שתף קטע נבחר
 

קונים מחשב חדש? אפשר לשדרג את הישן

אין לכם כסף למחשב חדש? שדרגו את הקיים. לא תמיד אפשר ולא תמיד כדאי; אבל לעיתים קרובות שדרוג קל, במקומות הנכונים, יאפשר לכם לשפר את חוויית השימוש, לשפר ביצועים, ולדחות קצת את ההוצאה על המחשב הבא. אנחנו כאן כדי להסביר מה, מתי וכיצד


 

 

בעולם מושלם יכולנו להחליף את המחשב שלנו בחדש, כל שנה. בעולם כזה גם היה לנו כסף לקנות תמיד את המחשב החדיש ביותר, שיריץ בצורה מושלמת כל מערכת הפעלה וכל תוכנה.

 

בעולם הלא מושלם שבו אנחנו חיים, אורך החיים הממוצע של מחשב שולחני הוא כשלוש שנים. במהלך תקופה כזו, גם מחשב שהתחיל את דרכו כמכונית מרוץ עשוי לסיים אותה כעגלה חבוטה.

 

שדרוג (Upgrade) הוא לא תחליף מלא לקנייה של מחשב חדש. מתישהו, בזמן זה או אחר, תיאלצו להחליף את המחשב שלכם. אבל השדרוג, במיוחד אם הוא נעשה בתבונה, יכול להאריך מעט את חיי המחשב, לשפר את ביצועיו, לפתור מגבלות של תאימות או נפח אחסון זמין, ולהעניק לכם חוויית שימוש טובה יותר.

 

נכון, השדרוג ידרוש מכם מאמץ אינטלקטואלי קצת יותר גדול - כי עליכם לבדוק מה כבר יש לכם, מה חסר ומה מתאים, ולהחליט האם אתם רוצים להתקין את החלקים החדשים בעצמכם, או לתת לאיש מקצוע לעשות את זה. מצד שני, התמורה תצדיק את המאמץ. אחרי שתקראו את הכתבה הזו זה יהיה קל יותר.

 

מתי לשדרג, מתי להחליף

אם המחשב שלכם בן שלוש שנים או יותר, ולא היה חדשני במיוחד גם כשקניתם אותו, אז השדרוג עלול להיות יקר ולא משתלם. כשכל החלקים ממילא מיושנים ואיטיים, אז תוספת או החלפה של רכיב כזה או אחר לא תעזור הרבה. החלפה של מספר חלקים עלולה להיות מסובכת, יקרה ולא משתלמת.

 

אם המחשב שלכם חדש יותר (לרוב שנתיים או פחות) אז לפעמים די בהוצאה קטנה כדי ליישר קו עם הדרישות העדכניות. לדוגמא, אם קניתם לפני שנה מחשב עם 1GB זיכרון ועכשיו אתם רוצים להתקין עליו Windows Vista, אז כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להרחיב את הזיכרון. זוהי דוגמא קלאסית למצב שבו השדרוג כדאי: כשדרוש רק שינוי קל כדי לקבל תצורת מחשב מאוזנת יותר, ומתאימה לשימושים המיועדים.

 

בהמשך הכתבה "נפרק את המחשב" לחלקים, ונעזור לכם להבין מה אפשר לשדרג, מה כדאי ומתי. אתם לא חייבים לעשות את זה בעצמכם, ולעיתים קרובות אף מומלץ להפקיד את המלאכה בידיו של איש מקצוע טוב (שהגיע עם המלצות). מצד שני, לא יזיק לכם להבין מה האפשרויות כדי שתוכלו לבחור. בחלק מהמקרים תוכלו לבצע את השדרוג בעצמכם, עם חלקים חדשים או משומשים.

 

לפני שתתחילו, כדאי להצטייד בתוכנת אבחון, שתגיד לכם במה המחשב שלכם תומך ומה מותקן בו כבר. אנחנו ממליצים על אחת מהבאות:

 

 

את הנתונים מתוכנת האבחון כדאי להצליב עם התיעוד של לוח-האם (או חלקים אחרים) שתוכלו להוריד מאתר היצרן. 

 

הרחבת זיכרון והחלפת זיכרון

הרחבת זיכרון היא השדרוג הכי זול, קל, מהיר לביצוע ולרוב גם הכי משתלם. לקראת סוף מחזור החיים של טכנולוגיית DDR2, מחיריה כל-כך זולים שההמלצה הכי טובה היא לקחת כמה שיותר (שני גיגהבייט הוא הנפח הכי משתלם היום).

 

התקנת הרכיבים היא עסק פשוט שאורך שתי דקות אם יש לכם ידיים טובות וחוש טכני מינימלי. אם אין לכם, הטילו את המשימה על חבר או בן משפחה שיש לו. גם אם אתם מטילים אותה על טכנאי, התשלום על העבודה לא צריך להיות יותר מ-100 שקלים.

 

השתמשו בתוכנת האבחון כדי לבדוק מהם סוגי הזיכרון הנתמכים, הרכיבים המותקנים ותושבות הזיכרון הפנויות. לחלופין, היכנסו להיכנס לדף הבית של יצרנית הזיכרון Crucial, שכולל כלי ייעודי למשימה זו.

 

ברוב המחשבים מהשנתיים האחרונות מותקנים רכיבי DDR2 במהירות 533 או 667 מגהרץ. רכיבים כאלה עולים היום כ-100 שקלים לגיגהבייט, ואם יש לכם תושבת פנויה תוכלו פשוט לקנות ולהוסיף. אם יש לכם זיכרון מועט ובמהירות נמוכה (למשל 512MB DDR2-533), תוכלו לשלוף את הקיים ולהחליף בחדש (2-4GB זיכרון DDR2-667/800, בהתאם למה שהלוח תומך). הפרש המחיר בין רכיבים במהירויות השונות זניח.

