פרשיות הכליאה באוסטריה - בגלל העבר הנאצי?
הצעירה שנכלאה בידי סוטה במשך 8 שנים התייחסה לפרשת הכליאה החדשה: "ייתכן שזה קשור למלחמת העולם השנייה והקשר שלה לחינוך". סימני השאלה סביב הזוועות בבית פריצל מתרבים: מי עזר לאב להתקין את דלת המרתף הכבדה וכיצד שרדו קורבנותיו כששהה 3 שבועות בתאילנד? עוד עולה: עונשו של האב לא יהיה יותר מ-15 שנות מאסר
האם התרבות האוסטרית ועברה הנאצי עומדים מאחורי ריבוי פרשות ההתעללות המחרידות הפוקדות אותה? כך לפחות רמזה נטשה קמפוש, האוסטרית הראשונה שהתפרסמה בעולם לאחר שיצאה לחופשי בתום שמונה שנים בהן הייתה כלואה בביתו של פדופיל בהתייחסות פובית ראשונה לפרשת ההתעללות בבית משפחת פריצל בעיירה אמשטטן.
פרשת צינוק האימה:
- חשד באוסטריה: האב המתעלל קשור לרצח נערה
- צלקות הצינוק באוסטריה: עיוותים בגוף ובנפש
- הלם בעיירה האוסטרית: איך איש לא ידע?
- אוסטריה: האב המתעלל הודה בכל המיוחס לו
בראיון לתאגיד השידור הבריטי BBC שפורסם היום (א') אמרה קמפוש, שנחטפה בעת שהייתה בת 10 בדרכה לבית הספר והוחזקה במשך שמונה שנים בחדר נעול במרתף, כי "לאט-לאט, הבנתי שיש פה דברים המקבילים לגורלי, לכן הסיפור כולו השפיע עלי אף יותר". כשנשאלה כיצד לדעתה ניתן לסייע למשפחה, אמרה כי מוטב להניח להם ככל שאפשר. "הם זקוקים להרבה שקט, הזמן מרפא את כל הפצעים".
קמפוש רמזה שייתכן שפרשות ההתעללות בארצה קשורות להיסטוריה שלה. "זה קיים ברחבי העולם, אך אני חושבת שייתכן שזה גם קשור למלחמת העולם השנייה והקשר שלה לחינוך וכן הלאה", אמרה הצעירה הנחושה לחיות חיים נורמליים ככל שניתן. "אני חושבת שזה יכול לקרות בכל מקום וזה גם קיים בכל מקום, לא רק באוסטריה".
מי עזר ליוזף פריצל?
היא הסבירה כי "בתקופת הנאציזם נפוץ דיכוי האשה" והושם דגש על "חינוך סמכותני". היא איחלה לבני משפחת פריצל הצלחה והביע תקווה שהם "יצליחו להתגבר, ואני חושבת שלפחות הצעירים יצליחו". מוקדם יותר כבר אמרה קמפוש לכלי תקשורת באוסטריה כי תרמה 25 אלף אירו לבתו של האב האוסטרי המתעלל, אליזבת פריצל, וילדיה. בהודעתה קראה לציבור להצטרף ולתרום אף הוא לשיקום הקורבנות, בציינה כי תמיכה ארוכת טווח היא חיונית.
שלטי "איך זה קרה?" ו"למה" מחוץ לבית פריצל (צילום: AFP)
בתוך כך, עיתון ה"טיימס" הלונדוני דיווח הבוקר על חשד כי יוזף פריצל - שהודה בכליאת בתו ושלושה מילדיה, שהם גם ילדיו, במשך 24 שנים - לא פעל לבד. פרנץ פולצר, מפקד משטרת אוסטריה התחתונה התעקש שפריצל פעל לבד. "אנו לא מנהלים חקירה בעניין שותפים לדבר עבירה". עם זאת הודיעה שהפרשה נחשפה הודות לטיפ אנונימי שהתקבל. תחילה נעצרה האם אליזבת עם הגיעה לבית החולים בו אושפזה בתה במצב קשה בחשד להזנחה. עקב כך עלו שאלות באשר למי יידע את המשטרה על כליאתה בני המשפחה. "לדעת על עבירה אינו אותו דבר כמו להיות שותף לעבירה", התעקש פולצר. "המודיע ביקש להישאר אנונימי ואנו נכבד זאת".
ואולם מתגברות הראיות המצביעות על מעורבותו של צד שלישי בפרשה. את דלת הצינוק, השוקלת 300 ק"ג, לא ניתן היה להתקין ללא עזרתו של אדם נוסף. בנוסף, פריצל יצא מספר פעמים לחופשות בחו"ל, בהן חופשה בת שלושה שבועות בתאילנד, בה השאיר את אליזבת ושלושה מילדיה בצינוק. גם אם היה ממלא את המרתף במזון ושימורים, סביר שהוא לא היה מספיק ועולות גם שאלות בדבר האשפה שנוצרה שם ופינויה.
העונש המרבי: 15 שנה
קצין המשטרה האוסטרי לא התייחס לשאלות והכחיש כי ידוע שפריצל שהה בחו"ל. "אם קיימת קלטת וידאו של נסיעתו לתאילנד, היינו רוצים שכלי התקשורת ימסרו לנו אותה כדי שנוכל לחשוב על כך". הקלטת, ששודרה בערוצי טלוויזיה, תיעדה את יוזף פריצל וחברו על בחוף בתאילנד, וכן רוכב על פיל. צהובון ה"סאן" דיווח היום כי פריצל גם נראה רוכש במהלך החופשה בגדי נשים, ואף אמר באותה הזדמנות כי הן עבור המאהבת שלו. איש לא חשד אז שה"מאהבת" היא בתו.
לחוקרים האוסטרים נותרה עוד, כפי הנראה, עבודה רבה מאוד. הם עדיין לא החלו לחקור את רעייתו רוזמרי בת ה-68 ובינתיים הסתפקו בכך ששאלו אותה אם ידעה על המתרחש. היא השיבה שלא ולפי שעה מאמינים לה ברשויות. עוד התברר, כי לפי החוק האוסטרי, אם יורשע יוזף פריצל בכליאת בתו וילדיה ואינוסה, עונש לא יהיה יותר מ-15 שנות מאסר. בינתיים, פריצל עדיין לא הואשם באף עבירה, אך סביר להניח שכתב האישום נגדו יכלול אונס, גילוי עריות וכליאת שווא. בארה"ב, לשם השוואה, העונש המרבי על אונס בחלק מהמדינות הוא מאסר עולם.