שתף קטע נבחר
 

פישר החליט: הריבית במשק תישאר 3.25%

בחודשיים האחרונים נקט פישר במדיניות תומכת צמיחה, והזניח במקצת את האינפלציה. חרף ההחלטה, בבנק ישראל מציינים כי הבנק יעקוב מקרוב אחרי התפתחות האינפלציה, ויעלה את הריבית "ככל שהדבר יידרש"

הריבית הבסיסית במשק לא תשתנה בחודש הקרוב ותישאר 3.25% - כך החליט הערב (יום ב') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר. מדובר באחת ההחלטות הקשות של פישר בנוגע לריבית, מאז שקיבל על עצמו את התפקיד לפני כשלוש שנים.   

 

המציאות הכלכלית הנוכחית שאיתה נאלץ הנגיד להתמודד מורכבת במיוחד: מצד אחד האינפלציה דוהרת קדימה עקב זינוק מחירי המזון והאנרגיה ומנגד, איומי ההאטה בצמיחה ובסחר העולמי שטרם התברר היקפהּ האמיתית. חרף ההחלטה, בבנק ישראל מציינים כי הבנק יעקוב מקרוב אחרי התפתחות האינפלציה, ויעלה את הריבית "ככל שהדבר יידרש".


  

בחודשיים האחרונים נקט פישר במדיניות תומכת צמיחה והזניח במקצת את האינפלציה, שכן שני היעדים מנוגדים. בבנק ישראל דאגו להפיץ בימים האחרונים כי הנגיד לא יפחית שוב את ריבית שכן היא כבר נמצאת בשפל היסטורי והפחתה נוספת מרחיקה את בנק ישראל מיעד המחירים (בין 1% ל-3%). כעת עומדת האינפלציה במשק על 3.7%, 0.7% מעל הגבול העליון.

 

אותם חזאים ש"פיספסו" את מדד מרס כבר החלו לדבר על הצורך הבהול בעליית הריבית כדי לעצור את האינפלציה. התחזיות לחודש אפריל קודרות - מדד של 0.9%-0.8%, שיקפיץ את האינפלציה בראייה שנתית ל-4.5%, 1.5% מעל הגבול העליון של יעד המחירים. פישר מודע היטב לסיכון שלקח, ועלול להביא אותו לפספוס יעד המחירים השנה זו הפעם השלישית ברציפות.

 

בבנק ישראל מסבירים היום כי הנגיד ממתין לפרסום נתוני האבטלה והצמיחה ברבעון הראשון של השנה שיתפרסמו בחודש הקרוב, על מנת להעריך במדויק את היקף ההאטה בקצב הצמיחה של המשק הישראלי כתוצאה מהמשבר הכלכלי העמוק בארצות הברית. ההחלטה של פישר היום רומזת על כך כי טרם השתכנע שמדיניותו בחודשיים האחרונים הייתה שגויה.

 

"אי הוודאות עדיין רבה"

מלשכת איגוד לשכות המסחר נמסר בעקבות החלטת פישר כי "האיגוד תומך בהחלטת נגיד בנק ישראל להשאיר את שיעור הריבית על כנו. מדובר בהחלטה נכונה והיא מתבקשת כתוצאה מהלחצים האינפלציוניים, מסביבת העסקים הגלובלית, ומהתנאים המשפיעים כיום על שערי החליפין וערכי המטבעות המובילים בעולם. אי הוודאות עדיין רבה ומחייבת תקופת המתנה".

 

מהתאחדות התעשיינים נמסר: "החלטת בנק ישראל להשאיר את הריבית על כנה היא צעד נכון. מדובר בהחלטה אחראית; זאת, בעיקר לנוכח המשבר בכלכלה העולמית והחשש מעוצמת השפעתו על המשק הישראלי. התאחדות התעשיינים סבורה כי לנוכח האינפלציה הצפויה בשנת 2008 ולנוכח פער הריביות והפחתה הנוספת בריבית בארצות הברית, נקט הנגיד בצעד אחראי, המשדר את מחויבותו לשמירה על יציבות המחירים, תוך תמיכה בצמיחה ובתעסוקה".

 

בסביבתו של פישר טענו אתמול שהנגיד אינו מתרגש מזעקות האינפלציה. "אין ספק שהנגיד היה מעדיף להיות בתוך היעד, אך זה איננו קדוש. בטווחים הבינוני והארוך פישר מעולם לא פיספס את היעד", אמרו מקורביו.

 

ב-24 במרס הוריד פישר את הריבית במשק ב-0.5% לרמה של 3.25% - השיעור הנמוך ביותר בתולדות הכלכלה הישראלית. ההחלטה התקבלה כשהמשבר הפיננסי העולמי איים להוביל למיתון חריף בכלכלה האמריקנית, וכתוצאה מכך בעולם כולו.

 

בחודשים האחרונים נאלצו בבנק ישראל להתמודד מול דילמה מוכרת: להתרכז בשמירה על קצב האינפלציה או בהתמודדות מול איום ההאטה שהולך ומתממש. בפברואר הכריע הנגיד בצורה ברורה שהדגש יינתן לעידוד הצמיחה והתעסוקה, והוריד את הריבית ב-0.5%, וכך קרה גם במרס.

 

ואולם במרס התווסף יעד נוסף, גם אם לא מוצהר - ייצוב הדולר מול השקל. בעת קבלת ההחלטה בפברואר נסחר הדולר ברמה של 3.6 שקלים, וביום ההחלטה על הריבית במרס נקבע השער היציג על 3.523 שקל לדולר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: ישראל הדרי
מומלצים