הבעיה: יש כאן יותר מדי אנשים
סוכנות הביון האמריקנית (CIA) עוקבת אחר מגמות עולמיות כדי לחזות מוקדי עימות. ראש ה-CIA, מייקל היידן: התפוצצות אוכלוסין, בעיקר במדינות עניות ולא מפותחות, מסכנת את העולם
הדיון על המצוקות הסביבתיות של כדור הארץ נסוב, בין היתר, סביב בעיית ניצול היתר של המשאבים הטבעיים כמו מים ושטח מחייה. אנו צורכים יותר מים ויותר שטח לגדל מזון, ומנגד זקוקים לעוד מפעלים ועוד כבישים שגורמים לזיהום אוויר.
ה-CIA, סוכנות הביון האמריקנית, מנתחת כחלק מעבודתה השוטפת מגמות עולמיות כדי לחזות מוקדי עימות ומחלוקת. ראש הסוכנות, הגנרל מייקל היידן, אמר לאחרונה בהרצאה באוניברסיטת קנזס כי שלושת המגמות המדאיגות ביותר במאה הנוכחית הן התפוצצות האוכלוסין - בעיקר במדינות עניות - עלייתה של סין והמחלוקות הנפרעות בין ארה"ב לאירופה.
היידן לא דיבר על משבר האנרגיה העולמי, התלות בנפט או על התחממות כדור הארץ, אך אמר: "כיום, ישנם כ-6.7 מיליארד בני אדם בכדור הארץ. עד אמצע המאה הבאה, צפויים לחיות כאן, על פי ההערכות, יותר מ-9 מיליארד בני אדם. רוב הגידול באוכלוסיה יתרחש דווקא במדינות שיתקשו להתמודד עם מגמה זו, והמצב החדש יגרור אי-יציבות בשוק הנפט ונטייה לקיצוניות.
האוכלוסיה במדינות עניות ובלתי יציבות, בהן שלטון החוק מצוי במצוקה כבר כיום, תגדל בקצב מהיר. באפגניסטן, ליבריה, ניז'ר והרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, האוכלוסיה צפויה לשלש את עצמה עד מחצית המאה הבאה. מספר האנשים באתיופיה, ניגריה ותימן ככל הנראה יוכפל.
יתרה מזאת, בכל המדינות הללו יהיה שיעור גדול של צעירים. אם הצרכים הבסיסיים שלהם לחופש, מזון, קורת גג, חינוך ותעסוקה לא ימולאו, המצב עלול להידרדר לאלימות, אי-יציבות שלטונית וקיצוניות", צוטט היידן בעיתון "ניו יורק טיימס".
הוא דיבר גם על צמיחתה המהירה של סין, ואמר: "אם בייג'ינג תתחיל לקחת אחריות רבה יותר על יציבות המערכת הבינלאומית, כפי שצריכות כל המעצמות לעשות, נישאר בנתיב של צמיחה, גם אם תוך כדי תחרות. אם לא כך יהיה המצב, עלייתה של סין צפויה להיות מאיימת".
היידן דיבר כמובן על סוגיות של יחסים בינלאומיים אולם פעילי סביבה אמרו כי אפשר להקיש מדבריו גם על ענייני סביבה. לדבריהם, אם סין לא תיקח אחריות על זיהום האוויר הקשה שנגרם בשל הצמיחה שלה, ואם תתקשה להתמודד עם הרעב הגובר והולך של תושביה למזון, תחבורה ותעסוקה באופן בר-קיימא, יסבול העולם כולו מעליית מחירי המזון, מזיהום אוויר, משינוי אקלים וממשבר כלכלי.