60 האתרים הכי ישראליים
מהו המקום הכי ישראלי במדינה - הכותל המערבי או קברי צדיקים בצפת? חופי אילת או הר החרמון? שוק מחנה יהודה בירושלים או רחוב שינקין בתל אביב? לרגל שנת השישים למדינת ישראל ניסינו להרכיב את הנוסחה המושלמת. קבלו את 60 האתרים הכי ישראליים שיש
מה הופך אותנו לישראלים? ברור שמדובר במכלול מורכב של דברים - השפה העברית, ההיסטוריה המשותפת, התחושות הדומות שאנחנו חשים ביום הזיכרון, ביום השואה וביום העצמאות ועוד ועוד. אחד המרכיבים העיקריים בנוסחה המורכבת הזו הוא האתרים שבהם ביקרנו, הטיולים שערכנו ברחבי המדינה והמקומות שצרובים בזכרון הקולקטיבי שלנו - אבל גם בזיכרון האישי, שכן גם אנחנו פסענו שם ממש. נכון, לא לקחנו חלק בקרב בתל חי, לא נמנינו על לוחמי מצדה ולא הקמנו את העיר העברית הראשונה, אבל זה לא מונע מאיתנו להרגיש את ההיסטוריה הישראלית כשאנחנו מבקרים באתרים אלה כיום.
נדמה שלא ניתן להגדיר אתר אחד במדינה כ"האתר הכי ישראלי". להיפך, מדובר במכלול של אתרים שביחד יוצרים את הפסיפס שהוא המדינה, והוא כל אחד מאיתנו. לרגל שנת השישים למדינת ישראל, ניסינו להרכיב את הרשימה האולטימטיבית של האתרים הכי ישראליים - אלה שסביר להניח שרובם המוחלט של הישראלים היו בהם, אם במסגרת בית הספר, טיולי התנועה, סיורי מורשת בצבא או סתם בנופש האחרון. ואם לא היו בהם - הרי שראוי שיבקרו בהם לפחות פעם אחת בחייהם.
לא קל להרכיב את רשימת 60 האתרים הכי ישראליים. מה ישראלי יותר? הכותל המערבי או קברי צדיקים בצפת, חופי אילת או הר החרמון, שוק מחנה יהודה בירושלים או רחוב שינקין בתל אביב? הבחירה היתה קשה, והתוצאות לפניכם. אתם מוזמנים לבדוק את עצמכם - איפה הייתם, איפה עדיין לא - וכמובן, להוסיף את המקומות הכי ישראליים עבורכם. חג עצמאות שמח!
הערה: האתרים מסודרים על פי סדר הא"ב ולא על פי סדר חשיבות.
1. אבו גוש
עבור רבים זוהי בירת החומוס של ישראל, אך בכפר הציורי הזה שגילו מעל 6,000 שנה מתקיים פעמיים בשנה פסטיבל המוסיקה הווקאלית המארח תזמורות מקומיות ובינ"ל.
2. בית ביאליק
ברחוב הנקרא על שמו בתל אביב נמצא ביתם של המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק ואשתו מניה. המבקרים במקום ימצאו כתבי יד של שיריו כמו גם מכתבי ילדים שנשלחו אליו במהלך השנים.
3. בית המשפט העליון
המבקרים במבנה המרשים הזה (או לפחות שומרי החוק מביניהם) יכולים להתרשם כיצד האבן הירושלמית מבחוץ והפסיפסים היפים שבפנים משווים למקום את הילת הכבוד הראויה לו.
בית המשפט העליון (צילום: יהונתן צור)
4. בקעת תמנע
הפארק רחב הידיים המפורסם, בין היתר, בזכות "הפטריה", עמודי שלמה וציורי הקיר העתיקים.
פארק תמנע
5. בריכת המשושים
פינת חמד במרכז רמת הגולן שכל חניך בצופים טבל בה לפחות פעם אחת בחיים. השם ניתן לבריכה בגלל צורתם של קירות הבזלת.
