פרשת טלנסקי: "מאות אלפי דולרים לאולמרט"
בית משפט התיר לפרסם כי במרכזה של פרשת אולמרט החדשה עומד חשד לקבלת כספים שלא כדין על ידי אולמרט, בתקופה שקדמה לכהונתו כראש ממשלה. גורמי אכיפה הגדירו את העבירה כ"שוחד". עוד מעורבים בפרשה: שולה זקן ועו"ד אורי מסר. העד המרכזי בפרשה הוא משה טלנסקי מארצות הברית
קבלת כספים שלא כדין - זו העבירה שעומדת במרכז הפרשה בה מעורב ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושעליה הוטל עד לאחרונה צו איסור פרסום גורף. בית משפט השלום בתל אביב נעתר אמש (יום ה') לבקשת המשטרה, ואישר לצמצם את הצו. על-פי החשד אולמרט קיבל לאורך זמן מעטפות עם כסף מזומן - ככל הנראה מאות אלפי דולרים. במשטרה אמרו ל-ynet כי החקירה עשויה להימשך שבועות ואפילו חודשים.
לאחר שבעיתוני העולם פורסמו פרטים רבים על הפרשה, צמצום צו איסור הפרסום מאפשר למסור את הפרטים הבאים: לפני כעשרה ימים אושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, פתיחת חקירה חדשה נגד ראש הממשלה וגורמים נוספים שעוסקת בחשד לקבלת כספים שלא כדין על ידי אולמרט במסגרת כהונתו הציבורית בתקופה שקדמה לכהונתו כראש הממשלה. גורמי אכיפה הגדירו את העבירה כ"שוחד".
פרשת טלנסקי - הסיקור המלא:
- רה"מ: אם יוגש כתב אישום - אתפטר
- באש ובמים: כל אנשי אולמרט
- מי אתה, משה טלנסקי?
- מי יכול להוציא את אולמרט לנבצרות?
על פי החשד, התקבלו על ידי אולמרט כספים בסכומים משמעותיים מגורם או מגורמי חוץ לאורך תקופה ממושכת, חלקם במישרין וחלקם בעקיפין. מדובר במאות אלפי דולרים שהועברו על-פי החשד משנת 1993, אז התמודד אולמרט לראשונה על ראשות ירושלים - ועד לתקופה בה כיהן כשר התמ"ת.
אחד העדים המרכזיים בפרשה הוא משה טלנסקי, תושב ואזרח זר, שהגיע לארץ לביקור בחג הפסח ועדותו נגבתה במהלך שהותו. העד זומן לחקירה לאחר שמעורבותו לכאורה בהעברת הכספים עלתה מחומרי חקירה שהשיגה המשטרה במסגרת חקירה אחרת.
לאחר גביית מספר עדויות בפרשה נחקר ראש הממשלה לפני כשבוע לגבי החשדות, חקירה ראשונית שנמשכה כשעה. בחקירתו השיב ראש הממשלה לכל השאלות שנשאל, אך הכחיש קבלת כספים שלא כדין. במערכת האכיפה אומרים כי הסיבה לבקשה מראש הממשלה למסור עדות בדחיפות נבעה מצורכי החקירה. עם זאת, נוכח עיסוקיו הרבים של ראש הממשלה סוכם כי בשלב ראשון תיערך חקירה קצרה, תוך שהובהר כי החקירה תימשך במועד אחר.
מעורבים נוספים
מלבד מראש הממשלה, עד כה נגבו עדויות גם ממעורבים אחרים, לרבות מראש לשכתו לשעבר שולה זקן, ומעורך הדין אורי מסר. החקירה נמצאת בעיצומה, וצפויה עוד להימשך.
מכיוון שטלנסקי, שמסר עדות למשטרה, הוא כאמור תושב ואזרח זר, הוחלט לבקש מבית המשפט המחוזי בירושלים לאפשר למדינה לגבות את עדותו בבית המשפט בהקדם האפשרי במסגרת הליך של "עדות מוקדמת". ההחלטה להגיש בקשה זו התקבלה בגין מכלול של שיקולים שפורטו בצו בית המשפט ובמיוחד בהתחשב בעובדה שעד מרכזי זה מבקש לצאת בחזרה לארצו, ולפיכך, לדעת המדינה, קיים יסוד סביר לחשש כי אם טלנסקי ייצא לארצות הברית לא ניתן יהיה לגבות את עדותו במהלך המשפט.
במשרד המשפטים ובמשטרה מבהירים כי ההחלטה לבקש לגבות עדות מוקדמת כבר בשלב זה אין פירושה בהכרח שיוגש כתב אישום בפרשה, שכן על כך תתקבל החלטה על ידי היועץ המשפטי לממשלה רק עם תום החקירה ובדיקת מכלול החומר שהושג ויושג. למרות זאת, ננקט צעד זה, כמקובל במקרים דומים, כדי שאם בסופו של דבר יוחלט להגיש כתב אישום - לא יסוכל ההליך המשפטי אם יתברר בבוא העת שלא ניתן יהיה להעיד את העד האמור בבית המשפט.
"פרסום היה פוגע בחקירה"
בהודעה שהוציאו משרד המשפטים והמשטרה ציינו כי צורכי חקירה ייחודית זו חייבו הטלת צו איסור פרסום על כל פרטי החקירה, וזאת בשל החשש הממשי שניהול חקירה זו בשלביה הראשונים ללא צו איסור פרסום יסכן אפשרות לקיום חקירה אפקטיבית או יפגע בה וכן יפגע באפשרות לגילוי האמת.
עם זאת אומרים במערכת האכיפה כי מאז ראשית החקירה נשקל כל העת האינטרס של זכות הציבור לדעת אודות החשדות שעלו נגד ראש הממשלה, וזאת אל מול החשש לשיבוש החקירה. באיזון זה הגיעה המדינה למסקנה כי בשלב הראשוני
גובר החשש לשיבוש החקירה על האינטרס הנוגד ועל כן התבקש צו איסור הפרסום. המדינה סברה שהנזק שייגרם מעיכוב של כמה ימים בפרסום החשדות, איננו שקול לנזק שעלול להיגרם משיבוש החקירה. עמדה זו התקבלה על דעת בית המשפט - ובקשה שהגישו מספר כלי תקשורת לביטול הצו נדחתה.
לאחר סיום שלב החקירה הראשוני, שארך עשרה ימים, בו בוצעו פעולות חקירה רבות, בוצעה הערכה מחודשת של המצב והיא הובילה למסקנה כי ניתן לצמצם באופן את צו איסור הפרסום. לפיכך פנתה המדינה היום ביוזמתה לבית המשפט והודיעה לו כי החקירה הגיעה לשלב שבו ניתן לצמצם את הצו.