מקדוניה על המוקד: פנינה קטנה בבלקן
פינות ציוריות ורומנטיות, מטבח המשלב בין בולגריה ליוון ואזרחים שמתלהבים מכל תייר, זה מה שממתין למי שיגיע למקדוניה, מדינה קטנה וקסומה המציעה חוויה לא שגרתית במחיר מציאה. לטייל באירופה בלי יורו אחד
האוטובוס שחיכה ליד כבש המטוס בשדה התעופה של סקופיה, עיר הבירה, הסיע אותנו לחדר האח"מים. שם המתין לנו מי שמיועד להיות שגריר מקדוניה בישראל, כשסביבו התרוצצו מלצרים עם משקאות קלים וקפה. בזמן שהתרעננו מהטיסה, הדרכונים שלנו נאספו, הוחתמו והוחזרו ביעילות.
הכבוד הממלכתי נשמר גם לאורך הטיול. בשתי הערים העיקריות בהן ביקרנו, אוחריד וביטולה, התקבלנו אחר כבוד על-ידי ראשי הערים. בביטולה הגדילו לעשות ודחסו ללשכת ראש העיר למעלה מ-20 עיתונאים וצלמים מקומיים, שהוזמנו לסקר את הפלא הזה שנקרא "תיירים".
מלחמת אגו עם יוון
כן, תיירים בימים אלה במקדוניה הם מצרך נדיר. הצרות של המדינה הצעירה, שהכריזה על עצמאותה ב-91', לאחר פירוק יוגוסלביה, החלו כשהחליטה לקרוא לעצמה "הרפובליקה של מקדוניה". יוון, השכנה מדרום, מיד שלפה את ספרי ההיסטוריה והחלה במלחמת אגו נגד ניכוס שמו של הגיבור הגדול אלכסנדר מוקדון. המצביא האגדי, לטענתם, קבע את מרכז האימפריה שלו בעיר ורגינה בצפון יוון, ולא יעלה על הדעת שמדינה זעירה תישא את שמו לשווא. כפשרה הם אף הציעו למקדונים לכנות עצמם "הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר של מקדוניה".
אבל המקדונים העקשנים לא אהבו את השם המסורבל והמשיכו להשתמש בשם המקוצר (לא שזה עוזר להם. באירוויזיון, למשל, עדיין משתמשים בשם הארוך) וכדי להכעיס ממש את היוונים, יצרו לעצמם דגל כמעט זהה לזה של חבל הארץ המקדוני ביוון. אם כל זה לא מספיק הם גם הטביעו על שטרות המדינה נופים מוורגינה היוונית.
ההתעקשות הזו עולה למקדונים ביוקר. רק לפני כחודשיים הם נאלצו לעזוב בבושת פנים את מפגש הפסגה של נאט"ו ברומניה, אחרי שיוון הטילה וטו על הצטרפותם לארגון. גם הכלכלה סובלת בעקבות חרם כלכלי בן שלוש שנים, שהטילה עליה יוון בשנות ה-90'. החרם נותן את אותותיו עד היום, עם שיעור אבטלה של 40%.
גם למקדונים יש חומוס
אך דווקא הקשיים והבעיות של מקדוניה הם שהופכים את המקום לאטרקטיבי יותר לתיירים. שקל אחד שלנו שווה 11.2 דינרים מקדוניים, מה שאומר שזול כאן. תמורת ארוחה טובה במסעדה למשל, כולל יין וקינוחים, תיאלצו להיפרד מ-50-60 שקל בלבד.האוכל המקדוני הוא שילוב טעים בין המטבח היווני לבולגרי. ה"חומוס" שלהם הוא ממרח הפלפלים האדום, המוגש לשולחן לפני כל ארוחה ובלי שתבקשו. לצדו תמיד ינוחו בורקסים שמנים ממולאים בגבינה בולגרית וממרחים נוספים על בסיס ירקות. בשל הקרבה לאגם הגדול יש באזור היצע דגים מרשים, אך מי שמתעקש יקבל גם סטייק או עוף. באגף הקינוחים תקועים המקדונים בשנות ה-80' העליזות והמנה הפופולרית היא בננה ספליט עם גלידה עטופה בבלינצ'ס והרבה קצפת.