6. גן השלושה (סחנה)
בריכות טבעיות חמימות, מפלי מים יפהפיים לצד דקלים ומדשאות? לא פלא שהיה זה הגן הלאומי הכי פופולרי בפסח האחרון. הבונוס: אתר שחזור חומה ומגדל על פי דגם הקיבוץ תל עמל.
הסחנה (צילום: חגי אהרון)
7. הגנים הבהאיים
הנוף המשקיף אל הנמל והשוטטות הנעימה בין השבילים המקסימים והגינות המטופחות מבהירים בכל פעם מחדש מדוע הגנים הבהאיים הם ממוקדי התיירות המושכים ביותר בחיפה.
8. דגניה א'
כמעט 100 שנים אחרי, הקיבוץ הראשון בישראל עבר מתיחת פנים והופרט ברובו. אך סיור בקיבוץ, כולל במוזיאון לתולדות דגניה, יכול להמחיש היטב כיצד חיו פה פעם חיי שיתוף ושוויון.
9. הר בנטל
אחד המקומות המוצלחים לסיפורי מורשת קרב על מלחמת יום כיפור ולו רק בגלל המוצב הצה"לי המשוחזר (שנבנה על חורבות מוצב סורי) והתצפית הנהדרת לעבר סוריה.
המוצב בהר בנטל (צילום: אפי שריר)
10. הר תבור
יש הטוענים שזהו ההר היפה בישראל. אולי זה הנוף המשקיף אל הגליל התחתון ועמק יזרעאל, אולי זו הכנסייה הפרנציסקנית בפסגתו, ואולי בגלל היותו ירוק כל השנה.
הר תבור (צילום: יורם בניטה, לע"מ)
11. ואדי ניסנס
שכונה ציורית ושלווה בלב חיפה אשר מפורסמת, בין היתר, בזכות השווקים והמסעדות המצוינות, וכמובן - בזכות היותה סמל לדו קיום.
12. זכרון יעקב
מצד אחד, סיפור גבורתם של חברי ארגון הריגול ניל"י בבית משפחת אהרונסון. מצד שני, המקום האידיאלי להצעת נישואין במדרחוב הרומנטי ביותר בישראל.
בית אהרונסון (צילום: עומר הכהן)
13. חוף בית ינאי
להיות כאן בשעת ערב, עם בקבוק יין ביד אחת ובן/בת זוג ביד השנייה הוא כנראה הדבר הרומנטי ביותר שיש בים התיכון.
14. חי-בר יטבתה
בתי גידול מדבריים עבור נמרים, דישונים, ראמים ועוד, כשהמטרה היא שמירת בעלי חיים בסכנת הכחדה. אם זה עוד לא עשה לכם חשק, חכו עד שתגיעו לחדר החושך ותראו כיצד מתנהגים בע"ח הפעילים בשעות הלילה.
שמורת חי-בר (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
15. חלקת גדולי האומה בהר הרצל
מהרצל ועד גולדה, מז'בוטינסקי ועד רבין. המקום מתקשר אסוציאטיבית עם טקס יום הזיכרון. וזו, בפשטות, תמצית הישראליות שבו.
16. חמת גדר
מרחצאות וספא זה אולי נחמד אבל הרבה יותר מעניינת היא חוות התנינים בה נמצאים יותר מ-200 תנינים שמקורם בארה"ב, הודו, אפריקה ודרום אמריקה.
חמת גדר (צילום: אפי שריר)
17. החרמון
סקי, סנובורד או מזחלות שלג – כל אחד על פי טעמו. העיקר שאפשר להרגיש שווייץ במרחק שלוש שעות מן הבית ולחזור שרופים הביתה אחרי ששוב שכחנו קרם הגנה.
18. הטיילת של תל אביב
החופים אולי לא הכי נקיים אך בטיילת של תל אביב - על הדוכנים, המסעדות, ריקודי העם, התיירים, המתופפים וחיי לילה התוססים - קשה להתחרות בכל מה שקשור לאווירה של חופש וקיץ.
הטיילת של תל אביב (צילום: בת פולק)
19. יד ושם
בתיכון, בתנועת הנוער, או במסגרת הצבא – ביקור ביד ושם הוא אירוע ששום ישראלי לא מדלג עליו.
20. ים המלח
אין כמו להעביר כמה שעות ברביצה על החוף במקום הכי נמוך בעולם, למרוח בוץ עתיר מינרלים על הפנים, לנסות (וגם להצליח) לצוף על פני המים בלי לטבוע.
צפים ונהנים. ים המלח (צילום: רויטרס)
21. יפו העתיקה
טיול רגלי שמתחיל בכיכר השעון ונכנס אל סמטאותיה העתיקות של העיר. מראה הנמל מלמעלה עם רדת השקיעה הוא אחת הגלויות הכי יפות שאפשר לצלם.
22. הכותל המערבי
גם הכופרים הגדולים ביותר מצאו את עצמם לפחות פעם אחת בחיים מניחים תפילין בכותל כשלראשם כיפת קרטון. למי שהסתקרן מה עולה בגורל הפתקים אותם מטמינים המבקרים – התשובה היא גניזה דו-שנתית בהר הזיתים.
הכותל המערבי (צילום: ישראל ברדוגו)
23. כיכר רבין
במדינה שכל כולה הוא ויכוח פוליטי אחד ארוך ומפותל, כיכר רבין היא הבמה המרכזית, לא פחות משהיא אנדרטת זיכרון ללילה הנורא ההוא בנובמבר.
24. כנסיית הבשורה בנצרת
בעיר בה גדל ישו שוכנת אחת הכנסיות הקדושות ביותר לנצרות בעולם כולו, ואחד המבנים המרתקים ביותר בארץ.
כנסיית הבשורה בנצרת (צילום: משה מילנר, לע"מ)
25. כנסיית סטלה מאריס
הכנסייה המרתקת היא גם אחת מנקודות התצפית הטובות בחיפה, ממנה ניתן להשקיף, ביום בהיר, עד ראש הנקרה.
26. כנסת
משכן אחד, חמש קומות ואלפי שכבות של סיפורים, אישים והכרעות גורליות שעיצבו את הדמוקרטיה בישראל. עבודותיהם של אמנים ידועי שם כגון דני קרוון, מארק שאגאל ועוד מעטרות את פנים ההיכל. כיום, יותר מבעבר, מקפידים על קוד לבוש: ג'ינס, גופיות וקרוקס צבעוניות תשאירו בבית.
27. כנרת
לצד חופים גדולים ומלאי אטרקציות כמו סקי מים ואופנועי ים, ניתן למצוא, עם טיפת מאמץ, חופים קטנים, מבודדים יותר, נטולי מנגלים המוניים.
28. מאה שערים
קוגל יהודי טוב, מוצרי יודאיקה ופשקווילים תלויים ברחובות. בקיצור, מסע בזמן למזרח אירופה של לפני מאה שנים.
מאה שערים (צילום: גיל יוחנן)
29. מגדלי עזריאלי
לנסוע באיילון בלילה, לפתוח את החלון, קצת לפני מחלף השלום להציץ החוצה אל המגדלים המוארים. נכון, זה עדיין לא ניו יורק, אבל כל כך נעים לפנטז שכן.
30. מוזיאון ארץ ישראל
המוזיאון שחוגג 50 שנה להיווסדו מציג אספקטים שונים בהיסטוריה, בארכיאולוגיה ובתרבות הארץ הזאת (למרות שבסוף זוכרים רק את הפלנטריום).
31. מוזיאון ישראל
מעל חצי מיליון פריטי אמנות במוזיאון הגדול ביותר בארץ. בתחום הארכיאולוגיה ניתן למצוא בו את מגילות מדבר יהודה הממוקמות בהיכל הספר.
היכל הספר (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
32. המושבה הגרמנית בחיפה
מהמושבה הראשונה שהקימו הטמפלרים בארץ לפני 140 שנה נשארה האדריכלות הייחודית, עצי זית והרבה אווירה בטעם של פעם.
33. המכתשים (הגדול, הקטן ומכתש רמון)
הנוף עוצר הנשימה של המדבר הצהבהב, שכבות הסלע בנות מיליוני שנה. וכמובן, איך לא, הבקבוקים עם החולות הצבעונים שנשארו עד היום על המדף בסלון.
