אפשר גם ללא עשן: 10 מקומות לפיקניק בחג
אין עשן בלי אש ואם גם אתם נמנים על אלו שמעדיפים את פיקניק יום העצמאות שלהם קצת פחות מעושן, תשמחו לגלות שלא בכל מקום מותר להדליק מנגל. בדיוק עבורכם אספנו עבורכם עשר פינות חמד שבהן תוכלו לטייל באוויר הצח ולקנח בפיקניק רגוע
אנחנו תמיד אוהבים לצאת לחיק הטבע בחגים, וביום העצמאות זה מתאים יותר מתמיד. אבל לא כולם חושבים שבילוי משפחתי באחת מפינות החמד הירוקות של ארצנו חייב להיות מלווה במדורה קטנה או במנגל מעלה עשן.
מעדיפים את הטבע שלכם נטול עשן סיחים? אתם לא לבד. במיוחד עבורכם קיבצנו כאן מבחר אתרי טבע שהם גם מוסדרים, גם מטופחים וגם אסורים להדלקת אש - מה שאומר שגם ביום העצמאות תוכלו לעשות כאן פיקניק קליל, רגוע ובעיקר - חף מעשן ואש.
פיקניק עם הג'מוסים
מיד לאחר קום המדינה הוחלט לייבש את אגם החולה ואת הביצות שהיו סביבו, שהשתרעו על יותר מ-60 אלף דונם, ולהופכם לשדות חקלאיים. מבצע הייבוש החל בשנת 1951, ובמסגרתו הוחלט לשמר שטח בן 3,200 דונם. כך הוכרזה רשמית שמות הטבע הראשונה בשנת 1964. שנים רבות לאחר מכן הותקנו בשמורת החולה שבילי הליכה, חלקם בדמות "גשר צף" מעל לביצה והוקמו אתרי תצפית בציפורים ופינות פיקניק לרווחת המבקרים.
באביב 1994 הגיע לסיומו שלב נוסף בשיקום עמק החולה - הצפת 1,000 דונם אדמות כבול, כשני קילומטרים מצפון לשמורת החולה. האגם החדש, ה"אגמון" עשיר גם הוא במיני עופות וצמחים ונעשית בו פעולת השקייה של מיני צמחים שנכחדו בעת הייבוש. במקום עשרות אלפי עופות ביניהם עגורים, חסידות, שקנאים, קורמורנים ומיני אנפות הנהנים מהאגם, מהביצות וגם משפע המזון שקיים בעמק החולה בכלל. השמורה גם משמשת מקלט לצמחי מים נדירים, כמו אירוס ענף, גומא הפפירוס ונימפאה לבנה. בשמורה רועים תאואים (ג'מוסים) כדי לשמור, במקומות מסוימים שיועדו לכך מראש, על אופי של אחו פתוח (דמי כניסה: 18 שקל למבוגר, 04-6937069).
מבלים עם האדם הקדמון
בגדה הדרומית של נחל מערות, הנמצא בשיפוליו המערביים של הכרמל (על כביש 4, 8 ק"מ צפונית מצומת פרדיס), התגלו מערות שבהן נמצאו שרידים ועדויות לפעילות של האדם הקדמון. ייחודה של השמורה בכך שהממצאים מעידים על קיומו של רצף יישובי שנמשך כמיליון שנה, תופעה נדירה בעולם.
במהלך הסיור בשמורה מתרשמים המבקרים ממערת התנור הגדולה, שבה התקיימו שלוש תרבויות אנושיות. המסלול ממשיך למערה קטנה יותר, מערת הגמל, שבה קיימת תצוגה של כלים שהיו בשימוש האדם בתקופת התרבות המוסטרית. במערה השלישית, מערת הנחל, שעומקה כ-90 מטרים, מוצג חיזיון אור קולי הממחיש את אורח החיים של האדם הקדמון. אחרי כל ההיסטוריה, מומלץ לעצור לפיקניק בשולחנות העץ המיועדים. באביב מלאים מדרונות השמורה בפריחה אביבית ססגונית, ומרחבת החניה של השמורה יוצאים שבילים מסומנים שמגיעים לפינות חמד בכרמל (דמי כניסה: 18 שקל, 04-9841750/2).
בשבתות מתקיימות הדרכות ללא תשלום (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
כשהזמן עצר מלכת
יישובה של בית שאן החל באלף החמישי לפני הספירה על התל המתנשא מדרום לנחל חרוד, בלב אזור פורה ושופע מים ובצומת של דרכים ראשיות. מאוחר יותר, כבש דוד את בית שאן יחד עם מגידו ותענ"ך, ובימי שלמה נכללה העיר במחוז המינהלי של העמקים. המקום חרב בשנת 732 לפה"ס, עם כיבוש צפון הארץ בידי תגלת פלאסר השלישי, מלך אשור.
כיום הגן הלאומי בית שאן, הנמצא בתוך העיר, הוא אתר מסודר המתאים לטיול ולפיקניק. במקום נמצא את תל בית שאן - התל של בית שאן המקראית מתנשא לגובה 50 מטרים מעל סביבתו כשמראש התל נראים היטב נופי בקעת בית שאן והעיר הגדולה שלמרגלותיו. במקום גם תיאטרון מפואר, שהכיל 7,000 מקומות ישיבה ונבנה בתקופה הרומית, בית המרחץ מהתקופה הביזנטית המשתרע על שבעה דונם, רחוב פלדיוס רחוב העמודים המרכזי, אמפיתאטרון ששימש למופעי גלדיאטורים ועוד מתחמים רבים, שחלקם הגדול עדיין לא נחשף (דמי כניסה: 23 שקל למבוגר, 04-6587189).
וישנם גם מתחמים רבים שטרם נחשפו (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
המערה החשמלית
מערת הנטיפים, הקרויה גם מערת שורק ממוקמת במורדותיהם המערביים של הרי יהודה בסמוך לבית שמש, והיא אחד האתרים הישראליים הקלאסיים. המערה התגלתה במקרה, בעת פיצוץ שיגרתי במחצבה סמוכה. הפיצוץ חשף מערה שאורכה כ-82 מטרים
ורוחבה כ-60 מטרים. למרות שהמערה קטנה בשטחה, קיים בה עולם מופלא של נטיפים וזקיפים במגוון שלא היה מבייש מערות גדולות בהרבה. במערה זוהו נטיפים וזקיפים שגילם 300 אלף שנים לפחות.
אזורים רבים במערה עדין פעילים והנטיפים והזקיפים המצויים בהם עדיין גדלים. טוב לראותה בכל עונות השנה ואולם בחורף, כשטיפות המים מתנפצות על הקרקע ברסיסים רעשניים ומבריקים, ניתן להרגיש כי עולם שלם ממשיך לצמוח לנגד עיננו. הכניסה למערה מלווה במיצג שקופיות ובהדרכה. הביקור מתאים לילדים, אך לא ניתן לרדת למערה עם עגלות (דמי כניסה: 23 שקל למבוגר, 02-9911117)
אחרי ביקור במערה, אין כמו פיקניק באוויר הצח (צילום: אלכס קולומויסקי)
קדחת המערות
ואם כבר במערות עסקינן, אתר קלאסי נוסף לטיול המסתיים בפיקניק הוא גן לאומי בית גוברין, המשתרע על פני כ-5,000 דונם בלבה של שפלת יהודה (מול קיבוץ בית גוברין). הגן נמצא באזור של גבעות קירטון - סלע רך ונוח לחציבה, וכבר בימי קדם חצב האדם באזור מערות לשימושים שונים ומגוונים: מחצבות, מערות קבורה, מחסנים ובתי מלאכה, מחילות מסתור וגידול יונים.
במקום אתרים מעניינים רבים: מערות הפעמון - סדרה של 80 מערות גדולות, שרובן נחצבו במאות ה-7-10 לפני הספירה וביניהן נחצבו מעברים; מערות קבורה צידוניות - סדרה של מערות קבורה מרשימות מהתקופה ההלניסטית (מאות 3-2 לפני הספירה), שבהן ציורי קיר המתארים סצינות ציד, חיות בר וחיות מיתולוגיות; מערת המבוך - מערכת משוכללת של כ-30 מערות שחברו עם השנים, ובהן ניתן להלך דקות ארוכות בבטן האדמה ועוד ועוד (דמי כניסה: 23 שקל למבוגר, 08-6811020).
חפשו את מערות המבוך (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
נזכרים בשרון של פעם
גן לאומי פארק השרון משתרע על פני 6,000 דונם הוא הוא ריאה ירוקה ושטח נוף פתוח המפריד בין הגוש היישובי של חדרה והגוש הבנוי של נתניה, ובעצם קיומו הוא מונע הפיכת האזור לרצף אורבני במישור החוף. בפארק תמצאו חוף הים המתאפיין ברובו במצוק כורכר תלול ומרשים, שאורכו שלושה קילומטרים. המצוק מותיר רצועה חולית צרה, שרוחבה אינו עולה על חמישים מטרים. סלעי חוף וסלעי כורכר ממוטטים יוצרים מפרצים טבעיים ולגונות מרהיבות עין.
מצפון ומדרום לנחל אלכסנדר נותרו דיונות שהן שרידים נדירים לחולות הנודדים שכיסו בעבר שטחים רבים בשרון. בפארק יש גם יער, שאף הוא שריד ליער מפואר שהיה באזור בעבר. המקום אידיאלי לטיול קליל ולפיקניק בחוף או ביער. הכניסה אפשרית דרך תחנת הרכבת של חדרה (על כביש מחלף אולגה-צומת חדרה) או מדרך העפר הצמודה לתחנת הדלק שמדרום לצומת חדרה. ללא תשלום.
