שתף קטע נבחר
 

המרוויחים והמפסידים מפילוג סיעת הגמלאים

הפילוג בסיעת הגמלאים טומן בחובו גם פן כלכלי; מי יוצא נשכר ומי מופסד בחבירת שלושת הח"כים, ובראשם ח"כ משה שרוני, לארקדי גאידמק, מה הנזק לקופת המדינה, ומדוע זקוק גאידמק לכסף של שרוני?

מי מרוויח ומי מפסיד כלכלית מהפילוג בסיעת הגמלאים? המפסיד הגדול הוא הפלג שנותר מהסיעה המקורית, בראשות השר רפי איתן, ואחריו קופת המדינה. המרוויחים הגדולים הם בינתיים הסיעה החדשה, בראשות ח"כ משה שרוני, ומפלגתו החדשה של גאידמק.

 

בשורה האחרונה – החלק של המדינה במחיר הקמת הסיעה החדשה הוא קטן יחסית. בסך הכל כ-220 אלף שקל בשנה תוספת למימון הפעילות השוטפת של הסיעה, וכ-1.1 מיליון שקל כתוספת למימון מערכת הבחירות שלה, אם היא תשרוד ותחזור לכנסת ה-18.

 

הפסד הפלג של איתן כתוצאה מפרישת שלושת הח"כים גדול פי כמה. הוא נובע מאובדן של כ-190 אלף שקל בשנה לתקציב המימון השוטף, ושל כ-3.3 מיליון שקל לתקציב מימון הבחירות, כנ"ל אם גם הפלג שנותר יחזור לכנסת הבאה.

 

סיעת הגמלאים נבחרה עם שבעה ח"כים. בסיעת שרוני שלושה ח"כים. איתן נשאר עם ארבעה. חשבון הרווח וההפסד מתבסס על חלקם בתקציבי מימון המפלגות והכנסת. חוק המימון מזכה כל סיעה מכהנת במימון שוטף בסך כ-67 אלף בשנה לכל ח"כ, בתוספת הסכום הזה עבור הסיעה. מתקציב הכנסת זכאית סיעה למימון שכרו של מנהל הסיעה, בעלות של כ-150 אלף שקל.

 

אלו הם שני הסכומים שמרכיבים את תוספת המימון השוטף מתקציב המדינה לסיעה החדשה, מלבד החלק היחסי של שלושת המתפלגים, שהם לוקחים איתם מתקציב סיעת הגמלאים המקורית.

 

לפיכך – הסכום הכולל של המימון השוטף לו תהיה זכאית סיעת שרוני יעמוד על סך 410 אלף שקל בשנה (כ-190 אלף שקל עבור הח"כים וכן התוספות הנ"ל). הסכום הזה ייגרע מתקציב המימון השוטף של הסיעה המקורית שיורד מ-680 אלף ל-485 אלף שקל בשנה.

 

מימון הבחירות מוקצב לסיעה לפי כ-1.1 מיליון שקל לח"כ, בתוספת 1.1 מיליון לסיעה. לפיכך סיעת שרוני תקבל בבחירות הבאות כ-4.4 מיליון שקל אם תכניס לכנסת הבאה לפחות את שלושת הח"כים הפורשים.

 

כל שינוי במספר המנדטים יחייב חישוב אחר, לפי ממוצע של הח"כים הפורשים והנבחרים. אם ילכו לבחירות במפלגתו החדשה של גאידמק, ויחזרו לכנסת – הכל תלוי בהסכם בין שרוני לגאידמק שיוגש לוועדת הבחירות.

 

גאידמק - המרוויח הגדול

עם זאת, סיעת שרוני מביאה למפלגת גאידמק נדוניה כספית מרשימה לקראת הבחירות הבאות. כסיעה מכהנת היא זכאית למקדמה של 60% ממימון הבחירות המגיע לה, כלומר כ-2.65 מיליון שקל, שהם הרווח המיידי של האוליגרך מהפילוג בסיעת הגמלאים. מפלגה חדשה זכאית לקבל מהמדינה מקדמה בסך של כ-340 אלף שקל בלבד.

 

גאידמק הוא המרוויח הגדול בכל מקרה, והסיכון שלו מזערי לעומת ההימור הכספי שלוקח שרוני על עצמו בתרומתו למפלגת גאידמק. אם המפלגה תזכה בגדול, היא תקבל אחרי הבחירות את מלוא המימון המגיע לה לפי מספר המנדטים. אם לא תעבור את אחוז החסימה היא תידרש להחזיר למדינה רק את מחצית המקדמה הסמלית הנ"ל.

 

אבל הכלל של החזר מחצית המקדמה אחרי כישלון חל גם על המימון הגדול שמביא שרוני. אלא שהוא יידרש להשיב כ-1.3 מיליון שקל. ספק אם הסכום הזה יישאר בידו לאחר שיבוזבז במערכת הבחירות, אם לא ידאג לבטח את עצמו מראש בהסכם עם גאידמק שיכסה את הפסדו בהימור, ולא רק ירוויח ממנו.

 

גאידמק צריך את הנדוניה של שרוני. טועה מי שסומך על הונו של גאידמק כמקור בלתי נדלה למימון מלוא המחיר שהאוליגרך היה רוצה ויכול לשלם כדי להיכנס לכנסת. כמפלגה הוא כפוף למגבלות הכספיות הנוקשות של חוק המפלגות באשר לתרומות החברים והאוהדים לתקציב הבחירות. בהשוואה להונו הפרטי, מדובר בכסף קטן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ משה שרוני - מרוויח מהפילוג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים