להישאר עם קופת הגמל של מקום העבודה או לעזוב?
דמי הניהול הנמוכים החזירו לקדמת הבמה את קופות הגמל הענפיות, שהוקמו ביוזמת ארגוני עובדים עבור עובדי המגזרים השונים כגון המורים, אל על, חברת החשמל והתעשייה האווירית. פתיחת השוק הפנסיוני לתחרות גרמה לבלבול בקרב חלק מהעובדים. "כלכליסט" מגיש צרור עצות לעובד הנבוך
כל עוד שוק ההון נתן תשואות ברוטו בשיעור של 10%, גובה דמי הניהול לא זכה לתשומת לב מיוחדת. אולם עכשיו, כאשר שוק ההון במגמת ירידה, דמי הניהול תופסים חלק משמעותי יותר בחיסכון ארוך הטווח. וכך חוזרות לתמונה קופות הגמל הענפיות שהוקמו ביוזמת ארגוני עובדים עבור עובדי המגזרים השונים, כגון המורים, אל על, חברת החשמל והתעשייה האווירית, הנהנות מדמי ניהול נמוכים. פתיחת השוק הפנסיוני לתחרות גרמה לבלבול בקרב חלק מהעובדים, והם נאלצו להחליט אם לעזוב או להישאר, בעיקר כשהמתחרים הציגו תשואות גבוהות יותר עד לפני שנה.
שוק קופות הגמל סובל כיום ממשבר גדול בשל תכתיבי הרגולציה שמייקרים את עלויות התפעול. הקופות היחידות שמצליחות להישאר עם הראש מחוץ למים הן הקופות הענפיות, המנהלות כ־50 מיליארד שקל (כ-20% משוק הגמל). נוסף על העלויות הנמוכות במשך תקופת החיסכון (דמי הניהול בלבד ללא גבייה מהצבירה), הכוח של הקולקטיב בקופות הענפיות מאפשר ליהנות מהוזלה ומהטבות במחירי הביטוחים הנלווים, כגון ביטוח שארים, ביטוח חיים וביטוח אובדן כושר עבודה.
בנוסף לכך, כמה מהקופות כבר חתמו על הסכמים עם קופות פנסיה שונות ודאגו שעמיתיהן יזכו לתנאים מועדפים בזמן הפרישה. הסיבה היא שמהשנה הפכו כל הקופות הפנסיוניות לקצבתיות, ולכן כשיגיע העמית לגיל הפרישה יצטרך להעביר את כספו ולמשכו כקצבה באמצעות קופה פנסיונית אחרת. הקופות הענפיות של האקדמאים, המהנדסים, ההנדסאים והטכנאים כבר חתמו על הסכמים עם קרן הפנסיה מבטחים, ועמיתי קופות אלה ייהנו מתנאים מועדפים בזמן הפרישה. בשאר הקופות הענפיות שוקדים בימים אלה על ניסוח הסכמים עם קופות הפנסיה השונות.
ההפסדים הגדולים שספגה בינואר קופת הגמל של התעשייה האווירית, הקופה המפעלית הגדולה ביותר שמנהלת כ־4.5 מיליארד שקל, אמורים היו לערער את הביטחון שנתנו הקופות הענפיות. עם זאת, מתברר שבמהלך החודשיים האחרונים קיימת דווקא מגמה של ירידה בצבירה השלילית בקופות, כלומר נרשמת ירידה במספר העמיתים שעזבו. אז מה לעשות? "כלכליסט" מרכז עבור החוסכים הוותיקים צרור עצות שיעזרו להם לדעת כיצד לנהוג בפרשת הדרכים הנוכחית.
שימו לב לדמי הניהול
חשוב לבדוק מה גובה דמי הניהול שמציעה לכם הקופה הענפית לעומת הקופה או גוף ההשקעות הפרטי. אמנם חלק מהקופות העלו מעט את דמי הניהול בעקבות המטלות הרגולטוריות שמחייבות השקעה במערכות מיכון ואבטחת מידע והעלו אותן ל־0.5%, אולם מדובר בעיקר בקופות הקטנות והבינוניות שמתקשות לשאת בעלויות.
