חיזבאללה שיתק את נמל התעופה של ביירות
מה שאמורה הייתה להיות שביתה "תמימה" של ארגוני עובדים בדרישה לשיפור תנאי שכרם, הפכה לזירת התכתשות בין פעילי חיזבאללה לכוחות הביטחון הלבנוניים. ברקע עומדת החלטת ממשלת סניורה לפעול נגד רשת התקשורת שבונה איראן עבור הארגון ברחבי המדינה. גורם באופוזיציה הלבנונית: חסימת נמל התעופה תימשך. אנו בתחילת "קמפיין אי הציות" לממשלה
פעילי חיזבאללה וחברים בארגוני עובדים בלבנון שיתקו הבוקר (ד') את נמל התעופה הבינלאומי בביירות. גורמים רשמיים מסרו כי 32 טיסות אל ומנמל התעופה האזרחי היחיד בלבנון נדחו או בוטלו. במקביל, חסמו המפגינים את כל דרכי הגישה לנמל התעופה וכבישים מרכזיים בעיר ואף דווח על חילופי אש בכמה מקרים.
חסימת הכבישים ונמל התעופה מהווים מפגן כוח של המיליציות השיעיות בראשות חיזבאללה אל מול הממשלה הפרו-מערבית בראשות פואד סניורה.
זאת, על רקע החלטת ממשלת לבנון אתמול לפעול נגד מערך תקשורת עצמאי שבונה איראן לחיזבאללה. בין היתר, הורתה הממשלה על הדחת ראש מערך הביטחון בנמל התעופה בטענה שהתיר לחיזבאללה להציב מצלמות במתחם.
אתמול אמר שר התקשורת הלבנוני, מרואן חמאדה, בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסאט" היוצא לאור בלונדון, כי איראן משקמת את תשתיות התקשורת של חיזבאללה, אשר שניזוקו במהלך המלחמה האחרונה ובונה עבורה מערך תקשורת וקווי טלפון נפרדים ברוב שטחה של לבנון. לדבריו, מערך זה עשוי לסייע לחיזבאללה להאזין לכל מי שתרצה בתוך לבנון.
תוצאות ההפגנות בלבנון, היום (צילום: AFP)
אחר הצהריים אמרו גורמים באופוזיציה הלבנונית כי בכוונתם להמשיך בהפגנות עד שהממשלה תחזור בה מהחלטותיה נגד חיזבאללה. "מה שקורה בביירות היום הוא תחילתו של 'קמפיין אי הציות'. הדרכים יישארו חסומות, כולל אלה שמובילות לנמל התעופה".
הסיבה הרשמית לשביתת ארגוני העובדים היא דרישתם לשיפור תנאי העסקתם ואי שביעות רצונם מההצעות שהגישה ממשלת לבנון בנושא. השביתה היתה אמורה להיות שקטה, אך היא התלהטה לאחר שצעירים התומכים באופוזיציה הפרו-סורית הציתו פחי אשפה בשכונות השיעיות של ביירות, גררו מכוניות ישנות והציתו אותן במרכזי הכבישים.
בעקבות ההפגנות התפרשו אלפי חיילים ושוטרים ברחבי ביירות וכלי רכב משוריינים הוצבו בצמתים מרכזיים. עם זאת, אנשי כוחות הביטחון נותרו בצדי הדרכים ועל פי רוב אינם מתעמתים עם המפגינים. עם זאת חילופי אש נשמו בשלוש שכונות ונראה כי חיזבאללה מנסה לרכב על גל ההפגנות על מנת להצית אש בלבנון, הסובלת ממשבר פוליטי עמוק המונע בחירת נשיא חדש.
בנוסף, הורו הרשויות על סגירת בתי ספר רבים. זאת, משום שתנועת האוטובוסים נעצרה והממשלה חששה שתלמידים יתקרבו אל אזורי ההפגנות. יצויין כי בשכונות בהן מתגוררים מוסלמים-סונים ונוצרים בביירות זוכות ההפגנות להתעלמות גורפת.