מכתש רמון (צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע)
34. מערות בית גוברין
מבוך תת קרקעי ענק רצוף חללים ואולמות המוארים בזכות פתחים צרים בראשם. גולת הכותרת: מערות הפעמון מהתקופה הביזנטית.
35. מערת אבשלום (מערת הנטיפים)
נתגלתה ממש במקרה לפני 40 שנה בדיוק, אך הנטיפים והזקיפים בתוכה ממתינים לנו כבר יותר מ-300 אלף שנה (ועדיין ממשיכים לגדול!).
מערת הנטיפים (צילום: אלכס קולומויסקי)
36. מצדה בזריחה
לגבי סיפור ההתאבדות ההמונית על המבצר העתיק - הדעות חלוקות. לגבי הנוף עוצר הנשימה המפצה על מסלול המפרך – יש קונצנזוס מוחלט.
37. המצפה התת ימי באילת
זה המקום לכל מי שדגים יפהפיים, צבי ים או תצפית על שונית האלמוגים הסמוכה עושים לו את זה. מי שלא – שימתין לרגע האכלת הכרישים על ידי הצוללנים ואז ירגיש את זה גם.
38. המשכן לאמנות, עין חרוד
באחד הקיבוצים הראשונים בארץ נמצא מוזיאון לאמנות שמשתדל לכוון אל החדשני והמקורי באמנות הישראלית בייחוד בתחומי הציור, הצילום והגרפיקה.
39. משכנות שאננים
סמלה המפורסם הוא כמובן תחנת הרוח אך בשכונה הראשונה שנבנתה מחוץ לחומות יש יופי ציורי, מרכזי מוסיקה וסיפור אהבה אשכנזי-ספרדי היסטורי של משה ויהודית מונטיפיורי.
משכנות שאננים (צילום: איציק שוויקי)
40. נווה צדק
השכונה הקסומה שהוקמה עוד לפני העיר תל אביב אוגרת בתוכה בתים ישנים ומשופצים זה לצד זה, כמו גם אתרים שהם אבני דרך בחיי העיר: הקולנוע הראשון בארץ – קולנוע עדן, מרכז סוזן דלל, מוזיאון נחום גוטמן ועוד.
מוזיאון גוטמן (צילום: חנן ישכר)
41. עין הוד
זרם ה"דאדא" האוונגרדי במוזיאון על שם מרסל ינקו, ולצידו אין ספור גלריות, תערוכות, סדנאות יצירה ואפילו מוזיאון למוזיקה מכאנית (!) בכפר האמנים היחיד בארץ הנמצא בדרום הכרמל.
42. העיר הלבנה
בתי הבאוהאוס באזור שדרות רוטשילד ורחוב דיזנגוף בתל אביב נקבעו כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. רוטשילד מכיל גם כמה מבתיה המפורסמים של העיר בהם בית דיזנגוף (בו הכרזה עצמאות המדינה), מוזיאון ההגנה וגם ויתק 9, שבו צולמה הסדרה האלמותית "קרובים קרובים".
בית בתחום "העיר הלבנה" (צילום: איי פי)
43. עכו
ביקור באולמות האבירים שנתגלו רק ב-50 השנים האחרונות ומהווים עדות לתהילתה של העיר בתקופה הצלבנית.
44. עמק החולה
את הסיפורים על ייבוש הביצה כולנו זוכרים מבית הספר היסודי, אבל תמיד כיף לשוב ולצפות בעגורים, שקנאים וקורמורנים - ואפילו בג'מוסים.
45. פקיעין
מפגש תרבויות מרתק בין דרוזים, נוצרים, מוסלמים ויהודים על רקע הנוף הפסטורלי של הגליל המערבי.
46. צפת
העיר אפופת המסתורין, שהיתה במשך שנים רבות מרכז רוחני (לא רק בגלל קברי צדיקים הממוקמים בה), ממשיכה גם היום לשמש השראה למיטב הציירים הישראלים.
47. קבר בן גוריון, שדה בוקר
שווה להגיע לצריף בו גר בן גוריון ולקברו רק בשביל לקבל פרופורציות על הבדלי הדורות של מנהיגינו. לפני שעוזבים, לא לשכוח לקפוץ לבקר ביקב הקיבוץ ולטעום מן היין.