בימים אלה מגבשים בענף קופות הגמל הענפיות פתרון שיוריד חזרה את העלויות של הקופות הבינוניות והקטנות, וזאת באמצעות ריכוז הניהול של כמה קופות תחת גוף מנהל אחד. עם זאת, ברוב הקופות הענפיות דמי הניהול עדיין נמוכים באופן ניכר מדמי הניהול שבקופות אחרות. דמי הניהול בקופות הענפיות הם 0.12%-0.5%, והממוצע הוא 0.3%. בקופות הגמל הפרטיות מדובר בדמי ניהול בגובה 1.2%-2%. כמו כן, הקופות אינן צפויות לחתום על הסכמי הפצה עם הבנקים. כלומר, בעוד שבקופה רגילה גובים עמלה נוספת של 0.25% מעמיתי קופות הגמל, בענפיות לא גובים עמלה כזו.
לגובה דמי הניהול יש משמעות גדולה, שיכולה להשפיע בסופו של דבר על הסכום שיצטבר בחיסכון שלכם בסוף תקופת החיסכון. הפערים יכולים להגיע למאות אלפי שקלים. עו"ד גלית שלום קדוש, המשמשת יועצת משפטית של כמה קופות ענפיות, מביאה דוגמה: "צעיר בן 27 מפריש מדי חודש סכום של 1,500 שקל; אם נחשב לפי תשואה שנתית של 4% בשנה, כעבור 40 שנה אותו צעיר יצבור 1,671,392 שקל לפי דמי ניהול של 0.25%. לעומת זאת, אם הוא ינהל את החשבון בקופת גמל פרטית שבה דמי הניהול עומדים על 2%, סך הצבירה שלו יעמוד על 1,103,489 שקל - כלומר הפרש של 567,903 שקל".
הפערים מצטמצמים
שנים רבות היו התשואות עקב אכילס של הקופות הענפיות. מדיניות ההשקעות הסולידית, ויש שיטענו חוסר הרווחיות של הקופות, עשו חלק מהן לרדומות. התחרות בשוק העירה גם את הקופות הענפיות. חלק מהן (הסקטוריאליות) כבר עברו לניהול של גופים פרטיים, והתשואות עלו בהתאם. כיום התשואות עדיין אינן משתוות לתשואות של כמה מבתי ההשקעות הפרטיים, אולם חשוב לזכור שצריך לבדוק את התשואה נטו, כלומר התשואה לאחר ניכוי דמי הניהול. מכיוון שמדובר בקופות שבהן דמי ניהול נמוכים במיוחד, הפערים בתשואות בינהן לבין הגופים הפרטיים מצטמצמים.
כדאי גם לשים לב שמדובר בתשואה תחת אותו גוף מנהל. היתרון של הקופות הענפיות הוא שגם כאשר מדובר בקופה שמנהלי ההשקעות שלה הם גופים פרטיים, עדיין קיימת ועדת ההשקעות של העמית שבודקת שהתשואות טובות דיין לעומת תשואות של אותו בית השקעות ולעומת תשואות בשוק. "לפני שנתיים החלטנו לצאת במכרז כדי לעצור את המצב של תשואות פחות טובות. ההחלטה באה אחרי שהבנו שהעמיתים לא מתרשמים מזה שהכסף נשמר בצורה זהירה ואחראית יותר. את הקריטריונים למכרז קבענו באופן שיבטיח את טובת העמיתים שלנו. אחרי שבחרנו שלושה בתי השקעות שינהלו את ההשקעות תפקידנו לא הסתיים, מאחר שגם היום אנחנו כל הזמן עם האצבע על הדופק, דואגים שהתשואות יעמדו בסטנדרט גבוה", אומר רוני פורת, מנהל קופת הגמל וההשתלמות של ההנדסאים והטכנאים.
אחד החסרונות של הקופות הענפיות הוא חוסר האפשרות לפצות את חברי הקופה, מכיוון שלקופה אין הון עצמי. כך למשל, בקופה של התעשייה האווירית אין אפשרות שהיא תפצה את הלקוחות על התנהלות השקעות שגויה, מכיוון שפיצוי יפגע שוב בכל העמיתים. לעומת זאת, בפריזמה יכלו להרשות לעצמם לתת פיצוי לעמיתים שנפגעו מהתשואות הנמוכות שלא תאמו את מדיניות ההשקעה.