מאוד בינאריים, ובתקופות כאלה אני יכול להבין אותם, ואת העובדה שלא הסכימו להשתתף בגיוס שלי כאן", אומר רייפמן.

 

"הציניות שיש כלפיי בארץ לא קיימת בלונדון. בארץ לא אוהבים לתמוך במה שקשור למו"פ כי זה שורף מזומן, אבל צריך להבין ששלב כזה בחיי חברה אורך עשר שנים. כמה כותרות שליליות ספג דב מורן מהעיתונות על פיתוח הדיסק און קי?

 

באנגליה אין אף תביעה של משקיע כנגד אמבלייז כי כשבאנו לאנגלים לא סיפרנו להם שאנחנו הולכים להרוויח מיידית, אלא את האמת - מדובר על השקעה גדולה, וכך גם הסיכון, בדיוק כמו חיפושי נפט. רוב המשקיעים בחברה הרוויחו הרבה כסף מההשקעה בתקופות השיא. הם נכנסו במחיר של פאונד למניה, ובשיא המחיר הגיע ל-36 פאונד למניה", אמר.

 

שני גופים מוסדיים ישראלים הסכימו להעמיד לרייפמן הלוואת גישור זמנית עד לקבלת המימון מהגופים הזרים, מימון שנלקח לתקופה של חמש שנים, לדברי רייפמן - בריבית שנתית בנקאית שמוערכת בטווח של בין 9%-7% לשנה.

 

בכיר באחד הגופים המוסדיים הגדולים בארץ, אמר אתמול כי הוא מתקשה להאמין שרייפמן יקבל את ההלוואות בריבית בנקאית רגילה, וכי להערכתו רק בריבית כפולה הוא יכול לקבל את ההלוואה, לאור מצב השוק בכלל ומצבה של אמבלייז בפרט.

 

הפעם הקודמת זכורה לרעה

הפעם האחרונה שרייפמן נטל הלוואה כזו גרמה אומנם להרבה כאב בכיס, אך מעבר לכך, נדמה כי ההיבט הכואב יותר היה שורה של פרסומים בכלי התקשורת הישראלים שהעלו ספקות האם יצליח להחזיר את החוב. באפריל 2005 גייס רייפמן מ-33 משקיעים, חלקם מוסדיים חלקם פרטיים, סכום של 63 מיליון דולר כדי למחזר חוב ישן, שבו רכש את מניות אמבלייז בזמנו.

 

בשל חשש לניגוד עניינים, החזיר רייפמן את החוב 8 חודשים לפני המועד ושילם ריבית אסטרונומית של 16.6% בשל הפירעון המקודם, במקום הריבית המקורית הדולרית שעמדה על 12%. הוא הצליח לשלם רק אחרי שאמבלייז רכשה ממנו את המניות במחיר של 149 פני למניה, ופרעה את החוב - 70 מיליון דולר למשקיעים באג"ח. ההחלטה, אגב, התקבלה ברוב לא נגוע של 92% באסיפה הכללית של בעלי המניות, ורייפמן ירד לאחזקה של 8% מהמניות.

 

עם זאת, מאז סוף יוני 2006, מופסדת אמבלייז (על הנייר) ב- 70% על המניות שרכשה מרייפמן, לאחר שמחיר המניה ירד ל-45 פני. שוויין של המניות שרכשה אמבלייז עומד כיום על 21 מיליון דולר בלבד.

 

בדצמבר 2006 נפרד רייפמן מכס המנכ"ל באמבלייז לטובת גיא ברנשטיין, וכיום הוא משמש כנשיא החברה. מלבד שכר שנתי של 250 אלף דולר, הוא אינו מושך דמי ניהול נוספים, בונוסים או אופציות, מלבד אלה שניתנו לו במסגרת העסקה שבה רכשה החברה את המניות ביוני 2006. לפי פרסום ה"אינדיפנדט", רייפמן נאלץ להיפרד מהכיסא בלחץ של בעלי המניות, שהתאכזבו מהביצועים הכושלים של החברה. מאמבלייז נמסר אז שרייפמן עמד בעצמו מאחורי ההחלטה.

 

הכתבה המלאה היום ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלי רייפמן: לונדון מחכה לו?
מומלצים