אנשים שעובדים בלילה - בסיכון גבוה לסרטן
מחקר גילה שיעור גבוה של סרטן שד וערמונית בקרב נשים וגברים שיום העבודה שלהם מתחיל אחרי השקיעה. הסיבות האפשריות: ייצור מופחת של מלטונין, מחסור בחשיפה לאור השמש ופגיעה במערכת החיסונית
הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן ,(IARC) שהיא זרוע של ארגון הבריאות העולמי, תוסיף את העבודה במשמרות לילה לרשימת הגורמים שעלולים להיות קרצינוגניים (מסרטנים.(
שכיחות הסרטן הגבוהה יותר לא מוכיחה שעבודת לילה עלולה במובהק לגרום לסרטן. ייתכן שישנם גורמים נוספים שמשותפים לעובדי הלילה ומעלים את הסיכון שלהם לחלות. אבל מדענים חושבים שהעבודה בלילה מסוכנת משום שהיא מערערת את השעון הביולוגי של הגוף. זאת מכיוון שההורמון מלטונין, שיכול לדכא התפתחות של גידולים, מיוצר בדרך כלל בלילה.
להתפטר? עבודת לילה מסתברת כמסוכנת לבריאות (צילום: פוטוס)
מדענים מאמינים שרמות נמוכות של מלטונין עלולות להעלות את הסיכון לחלות בסרטן. אור עוצר את ייצור המלטונין, ולכן עבודה בלילה באור מלאכותי עלולה לגרום לרמות נמוכות של מלטונין בגוף.
ד"ר דייוויד דקר, אונקולוג בבית החולים בומונט במישיגן, אומר שהוא מעולם לא שמע על התאמה בין סרטן לשעות העבודה של החולה, אך טוען שקשר כזה
מתקבל על הדעת. "המחקר מעניין, אך לא הייתי משנה את אורח החיים שלי או מתפטר מעבודתי," אמר דקר.
ובכל זאת, רבים מאלה שמטילים ספק בתיאוריית משמרת הלילה עשויים להשתכנע מהניתוח של IARC שמתפרסם בגליון דצמבר של כתב העת 'לנצט אונקולוג'י.' "הממצאים מוצקים," אמר וינסנט קוגליאנו, ראש היחידה לדירוג קרצינוגנים בסוכנות הבינלאומית. "נמצא דפוס ברור מספיק בקרב אנשים שעובדים במשמרות כדי להבין שיש עלייה בשיעור הסרטן, אך אין לשלול השפעה של גורמים נוספים."
אגב, מה שמזיק אפילו יותר מעבודה במשמרות לילה הוא מעבר בין משמרות לילה למשמרות יום.
גורם נוסף שמשפיע על הסיכון לחלות בסרטן עשוי להיות חוסר שינה. כשלא ישנים מספיק המערכת החיסונית נעשית פגיעה, והיכולת שלה להילחם בתאים עם פוטנציאל סרטני יורדת.
הפרת הקצב הטבעי של הגוף עלולה אף היא לשבש פעולות חיוניות. תהליכים מסוימים, כמו חלוקת התא ותיקון דנ"א, מתרחשים במועדים קבועים.
אם תתברר תיאוריית משמרת הלילה כנכונה, יכולה להיות לכך השפעה על מיליוני בני אדם ברחבי העולם. מומחים מעריכים שכמעט 20% מאוכלוסיית העובדים במדינות מפותחות עובדים במשמרות לילה. מדענים מנסים היום למצוא דרכים להפחתת הסיכון לחלות בסרטן בקרב העובדים במשמרות האלה. בין השאר עורכות חלק מהחברות ניסויים בתאורה כדי למצוא אור שלא משפיע על ייצור המלטונין.