גם שוטרים כפופים לחוקי התנועה
חשבתם שרכב משטרתי רשאי לנהוג כראות עיניו ושלא לפי חוקי התנועה, ולהיחלץ מכך בטענה המקובלת "נסיעה בתפקיד"? בית המשפט הוכיח שלא כך הדבר
לידיעת הציבור ושוטרי ישראל: בית המשפט קבע כי גם שוטר בתפקיד, הנוהג בניידת משטרה, כפוף לחוקי התנועה. בית המשפט לתעבורה בתל-אביב הרשיע שוטר בתפקיד שסטה מנתיב נסיעתו, ובכך גרם לרוכב קטנוע להתנגש בניידת המשטרה. בהכרעת דין שפורסמה השבוע, קובע השופט עופר נהרי כי שוטר הנוהג ברכב ביטחון רשאי לעבור על חוקי התנועה, אך ורק אם הדבר נעשה לצורך מילוי תפקידו, ורק אם ננקטו כל אמצעי הזהירות הדרושים.
מתברר ששוטרים אינם עומדים מעל החוק (צילום: שחר הזלקורן)
מתי בכל זאת יכול שוטר לנהוג נגד כיוון התנועה או תוך מעבר אור אדום? בדבריו, מסביר השופט מהם התנאים המתירים לשוטר הנוהג בניידת משטרה לעבור על חוקי התנועה: "רשאי רכב ביטחון בשעת מילוי תפקידו לעבור על ההוראות המגבילות את כיווני הנסיעה ואת הפניות לכיוונים מסוימים. אולם, את זאת רשאי הוא לעשות בהיותו 'רכב ביטחון' כהגדרתו בסעיף 1 לתקנות התעבורה - כשהוא מפיץ בפנס מיוחד אור מהבהב ומשמיע אות אזעקה בסירנה. וכן, אך ורק בכפוף לכך שהדבר נעשה במידה הדרושה למילוי התפקיד המוטל עליו, ותוך כדי נקיטת אמצעי זהירות על-מנת למנוע סיכון או פגיעה בעוברי דרך או רכוש".
אז בפעם הבאה שתראו ניידת משטרה עוקפת את התנועה על השול, או נוסעת נגד כיוון התנועה - זכרו: השוטר כפוף לתקנות וחוקים בדיוק כמוכם, והוא אינו רשאי לעשות בכביש ככל העולה על רוחו.
לא ממש "בתפקיד"
הכרעת הדין התקבלה בכתב אישום שהוגש נגד ה', שוטר במשטרת ישראל, אשר בעת שנהג בניידת משטרה, סטה מנתיב הנסיעה שלו, ובכך חסם את נתיב הנסיעה של רוכב קטנוע. כתוצאה מכך, התנגש הרוכב בניידת, ונגרמה לו חבלה.הנאשם טען בפני בית המשפט כי התאונה התרחשה בעת שנהג ברכב ביטחון בתפקיד. אולם, השופט נהרי דחה את טענותיו מכל וכל. מחקירת העדים, התברר כי ה' לא הפעיל את הסירנה, אלא רק את האורות המהבהבים, ובכך לא עמד בתנאים הדרושים להגדרה כרכב ביטחון בתפקיד - כזה שרשאי לעבור על חוקי התנועה.
בהמשך, השופט גם פוסל את טענת השוטר כי מילוי התפקיד דרש נהיגה בניגוד לחוקי התנועה. למעשה, את ההוכחה לכך, סיפק השוטר בעצמו: "הן הנאשם והן השוטר שישב עמו, העידו שהם דווקא המתינו עד שיתחלף האור ברמזור בכיוון נסיעתם לירוק... במלים אחרות, לו היה זה מצב המצריך מעבר הצומת באדום, הרי יכלו לעשות כן, אולם, (הם) בחרו שלא לעשות כן". עוד קבע השופט כי באופן נהיגתו, הנאשם גם לא נקט אמצעי זהירות נחוצים, ובכך גרם לתאונה.
מי אוכף את החוק על אוכפי החוק? המפכ"ל, רנ"צ דודי כהן
צילום: גיל יוחנן