שתף קטע נבחר

נמשך הסכסוך בין היצואנים לאוצר

מנכ"ל האוצר, יורם אריאב: "לא צריכים לפרוץ את המשמעת התקציבית בשל סקטורים שלוחצים וצועקים". הממונה על התקציבים, רם בלינקוב, טוען, כי על אף הערכות לצמצום הכנסות המדינה ממיסים האוצר אינו דורש קיצוץ תקציבי

"אם לא נעמוד בדבקות בתחומים של שמירה על הגירעון ושמירה על מגבלות ההוצאה התקציבית, גם המדיניות המוניטארית לא תוכל להיות כפי שהיא", כך אמר היום (ב') מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב, בדיון מיוחד בוועדת הכספים בנושא היחלשות שער החליפין של הדולר. אריאב הוסיף כי לא ניתן לחמוק מהמגמות השליליות בכלכלה העולמית, כשלדבריו, ההאטה בצמיחת המשק הישראלי נמוכה בהרבה מהמגמות בכלכלות המערב.

 

"זה שיש סקטורים המפעילים לחצים, צעקות ודרישות - לא אומר שאנחנו צריכים לפרוץ את כל המסגרות. דווקא בתקופה של אי ודאות גוברת, אנו צריכים להתאים את ארגז הכלים למצב הנוכחי ולא לשנות את המדיניות הכוללת", אמר.

 

יו"ר ועדת הכספים, סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), שיזם את הדיון, הצהיר כי הוועדה מצפה מהממשלה לבנות חבילת מהלכים פיסקאליים לצד המדיניות המוניטארית של הנגיד. "כבר לפני כמה חודשים הבענו חשש שהורדת הריבית על ידי בנק ישראל תגביר את הלחצים האינפלציוניים, כפי שקורה כעת, דבר שעלול לחייב את הנגיד להעלות את הריבית ובכך להביא לפגיעה נוספת בתעשיות מוטות הייצוא, ובהמשך גם בשוק העבודה", כך לדבריי מיסז'ניקוב.

 

הממונה על התקציבים במשרד האוצר, רם בלינקוב, שנכח אף הוא בדיון, הצביע על התגמשות מסויימת בעמדת האוצר, כשעל אף ירידה משמעותית בהכנסות ממיסים, החליט שלא תהיה התאמה בצד ההוצאות. "אנחנו מוכנים לקבל את המחיר של גירעון גדול יותר ממה שציפינו השנה. ההחלטה לא לגעת בתקציב ההוצאות של המדינה למרות הירידה הצפויה בהכנסות היא מסר פיסקאלי משמעותי ביותר למשק", אמר.

 

בלינקוב מנה בפני הוועדה את "ארגז הכלים", כלשונו, שהעמיד משרד האוצר לטובת היצואנים. בין הכלים, חידוש תקנות הפחת המואץ בהיקף של 50% בשנה, המאפשר לתעשייה, לחקלאות ולתיירות לרכוש ציוד ומכונות חדשים ולהכיר בפחת מלא עליהם בתוך שנתיים. בנוסף, הועמדה קרן של 70 מיליון שקלים לסיוע ליצואנים, שאמורה לשמש ערבות בנקאית שתמנע סיוע נוסף של הבנקים בהיקף של 400 מיליון שקל, וכן 30 מיליון שקל למכון הייצוא לטובת עידוד יצואנים קטנים להסיט את פעילות הייצוא לשווקים מתפתחים.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, תקף את אריאב ואת בלינקוב, באומרו כי "ארגז הכלים" של האוצר איננו אפקטיבי דיו. "צריך לעודד את הצריכה על ידי הפחתת מיסים, להשקיע בתיירות ובייצור. אלו הם דברים שמסתכמים בכסף קטן עבור האוצר", טען.

 

ברוש קרא לאוצר להקפיא לשנה רפורמות ממשלתיות - ביניהן הרפורמה ארוכת הטווח במיסים וההיטלים בנמלים - עד שהמשק יתאושש, והוסיף כי קרן הסיוע ליצואנים שהועמדה על ידי משרד האוצר איננה אפקטיבית, משום שהוא ניתן ליצואנים בריבית גבוהה, וללא השתתפות בסיכון. "זוהי הלוואה בריבית גבוהה שהיצואנים, עומדים להפסיד כ-5 מיליארד דולר, אינם מעוניינים בה", אמר ברוש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוצר: נחוצה משמעת תקציבית
אלכס קולומויסקי
מומלצים