שתף קטע נבחר
 

סוף למשבר האשראי הגלובלי?

האם משבר הסאב-פריים קרוב לקצו? מנכ"ל ג'יי.פי מורג טוען, כי "עברנו כ־85% מהדרך". לעומתו, בגולדמן זאקס צופים שההפסדים ממשבר המשכנתאות יגיעו ל־500 מיליארד דולר ויגרמו להאטה נוספת. הממשל מרגיע, אך ג'ים רוג'רס מנבא שחורות; הויכוח בעיצומו

דו"ח שפרסם בסוף השבוע בנק ההשקעות גולדמן זאקס צופה שההפסדים ממשבר המשכנתאות עלולים להגיע ל־500 מיליארד דולר ולגרום להאטה נוספת בכלכלה כולה. הדו"ח מדגיש את הוויכוח החם כיום בוול סטריט: האם משבר הסאב-פריים קרוב לקצו או שצפויים לאמריקאים עוד ימים קשים?

 

אותות משבר המשכנתאות והאשראי ניכרו היטב בדו"חות הרבעון הראשון של 2008 שפורסמו בחודש האחרון. מאז אפריל ועד היום דיווחו כל בנקי ההשקעות וחלק מהבנקים המסחריים הגדולים בארצות הברית, בהם סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה, מורגן סטנלי, מריל לינץ', גולדמן זאקס וליהמן ברדרס, על מחיקות נכסים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים. גם כמה מהמוסדות הגדולים באירופה, בהם UBS, דויטשה בנק וקרדיט סוויס, הציגו תוצאות עגומות.

 

הנפגעת האחרונה - AIG

ענקית הביטוח AIG היתה הנפגעת האחרונה עד כה, לאחר שדיווחה בסוף השבוע על הפסד של 7.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון, על רקע ירידה בערכם של נכסים הקשורים למשכנתאות סאב־פריים. זאת, בנוסף על הפסד של 5.3 מיליארד דולר שעליו דיווחה החברה ברבעון הרביעי של 2007.

 

סך המחיקות וההפסדים קשה להערכה. מורכבות מוצרי השקעה, היעדר הפיקוח עליהם וריבוי הגורמים המשפיעים מקשים עוד יותר על ההערכות. ההערכה הרשמית הגבוהה ביותר של ההפסדים הצפויים ניתנה על ידי קרן המטבע הבינלאומית, ועומדת על קרוב לטריליון דולר. ארגון ה־OECD טוען כי זו הערכה מוגזמת ומטעה, וצופה כי הסכום הכולל יגיע לכ־420 מיליארד דולר.

 

320 מיליון דולר של מחיקות

עד כה דיווחו המוסדות הפיננסיים על מחיקות נכסים והפסדי אשראי בהיקף של כ־320 מיליארד דולר. המוסדות מיהרו להגיב למחיקות באמצעות גיוס הון ממגוון של מקורות, ולפי נתוני בלומברג, בנקים וחברות ניירות ערך גייסו או הודיעו על כוונות לגייס כ־245 מיליארד דולר. החברות ביצעו גם פיטורים מסיביים: מאז פרוץ המשבר ועד היום פוטרו כ־70 אלף עובדים בתעשייה, והצפי הוא לפיטורים של כ־240 אלף עובדים עד סוף 2008.

 

נוסף על כך הודיעו חלק מהחברות על כוונות לצמצם נכסים ולבצע רה־ארגון. סיטיגרופ, למשל, שהיה אחד הנפגעים הגדולים מהמשבר, הודיע בסוף השבוע על כוונתו להיפטר מנכסים בהיקף של 400 מיליארד דולר בתוך שלוש שנים, כדי להגדיל את הכנסותיו ב־10% בשנה.

 

לאחר פרסום הדו"חות מיהרו רבים מבכירי המוסדות הפיננסיים שנפגעו להכריז כי המשבר בדרכו החוצה, וימים טובים יותר צפויים בעתיד הלא רחוק. מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס, ג'יימי דימון, אמר בסוף השבוע: "אני מתייחס לזה כאילו שעברנו כבר 75% עד 85% מהדרך". מנכ"ל מריל לינץ' ג'ון ת'איין אמר בשבוע שעבר כי בנקי ההשקעות האמריקאיים אינם עתידים לדווח ברבעונים הקרובים על הפסדים בסדר גודל של שלושת הרבעונים הקודמים.

 

גם הממשל מרגיע

בכירי הממשל האמריקאי מיהרו להצטרף לקולות המרגיעים. שר האוצר הנרי פולסון אמר בשבוע שעבר בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי, כי נראה שהסערה שעברה על וול סטריט בתקופה האחרונה נרגעה. "אני חושב שאנחנו יותר קרובים לסוף מאשר להתחלה", אמר פולסון.

 

גם וורן באפט, האיש העשיר בעולם, סובר שהגרוע מכל נמצא מאחורי וול סטריט. עם זאת הצרכנים ימשיכו לסבול: "וול סטריט עברה את החלק הגרוע ביותר של המשבר, אך לאנשים הפרטיים שמחזיקים במשכנתאות עדיין צפוי כאב רב", אמר באפט.

 

רוג'רס צופה שחורות

מנגד, המשקיע המיליארדר ג'ים רוג'רס אומר כי המשבר אינו קרוב לסיום. לדבריו, "אני בספק אם אנחנו באמצע הדרך של המשבר הפיננסי. ברור לי שטרם הגענו לתחתית". רוג'רס אמר כי הוא נמנע מלרכוש מניות פיננסיות, ומהמר על ירידה נוספת בשווי המניות של בנקי ההשקעות האמריקאים. ג'ורג' סורוס, שותפו לשעבר של רוג'רס, אמר כי הוא חושב שהחלק הקשה של המשבר הפיננסי נמצא מאחורינו, אך השפעת המשבר על הכלכלה האמריקאית רק מתחילה.

 

גם דו"ח שפרסמו אנליסטים של מורגן סטנלי בחודש שעבר מצדד ברואי השחורות ודומה לדו"ח האחרון של גולדמן. על פי מורגן סטנלי, המשבר שפוקד את תעשיית הפיננסים הוא חמור ביותר ונמצא בעיצומו. לפי הדו"ח, "התעשייה עומדת בפני משבר בנקאות ההשקעות החמור ביותר ב־30 שנה. שוקי ניירות הערך הגלובליים נמצאים בעיצומו של שינוי מהותי ומבני".

 

נוסף על כך, אנליסטים טוענים כי בנקי ההשקעות עתידים לספוג גם נזקים לטווח הארוך, לנוכח החמרת הרגולציה במגזר והתייקרות עלויות ההון בגלל ירידה בזמינות המקורות המסורתיים להשגת מימון. הקונגרס האמריקאי בוחן כעת מתן סמכויות לרשות ניירות ערך להדק את הפיקוח על בנקי ההשקעות, ושרי האיחוד האירופי עתידים לדון בשבוע הקרוב בהגברת הפיקוח על התעשיה ובחיוב המוסדות הפיננסיים לחשיפה מלאה של סיכונים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר האמריקני, פולסון, מרגיע
צילום: איי פי
מומלצים