בכיר בלשכת עו"ד : יוזמה נגד ניצול מתמחים
בלעדי ל"כלכליסט": דורון ברזילי, יו"ר ועד מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין, מקדם הצעה שתאכוף את החוק, ותמנע מהמשרדים להעסיק עובדים יותר מ־58 שעות בשבוע. בלשכה מודיעים: "לברזילי אין סמכות"
עו"ד דורון ברזילי, יו"ד מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין, יוזם מהלך דרמטי שבמסגרתו יחויבו משרדי עורכי הדין לאכוף את החוק, ולא להעסיק את עובדיהם יותר מ־58 שעות שבועיות, כך נודע ל"כלכליסט". אם תאושר היוזמה, מעביד שיעסיק את עובדיו שעות רבות מהמותר לפי החוק ייחשב למבצע עבירה אתית של "פגיעה בכבוד המקצוע" או "התנהגות שאינה הולמת עורך דין".
היוזמה מתבססת על חוות דעת משפטית שהכינה עו"ד ארנה לין בעניין תחולתו של חוק שעות עבודה ומנוחה על עורכי דין שכירים. בחוות הדעת נכתב, כי על פי החוק, והתקנות וההיתרים הנובעים ממנו, במשרד עורכי דין שבו עובדים חמישה ימים בשבוע, העסקת עורך דין שכיר יותר מ־12 שעות ביום או מ־58 שעות שבועיות ללא קבלת היתר מיוחד משר התמ"ת "מהווה הפרה של הוראות החוק, וחושפת את המעביד לעונשים הקבועים בו".
"מדובר בחוק מגן שאינו נאכף על ידי המשרדים", אמר ברזילי ל"כלכליסט" וציין את שעות העבודה המרובות והעבודה בסופי השבוע, כדבר שמתרחש בשיגרה במשרדי עורכי הדין הגדולים. "המחוז בראשותי כינס ועדה לבדיקת נושא השעות הנוספות, והיא צפויה להמליץ לוועד המחוזי לקבוע שהעסקת עורך דין מספר רב יותר של שעות תיחשב כעבירה אתית למעסיק", כך לדברי ברזילי.
שאלה של אמון
עורכי דין שכירים ומתמחים מספרים כי יום עבודה סטנדרטי נמשך לפחות 12 שעות כשבתקופות עמוסות עשויים הפרקליטים להישאר במשרד 24 ואף 36 שעות רצופות, ללא תגמול. זאת, בשל פרשנות כי מדובר ב"משרה בעלת אמון אישי מיוחדת", המאפשרת לשלם לעובדים שכר גלובלי שאינו מותנה במספר השעות שעבדו.
על אף האמור לעיל, פסק דין שניתן לפני כשנה וחצי בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים, בעניינה של עו"ד זיוה כץ, שתבעה את מעסיקה, שלל את הפרשנות הזו. בית המשפט קבע כי עורך דין שכיר שאינו יכול לקבל בעצמו החלטה משמעותית לא ייחשב כממלא משרת אמון אישית.
בניסיון לקדם את המהלך של ברזילי גיבש ועד מחוז תל אביב נייר עמדה ראשוני, שמסכם את מבחני הפסיקה לעניין הקביעה אם משרה היא בעלת אמון אישי או לא. לפי המסמך, הקריטריונים הנבדקים ככל הנראה הופכים את המתמחים, ועורכי דין צעירים רבים לכאלו שחוקי המגן אמורים לחול עליהם.
הלשכה מתנגדת
בלשכת עורכי הדין הגיבו אתמול בכעס ליוזמה של ברזילי, ובכיר בלשכה אמר ל"כלכליסט": "ברזילי לא קובע בעניין הזה כלום. הוא בסך הכל עוד דעה בלשכה". בינואר השנה העביר הוועד המרכזי של הלשכה החלטה עקרונית הקובעת כי יש לשלם למתמחים עבור שעות נוספות, וקבע: "דינו של מתמחה כדין עובד, וככזה חוק שעות עבודה ומנוחה חל עליו".
במסגרת הדיון שנערך בנושא אתמול בלשכה, אמר גיא־רון כי בעקבות ההחלטה שהתקבלה בעניינם של המתמחים, נדרש כעת באורח טבעי לטפל בנושא עורכי הדין השכירים.הוא הוסיף כי לנוכח ההתפתחויות בפסיקה, מן הראוי שעמדת הלשכה תינקט בהקדם.
"ברזילי מבחינתי הוא נבחר שמתבטא בעניין ולא יותר, ואין לי דין ודברים עמו בעניין הזה", אמר יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד גיא־רון. בהתייחסו לדברי גיא-רון, מסר ברזילי, כי הוא "מעריך ומכבד את זה שגיא־רון מטפל בעניין הזה פתאום, אבל אם הוועד המרכזי חושב שמסמוס הנושא באמצעות איזו החלטה ערטילאית יספק אותנו, הוא טועה. ועד מחוז תל אביב יעשה הכל כדי להביא שינוי לטובת עורכי הדין".
נציין, כי על פי הצעת החלטה שהונחה בפני חברי הוועד, נקבע כי עורך דין שכיר זכאי לקבל גמול בעד שעות נוספות, בכפוף להוראות המבחינות בין משרה רגילה לבין משרת אמון. עם זאת, המלצת הלשכה היא לשלם שכר עבור שעות נוספות לפי הסדר "שעות נוספות גלובליות".