אגם עמוק, ערים עתיקות ומעיינות מבעבעים
עם כל הכבוד לסקופיה הבירה, אפשר ורצוי פשוט לדלג עליה ולהגיע למקומות השווים באמת:
אגם אוחריד: האגם העמוק ביותר בחבל הבלקן (כ-300 מטר במרכזו) משתרע על שטח של כ-360 קמ"ר, וחלקו נמצא באלבניה השכנה. המים הכחולים הצלולים, הסירות שמשייטות בין הערים שעל שפת האגם והשקיעות הארוכות והצבעוניות, הופכות את המקום לפנינה רומנטית. תוסיפו את העובדה שאין כאן הרבה תיירים שיציצו לכם מעבר לכתף, ותבינו שאם כבר להיות רומנטיים, זה המקום.
אגם אוחריד זכה למעמד המכובד של אתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו בשל העובדה שמימיו צלולים ונקיים. דבר המתאפשר גם בזכות הכלכלה הצולעת של המדינה – כאן אין שום תעשייה שתזהם אותו.
באגם אפשר לשחות (טמפרטורת המים קבועה ועומדת על 24 מעלות), לשוט בסירות בין עיירות האזור, לדוג או סתם לשבת על החוף ולהביט בנוף. מומלץ גם לנסוע לאורך האגם ולהנות משפע היערות שכמעט נוגעים במים.
העיר אוחריד: העיר השלישית בגודלה, שנחשבת למרכז התיירות של מקדוניה. אוחריד שוכנת על גבעה מעל שפת האגם הנושא את אותו השם. פיליפוס, אביו של אלכסנדר מוקדון, בנה מצודה על ראש ההר מעל האגם, ושרידיה נחשפים עד היום בחפירות ארכיאולוגיות. חלקה העתיק של העיר, הבנוי על צלע ההר ומשקיף על אגם אוחריד, מזכיר עיירות ציוריות באיטליה. החלק העתיק מוקף חומה גבוהה וכולל 18 מגדלים וארבעה שערים. במקום נחשף גם אמפיתיאטרון רומי עתיק, ואם תגיעו לכאן בקיץ תוכלו ליהנות מהופעות בפסטיבל אוחריד למוזיקה.
במאה העשירית היו באוחריד 365 כנסיות (מהן נשארו רק 40) ובספרי ההיסטוריה היא מכונה "ירושלים של הבלקנים". העיר מציעה מגוון מסעדות על גדות האגם, ורחוב קניות ראשי שמחיריו לגמרי אינם מקומיים. אל תיפלו למלכודת הזו, שנועדה בעיקר לתיירים ממדינות ה"יורו".
כנסיית סיינט נחום: במרחק 40 דקות נסיעה מהעיר אוחריד, נמצאת כנסייה עתיקה ששוכנת על גדות האגם. אבל האטרקציה האמיתית נמצאת ממש מחוצה לה. כ-80 מעיינות קטנים המבעבעים מתוך קרקעית האגם. אפשר לשכור ספינה ולשוט באזור, המוקף צמחייה סבוכה שנשפכת לתוך המים. רומנטי, כבר אמרנו?
ביטולה: העיר השנייה בגודלה במקדוניה, נמצאת בסמוך לגבול עם יוון. ליד ביטולה אפשר למצוא שרידים של העיר הרומית הרקליאה. יש בה גם מסגדים עתיקים, שוק מקורה ומדרחוב חדש במרכז העיר לטובת התיירים, כשבמרכזו מגדל שעון עתיק.
במשך מאות שנים התקיימה בביטולה (שנקראה על ידי היהודים מונסטיר) קהילה יהודית משגשגת. בזמן השואה הייתה מקדוניה תחת שליטה בולגרית, והמלך הבולגרי שרצה להגן על יהודי ארצו בחר להקריב תמורתם את היהודים המקדונים. כך קרה שבתוך שלושה ימים בלבד הושמדה כליל הקהילה היהודית בביטולה שמנתה כ-7,000 איש.
מקהילה זו נותר כיום רק בית העלמין ההרוס והמנותץ. מאז נחרבה הקהילה היהודית הופלו כל המצבות, ורבות מהן נשדדו ושימשו לריצוף הרחובות והבתים. בשנים האחרונות החלו יהודים מרחבי העולם לתרום כספים לשיקום בית הקברות.
הכותב היה אורח חברת התיירות "אשת" המפעילה טיסות וטיולים מאורגנים למקדוניה.