קבר בן גוריון (צילום: אבי נוף)
48. קבר הבאבא סאלי, נתיבות
מקום עלייה לרגל עבור רבים מאוהדיו במיוחד בקהילת יוצאי צפון אפריקה אך לא רק. הכינו את עצמכם למבול של קמעות ומזכרות.
קבר הבאבא סאלי בנתיבות (צילום: נתי הרניק, לע"מ)
49. קיסריה
שווה להקדים להופעה של שלמה ארצי באמפיתיאטרון רק בשביל לעשות את המסלול בין נמל קיסריה להיפודרום.
50. ראש הנקרה
אחרי שיורדים ברכבל אל המערות ימיות ומרגישים היטב את הגלים מתנפצים את הסלע אי אפשר להישאר אדישים (וגם לא יבשים).
ראש הנקרה (צילום: עינב ברזני)
51. ראש פינה
התהלכות בין בתי האבן ועצי התות (שהובאו מן ההימלאיה לפני יותר ממאה שנה) היא סוד קסמה של המושבה היפהפייה הזו שסיפור הקמתה מפורסם, בין היתר, בזכות "גיא אוני" של שולמית לפיד.
52. רחוב שינקין בתל אביב
הפך עם השנים סמל לתל אביביות הבוהמיינית, המנותקת והמתנשאת. שילוב משעשע של חנויות בגדים צעקניות ובתי קפה המוניים לצד בית חב"ד הממוקם ממש באמצע הרחוב.
53. רצועת החוף באילת
מוקד המשיכה הראשי של העיר שהאסוציאציה הראשונה שלה היא חופש. המלונות, הספורט הימי וחיי הלילה משלימים היטב את התמונה.
הים של אילת (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
54. שביל הפסגה בשמורת הר מירון
שביל מקסים ביופיו, המקיף את ההר אך לא מגיע לפסגה (שם ממוקם בסיס חיל האוויר). אם יתמזל מזלכם תוכלו לפגוש בין עצי האלון סמורים, דורבנים, חזירי בר ושאר אורחים חביבים.
55. שוק מחנה יהודה
בית"ר ירושלים, פוליטיקאים לפני בחירות, מעורב ירושלמי, עזורה, סימה, "רחוב האגס 1" של אהוד בנאי והרשימה עוד ארוכה. תמצית הישראליות הפשוטה, העממית, הצבעונית והחמה.
שוק מחנה יהודה (צילום: יעל גרטי)
56. שמורת עין גדי
נווה מדבר סמוך מאוד לים המלח, שאפילו זכה לשיר משלו. שמורת הטבע המדהימה הזו מתהדרת בנחלי איתן, מעיינות מתוקים ומפלים. הפנינה האמיתית – עדרי יעלים משוטטים על המצוקים.
57. שמורת תל דן
פנינה של ממש המסתתרת בצפון אצבע הגליל. צמחייה שופעת וגבוהה במיוחד כשמסביב מתפתלים עשרות יובלים אשר משלימים יחד אווירת ג'ונגל של ממש. לאמיצים - שיט קיאקים בירדן. לחוששים - האבובים הישנים הטובים.
שמורת תל דן (צילום: לביא ארצי, החברה להגנת הטבע)
58. תיאטרון הבימה בתל אביב
התיאטרון הלאומי של ישראל הוא אחד הבניינים המוכרים ביותר בעיר ונהנה ממיקום אסטרטגי בקצה רחוב רוטשילד. כיום הוא נמצא בשיפוצים מסיביים שלא צפויים להסתיים לפני שנת 2009.
59. תל חי
הקרב ההיסטורי בתל חי, המשפט האלמותי של טרומפלדור ופסל האריה השואג הפכו את האתר למקום עלייה לרגל של תנועות נוער ויחידות צה"ל.
60. תל מגידו
המיקום האסטרטגי בין מצרים לדמשק הפך את מגידו לעיר מפתח עוד בעת הקדומה. כיום הגן הלאומי הוא אחד מאתרי הארכיאולוגיה החשובים שיש לנו.