שתף קטע נבחר

 

הויקינגים זוכו בפרשיית רצח בת 100 שנים

בדיקות שנערכו בשלד של אישה ויקינגית, שנמצא בשנת 1904, העלו כי היא לא נרצחה על מנת שתלווה את אדוניתה לארץ המתים

בדיקות שנערכו בעצמותיהן של שתי נשים ויקינגיות, שנמצאו בהריסות ספינה שנקברה באדמה, הפריכו חשדות בני מאה שנה שאחת מהן הייתה משרתת שהוקרבה על מנת שתלווה את אדוניתה במסעה אל עולם המתים. כך דיווחו חוקרים לכתבי סוכנות רויטרס באוסלו.

 

הבדיקות העלו כי עצם הבריח השבורה, בשלדה של האישה הצעירה מבין השתיים, החלה להחלים שבועות מספר לפני מותה. משמעות הדבר כי השבר אינו תוצאה של הוצאה להורג, כפי שסברו החוקרים מאז שנמצאו השלדים בספינה שאורכה 22 מטרים בשנת 1904.

 

"אין לנו כל סיבה לחשוד שאלימות הייתה הגורם למותה של הצעירה מבין הנשים" אמר פר הולק, פרופסור לאנטומיה באוניברסיטת אוסלו, לכתב סוכנות רויטרס. הולק ערך בדיקות לשלדי הנשים, שמתו בשנת 834 בקירוב. המבוגרת מבין השתיים הייתה בת כ-80 והצעירה בת כ-50.

 

"השבר יכול היה להיגרם כתוצאה מנפילה או כל סיבה אחרת. היא יכולה הייתה להיפגע קשות, אולי פילו לסבול מנזק מוחי, אך שבר כזה אינו עדות לרצח". גילויה של הספינה אוסברג, בדרום נורווגיה, על חרטומה המסולסל, קישוטי עץ האלון בדופנותיה ושתי גופות הנשים שבתוכה, היה אחת הסנסציות הארכיאולוגיות של ראשית המאה ה-20.

 

ישנם היסטוריונים המאמינים כי הויקינגים עסקו ברצח פולחני. אחמד אבן פדלן, נוסע ערבי בן המאה ה-10 לספירה, הותיר אחריו תיאור מפורט בכתב של טקס קבורה ויקינגי שנערך ברוסיה, בו נדקרה משרתת למוות ואז נקברה.

 

שלדי הנשים שנמצאו בספינה אוסברג נקברו בשנת 1948. לאחרונה הוצאו מקברן על מנת לגלות האם אמצעים טכנולוגיים חדשים יכולים להעניק מידע נוסף לגבי נסיבות מותן של הנשים. הולק סיפר כי הבדיקות העלו שהאישה המבוגרת יותר מתה מסרטן. "זהו סרטן סופני למדי לכן אני די בטוח שזו סיבת המוות" אמר הולק. מדובר בתיעוד הקדום ביותר של מחלת הסרטן בנורבגיה.

 

כמו כן מעידות הבדיקות על כך ששתי הנשים חיו בקרב המעמד הגבוה, זאת מסיקים החוקרים מבדיקות שערכו בשיניהן של הנשים. הבדיקות העלו כי הנשים ניזונו מבשר, בעוד מרבית אוכלוסיית הויקינגים באותה תקופה הסתפקה בדגים. מבדיקת שיניה של האישה הצעירה יותר, עולה כי היא נהגה להשתמש בקיסם מברזל, אביזר של מותרות במאה ה-9 לספירה.

 

היסטוריונים חושדים מזה זמן רב כי האישה המבוגרת יותר היא המלכה אאסה. אימו של האלפדאן השחור וסבתו של המלך הראשון של נורבגיה, הראלד בהיר השיער. האישה סבלה ממחלה הנקראת סינדרום מורגגני, אשר העניקה לה מראה גברי בימי חייה, השלד שהותירה אחריה היה במידות של גבר וככל הנראה היה לה זקן.

 

"יש לנו עדיין יותר שאלות מתשובות" אמר אגיל מיקקלסון, מנהל מוזיאון אוסלו להיסטוריה תרבותית. אחת השאלות להן לא נמצא מענה היא האם היו הנשים קרובות משפחה, אולי אפילו אם ובתה. למרבה הצער לא נאסף מספיק דנ"א מהשלדים על מנת להשיב על שאלה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האם הקריבו הויקינגים קורבנות אדם?
צילום: רויטרס
מומלצים