פינה של טבע במרחב העירוני (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
היסטוריה בהרודיון
הרודיון הוא אחד המבנים המרתקים וההרפתקנים ביותר של העולם הקדום. המלך הורדוס הקים כאן בין השנים 15-22 פני הספירה מבנה המשלב מבצר חזק וארמון מבוצר. המבנה מוקף חומה כפולה, שקוטרה 63 מטרים, והיא מתנשאת לגובה של שבע קומות.
מסביב לחומות נערמו ערמות עפר גדולות, שיצרו הר מלאכותי. בתוך המבנה הקים הורדוס ארמון פרטי, שכלל אולמות, חצרות ובתי מרחץ מפוארים. למרגלות ההר נבנתה בריכה גדולה, מוקפת בגנים מפוארים, כל זה באזור ספר המדבר, העני בגשם וחסר מקורות מים לחלוטין (דמי כניסה: 23 שקל, יש לתאם ביקורים מראש 057-7762251).
מדמיינים את ההיסטוריה בין השרידים (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
הולכים בנחלים
בשמורת עין גדי עוברים שני נחלי איתן - נחל דוד בצפונה ונחל ערוגות בדרומה, וארבעה מעיינות מתוקים נובעים בה: עין דוד בנחל דוד, עין ערוגות בנחל ערוגות, מעיין שולמית ומעיין עין גדי במדרונות שבין הנחלים. צירוף המיקום הגיאוגרפי בבקע ים המלח, הנוף המצוקי ומקורות המים המתוקים, מאפשרים למגוון גדול של צמחים ובעלי חיים האופייניים לאזורים גיאוגרפיים שונים לחיות אלה בצד אלה.
בשמורה קיימים מסלולי טיול מרשימים, חלקם מותאמים לכל המשפחה וחלקם למיטיבי לכת, שבהם תוכלו לטייל ולעצור לפיקניק רגוע בצל העצים. ביניהם, נחל דוד תחתון (לכל המשפחה), העובר במפלים ובבריכות מים עם צמחית נחלים, ושיאו במפל דוד; ונחל דוד עליון (למיטיבי לכת) שראשיתו במפל דוד, המשכו במעלה המצוק דרך מעיין שולמית למערת דודים ולמעיין עין גדי (דמי כניסה: 26 שקל למבוגר לכרטיס משולב לשמורה ולבית הכנסת העתיק, 08-6584285).
שלל בעלי חיים. לפעמים אפילו רואים עקבות של נמר (צילום: שרה אלבר)
ספארי דרומי
35 ק"מ צפונית לאילת נמצאת שמורת הטבע יטבתה שבה בעלי חיים מדבריים הנמצאים בסכנת הכחדה. השמורה מחולקת לשלושה חלקים עיקריים: השטח הפתוח אשר שטחו 12 קמ"ר ובו חיים עדרים של אוכלי עשב מדבריים בתנאים הדומים לתנאים בטבע; מרכז הטורפים ובו מכלאות, שבהן מוצגים טורפים גדולים,זוחלים ובעלי חיים קטנים של המדבר; וחדר חושך אשר בו שוררים ביום תנאים של לילה, המאפשרים למבקרים ביום לצפות בבעלי החיים הליליים בפעילותם.
הסיור בשטח הפתוח נערך בכלי רכב פרטיים בליווי מדריך מצוות השמורה. הסיור בחדר החושך ובמרכז הטורפים מתבצע באופן עצמאי. במקום אזור המיועד לפיקניקים ובסמוך נמצא מרכז המבקרים של יטבתה (דמי כניסה: 37 שקל לכרטיס משולב למבוגר, 08-6376018)
הזדמנות לפגוש ערוד, פרא וחברים (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
משנרקלים עם הדגים
שמורת הטבע חוף אלמוג באילת מכילה שילוב מרהיב של אלמוגים שונים ומשונים היוצרים "גנים" צבעוניים וביניהם שפע של דגים טרופיים ססגוניים: פרפרונים צבעוניים, דגי תוכינון רב גוניים, יוליות ומוליות ורבים נוספים. על השונית מצויים חסרי חוליות רבים כמו שושנות ים למיניהן, צדפות ענק ואחיותיהן הקטנות מהן, וכן כל דגי הלילה המופיעים עם רדת הערב. כל אלה הם רק חלק קטן משיפעת החיים המצויים כאן.
זוהי שונית האלמוגים מהצפוניות בעולם והיחידה בארץ. לב השמורה הוא שונית האלמוגים המשתרעת במקביל לחוף מפרץ אילת לאורך של כ-1,200 מטר. אל תשכחו להצטייד בשנורקל וגם בצידה - לפיקניק שאחרי (שמורת האלמוגים הינה חוף שאינו מוכרז, ללא שרותי הצלה. דמי כניסה: 23 שקל, 08-6376829).
שונית צפונית בנקודה הכי דרומית בארץ (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
- תודה לרשות הטבע והגנים
על הסיוע בהכנת הכתבה