שתף קטע נבחר

לראשונה מאז המהומות: שיחות בין סין לדלאי למה

דיכוי המהומות בחבל טיבט הוביל לקריאות ברחבי העולם לסין שתחדש את הדיאלוג עם הדלאי למה. המשטר הקומוניסטי נענה ונציגיו נפגשו עם שליחי המנהיג הטיבטי הרוחני. שני הצדדים הביעו אופטימיות: "בטוחים שמשהו טוב ייצא מהן", אמר ראש ממשלת הגולים הטיבטים

לראשונה מאז מהומות הדמים בטיבט שגבו את חייהם של בין עשרות למאות בחודש מרס, נפגשו הבוקר (יום א') גורמים סינים רשמיים עם נציגיו של המנהיג הרוחני הגולה של העם הטיבטי, הדלאי למה. שני הצדדים הפגינו אופטימיות רבה לקראת הפגישה.

 

"אני מקווה שהמגעים מהיום עם הצד של הדלאי למה יניבו תוצאה חיובית", אמר נשיא סין הו ג'ינטאו לעיתונאי סוכנות הידיעות היפנית "קיודו" בבייג'ינג לפני הפגישה. סמדונג רינפוצ'ה, ראש הממשלה הגולה של העם הטיבטי, הפועלת מדהרמסאלה שבצפון הודו, אמר שהשיחות בעיר שנז'ן שבדרום סין החלו הבוקר, אך לא מסר פרטים נוספים. 

 

"אנו בטוחים שמשהו טוב ייצא מהן", אמר רינפוצ'ה בהתייחסו לשיחות, שלדבריו יימשכו יום או יומיים. שליחיו של הדלאי למה, לודי גיארי וקלסנג גיאלצן, נפגשו עם שני סגני שרים ממחלקת חזית העבודה המאוחדת, ארגון האחראי על הקשר עם גורמי השפעה מארגונים מחוץ למפלגה הקומוניסטית של סין.


וילה בשנז'ן בה כנראה מתקיימות השיחות בין הצדדים (צילום: AP)

 

מקום הפגישה לא הוכרז באופן פומבי, אך קבוצה גדולה של עיתונאים מיפן והונג קונג התקהלה מחוץ לשערי וילה המשמשת כבית הארחה למנהיגים רמי דרג בפרבר של שנז'ן. נציגיו של הדלאי למה צפויים לקרוא לסין להקל את המתיחות באזורים הטיבטים במערב סין ולהתייחס להאשמותיה של בייג'ינג כלפי המנהיג הרוחני, לפיהן הוא עומד מאחורי המהומות האחרונות.

 

"תקוותינו גבוהות, אך זהו רק צעד קטן בתהליך ארוך", אמר ראש הממשלה הטיבטי. ממשלתו הגדירה את הפגישות כ"שיחות לא רשמיות עם נציגי ההנהגה הסינית". מבקרי סין ברחבי העולם האשימו את המשטר הקומוניסטי בדיכוי אלים של הפגנות הקהילה הטיבטית בחודש מרס השנה. מומחים מסוימים העריכו כי בייג'ינג הסכימה להיפגש עם שליחי הדלאי למה כדי להקל את הביקורת לקראת המשחקים האולימפיים באוגוסט.

 

לטענת סין, 22 בני אדם נהרגו באלימות שפרצה בבירת חבל טיבט, להסה, בחודש מרס. אולם גולים טיבטים טוענים כי המספר גבוה בהרבה, ועומד על יותר ממאתיים. בייג'ינג האשימה את הדלאי למה ותומכיו בארגון המהומות שפרצו ב-14 במרס, ארבעה ימים לאחר שהחלו הפגנות יומיות בעיר לציון ההתקוממות שנכשלה נגד המשטר הסיני ב-1959, שהובילה לבריחת הדלאי למה. מאז פועל הדלאי למה להשגת אוטונומיה בטיבט, אך הסינים מאשימים אותו כי הוא פועל למען עצמאות בחבל ההררי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומר על אופטימיות. הו ג'ינטאו
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
הדלאי למה. קריאתו לדיאלוג נענתה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים