התפתחות התינוק: מגיל 3 חודשים ועד חצי שנה
התינוק שלכם מחזיק את הראש בעצמו, ממציא משחקי קולות וצלילים ואפילו מצליח לישון לילה שלם (למרות שזה בדרך כלל קורה רק לתינוק של השכנים). התפתחות התינוק - צעד אחר צעד: כתבה שלישית בסדרה - מגיל 3 חודשים ועד גיל חצי שנה
איך הזמן טס. אתם זוכרים כאילו היה זה אתמול כשמיהרתם לחדר הלידה לאחר ירידת המים, כשתקפו הצירים בזעקות אימתניות וכשהשתחררתם עם הבייבי שלכם הביתה. בשלושת החודשים האחרונים הוא כבר הספיק לא מעט. כל דקה מחייו גדל המוח כשאלפי תאי עצב חדשים יוצרים קשרים זה עם זה בעודו חוקר את סביבתו, בוהה, מנסה, מניע ונוגע.
עד היום, הוא כבר הספיק לחייך, לקרב את ידיו ולהביט בהם, להושיט את ידו לעבר חפצים, להרים את הראש והחזה, לעקוב עם עיניו אחר חפצים, להבחין בין צלילים נעימים למאיימים ולהביט לעברם, ואפילו משמיע קולות גרגור ומילמול.
בסדרת מדריכים אנו מביאים כאן מדי שבוע את אבני הדרך המרכזיות בחיי הרך הנולד והפעוט והמלצות משרד הבריאות לגירוי עולמו המילולי, המוטורי, והשכלי.
התפתחות התינוק - הכתבות הקודמות בסדרה:
והפעם – מה שצפוי לכם מגיל 3 חודשים ועד גיל חצי שנה:
מוטוריקה
התינוק: הוא כבר אינו שומט את ראשו לאחור כשמושיבים אותו, ולקראת גיל חצי שנה כבר יושב ללא תמיכה. התינוק שלכם מושיט את ידיו לעבר חפצים, מעבירם מיד ליד ומכניסם לפיו, כמו גם את ידו כשסוף סוף רפלקס נעילת כף היד הולך ונעלם.
אתם: הורים רבים חוששים מכך שהתינוק מכניס את ידיו לפיו, אולם מדובר בשלב התפתחותי חשוב, בו הילד לומד להכיר את העולם דרך הפה, ולכן אפשרו לו להמשיך בכך. עם זאת הקפידו שהחפצים בסביבתו יהיו גדולים, בעלי גבולות לא חדים מחשש לשאיפה או בליעה. הכנסת היד לפה תימשך מספר חודשים, ומדובר כאמור בתהליך טבעי וחשוב.
שפה ותקשורת
התינוק: הוא מפתח משחק קולי עם עצמו ונהנה, מפיק צלילים שונים בגובהם ובעוצמתם, משמיע קולות מלמול ועיצורים (בה, גה, מה), וכבר צוחק בקול. הוא גם מגיב באופן שונה לצלילי קול שונים ומבחין בין קולות דיבור מוכרים (של האם לעומת זר, למשל).
אתם: פתחו עם התינוק שיחה ודיאלוג. חזרו על קולות והברות שהתינוק משמיע וצחקו איתו. חייכו אליו, דברו בקול נעים ורך במשפטים קצרים וקראו בשמו. שירו ודברו אליו, לוו במלל פעילויות יומיומיות הנעשות איתו.
אכילה
התינוק: הוא זקוק ל-5 עד 6 ארוחות ביממה, ועשוי להסתפק בארוחה אחת בלילה. כמות התזונה המספיקה לו היא 150-160 מ"ל לק"ג ליממה. הוא כבר משתמש בלשון להנעת המזון בפה, מגלה העדפה לטעמים מסויימים ומסוגל לאכול מזון מעוך או מרוסק. בביקורת טיפת חלב בגיל 3 חודשים וודאו קבלת מירשם לטיפות ברזל מהרופא, אותם יקבל התינוק מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה יחד עם המשך מתן ויטמין D אותו מקבל התינוק מגיל חודשיים.
אתם: אם אינו מתעורר לאוכל בלילה, תנו לו לישון כל עוד הוא צורך את הכמות היומית הנדרשת לו וממשיך לעלות במשקל באופן תקין. החזיקו את התינוק בידיים בזמן האכלתו ושמרו על קשר עין. הנקת חלב אם (או לחילופין שימוש בפורמולה) מומלצים עד גיל 6 חודשים לפחות.
קוגניציה וחברה
התינוק: הוא מתעניין ונהנה מתנועות גופו, ומגיל 3 חודשים צוחק בקול רם. מגיל 5 חודשים הוא כבר יתחיל להשמיע הברות. שימו אותו מול המראה והוא יתחיל לחייך לדמותו. התינוק שלכם כבר מזהה את אימו ובהמשך את שאר בני המשפחה. הוא יגיב בקול לחיוך האם, ומתחיל להגיב למצבים מוכרים על ידי חיוכים ותנועות נלהבות כמו זיהוי בקבוק והכנת אוכל.
אתם: לוו במלל כל פעילות, שחקו עם הילד תוך גילוי חיבה כלפיו: חיבוקים, נשיקות ודיבור בקול רך ונעים. בבחירת הצעצועים הקפידו על תו תקן לבטיחות. הגישו לו משחקים המפעילים ומשתפים את רוב החושים, כמו משחק צבעוני, משמיע קול ובעל מרקם משתנה (רעשן או פעמון). השתמשו גם בצעצועים צפים באמבטיה.
סדר יום
התינוק: מתחיל להיות יותר ויותר מאורגן עם שינה בת 6-8 שעות ברציפות בלילה, 2-3 תנומות במהלך היום וארוחות בשעות קבועות.
אתם: עודדו סדר יום קבוע של זמני ארוחות, הלבשה, שינה ומשחק. צחצחו את שיניו מבקיעת השן הראשונה על ידי מברשת רכה וקטנה המותאמת לגיל התינוק. בזמן עירות, שתפו אותו בפעילויות המשפחתיות, טיילו בחוץ בעגלת טיול בהתאם לעונות השנה ולמזג האוויר.
רוצים לדעת עוד דברים שכל הורה חייב לדעת? היכנסו למדריך להורים