סקר: ניצולי השואה בריאים - אך רואים עצמם חולים
כמחצית מניצולי השואה הגדירו את מצב בריאותם כרע, לעומת שליש מבני גילם בארץ - אך בבדיקות גופניות לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות.
ניצולי שואה החיים כיום בישראל בריאים לא פחות מבני גילם שלא חיו תחת המשטר הנאצי, אך תופסים את עצמם כבעלי בריאות לקויה. כך עולה מסקר שנערך במרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות.
תוצאות הסקר מראות כי בניגוד לממצאים ממחקרים קודמים, הניצולים אינם חולים יותר במחלות לב או בסרטן בהשוואה לבני גילם. בסקר לא נמצאו הבדלים מובהקים בין שתי הקבוצות בדיווחים על התקף לב, אי ספיקת לב או מחלות לב. גם בשיעור מקרי אוטם מוחי, סרטן, אי ספיקת כליות, יתר לחץ דם או עודף כולסטרול בדם לא נמצאו הבדלים מובהקים. עוד נמצא כי רק כרבע
מהניצולים סבלו מסוכרת לעומת כשליש בקבוצת הביקורת. הניצולים גם סבלו פחות מאוסטאופרוזיס, אולם שיעור גבוה יותר בקרבם פיתחו שברים בעקבות אוסטאופרוזיס לעומת קבוצת הביקורת.
עם זאת, נמצא כי הניצולים תופסים את מצב בריאותם כגרוע ביחס לקבוצת הביקורת. כ-47 אחוז מניצולי השואה הגדירו את מצבם כ"רע" או "לא כל כך טוב", לעומת כשליש מקבוצת הביקורת. עוד נמצא כי ניצולי השואה מעשנים יותר וסובלים יותר מעודף משקל מאשר קבוצת הביקורת. כמחצית מהניצולים עישנו לעומת 40 אחוז אצל בני גילם. ניצולי השואה סבלו יותר מקשיים תפקודיים (כחמישה אחוז לעומת כשלושה אחוז בקבוצת הביקורת). הפרעות בינוניות וקשות נמצאו בשכיחות גבוהה יותר בקבוצת הביקורת (כ-89 אחוז) לעומת קבוצת הניצולים (כ-83 אחוז).
בסקר נבדקו כ-400 ניצולי שואה ומצב בריאותם הושווה ל-625 בני גילם שאינם ניצולי שואה. הקשישים רואיינו בביתם ונשאלו על מצב בריאותם. הם גם מילאו שאלונים לאיבחון מצבם הנפשי, הקוגניטיבי והתפקודי, נשקלו ונמדדו. התוצאות נאספו במסגרת סקר שבדק הרגלי בריאות ותזונה בקרב קשישים ונערך על ידי ליטל קינן-בוקר ורבקה גולדשמיט ממשרד הבריאות. החוקרות ציינו כי "קיימות עדויות לכך שהגבלה חמורה בתזונה עלולה לתרום לעליית הסיכון לתחלואה כרונית. עם זאת, ייתכן שמי ששרדו את תקופת השלטון הנאצי באירופה וחיים כיום הינם בריאים יחסית לכלל האוכלוסייה בגילם". החוקרים סבורים שיש צורך במחקרים נוספים בנושא.
מחקרים אחרים שנעשו בעבר בישראל מצאו תחלואה מרובה יותר בסרטן ובמחלות כרוניות בקרב הניצולים. מחקר אחר, שנעשה במרכז הלאומי לבקרת מחלות, מצא כי ניצולי שואה דיווחו כי הם סובלים מיתר לחץ דם, מחלת לב כלילית, אי ספיקת לב וחרדה יותר מאשר בני גילם שלא חיו תחת המשטר הנאצי. גם מחקר זה הראה כי תפיסת הבריאות הכללית וכן הגופנית והנפשית היו נמוכות באופן מובהק בקרב הניצולים.
מחקר נוסף שנעשה באוניברסיטת חיפה מצא כי שיעורי התחלואה בסרטן בקרב ניצולי השואה גבוהים עד פי 2.4 מאשר בקרב בני גילם שלא חיו תחת הכיבוש הנאצי.