 

אם המחשב שלכם תומך בטכנולוגיית זיכרון ישנה יותר (DDR/SDRAM/RDRAM), אז כדאי לחפש רכיבים משומשים (התחילו בחברים ובני משפחה). רכיבים "חדשים" מהסוגים האלה הם נדירים ויקרים.

 

החלפת מעבד

החלפת מעבד היא שדרוג יקר יחסית (500-1000 שקלים בדרך-כלל), שדורש יותר מיומנות ולא תמיד נותן תמורה טובה לכסף. שדרוג של מעבד לא מועיל הרבה אם הרכיבים שמקיפים אותו מיושנים, ובהרבה מקרים לא תראו הבדל כי צווארי הבקבוק של המחשב נמצאים במקום אחר.

 

רוב הלוחות מבוססי אינטל מהשנתיים האחרונות הם בעלי תושבת מעבד מסוג LGA775, כך שאם יש לכם מעבד סלרון או פנטיום ישן תוכלו לקבל ביצועים טובים יותר בשדרוג פשוט יחסית למעבד Core 2. במחשבי AMD, אם יש לכם תושבת AM2 תוכלו לשדרג מסמפרון או Athlon 64 המיושנים למעבדי Athlon X2 ו-Phenom המהירים משמעותית.

 

את המאוורר הישן כדאי להחליף בחדש, איכותי ושקט (לפחות עוד 200 שקלים) אלא אם כן זה שיש לכם כבר הוא מאיכות טובה. אם אתם לא בטוחים העבירו את העבודה לטכנאי.

 

אם המחשב שלכם מעט ישן יותר, אבל אתם במצב רוח הרפתקני, החלפת מעבד דווקא יכולה להיות משתלמת. מעבד משומש שמתאים לתושבת ישנה (Socket 478 אצל אינטל, Socket 754/939 אצל AMD) יעלה לכם גרושים (חפשו בלוחות באינטרנט). גם כאן כדאי לבדוק את נושא האוורור ולהריץ תוכנה כמו SpeedFan (בכתובת almico.com) לבקרת טמפרטורות.

 

מעבד, זיכרון ולוח

אם נתקעתם עם שילוב של מעבד, זיכרון ולוח-אם ישנים יחסית, ייתכן שישתלם לכם לשדרג את שלושתם בת-אחת. בעלות אופיינית של כ-1000 שקלים (כולל עבודה) אפשר לקבל שילוב בסיסי עד סביר.

 

זהו כמובן פתרון טוב כאשר החומרה שמקיפה את הנ"ל לא מיושנת מדי. אם יש לכם מארז וספק-כוח טובים, וערכתם שדרוגים שונים למחשב בעבר (דיסק קשיח וכרטיס גרפי, למשל) אז שדרוג כזה עשוי להיות מהלך הגיוני וכלכלי יותר מקנייה של מחשב חדש.

 

בכל אופן, החלפת לוח-אם היא משימה שדורשת יותר מיומנות, ואם אתם לא משוכנעים שהיא תגרום לכם הנאה אז עדיף לשלם למעבדה ולסגור עניין.

 

הוספת דיסק קשיח

הוספת דיסק היא הזדמנות גם להיפטר מהצפיפות וגם לשפר קצת ביצועים. אם יש לכם דיסק ישן ואיטי, אז דיסק גדול ומהיר משמעותית יעלה לכם מאות שקלים בלבד - אבל ישנה לכם את החיים.

 

הדיסק הנוסף יאפשר לכם להפריד בין קבצי היישומים והמסמכים, או בינם לבין הזיכרון הוירטואלי של מערכת ההפעלה, כך ששני הדיסקים יבצעו לעיתים משימות שונות במקביל.

 

אם לוח-האם שלכם תומך ב-RAID0 (אם לא אז אפשר לקנות כרטיס RAID נפרד), תוכלו לקנות דיסק זהה לזה שיש לכם ולהפעיל אותם במקביל. השיפור הצפוי בביצועי המחשב: 15-30 אחוז, בהתאם למקרה.

 

רוב הדיסקים בנפחים של 80-320GB עולים היום 300-450 שקלים, כך שתוכלו לקחת בדיוק מה שתרצו ומה שמתאים למחשב שלכם. השתמשו בתוכנת הדיאגנוסטיקה כדי לבדוק במה המחשב תומך (S-ATA/EIDE) ומה מותקן בו כרגע.

 

החלפת כרטיס גרפי

אם מה שהכי חשוב לכם הוא גרפיקה לסוגיה, אז השדרוג הכי משתלם מבחינתכם הוא החלפת כרטיס מסך (בהנחה שמדובר במחשב בן לא הרבה יותר משנתיים, עם 1-2GB זיכרון).

 

אם המחשב שלכם הוא כמו הרוב המחשבים מהשנים האחרונות, אז הוא משתמש במאיץ גרפי מובנה בלוח-האם (Integrated או IGP) שלא יתמודד היטב עם פוטושופ, ויסטה, וידאו או משחקים.

 

תמורת 300-400 שקלים תוכלו לקבל כרטיס בסיסי-פלוס עם שבב GeForce 8500GT או Radeon HD3650, עם 256MB זיכרון גרפי, עם יציאת טלוויזיה ויציאת DVI למסך LCD. זה המינימום המומלץ. תמורת 500-800 שקלים תוכלו כבר לקבל כרטיסים עם שבבים מתקדמים יותר מאותן סדרות, עוד יציאות ויותר זיכרון.

 

ברוב המחשבים משלוש השנים האחרונות יש חריץ PCI Express, שיאפשר לכם ליהנות מכל הנ"ל. אם המחשב ישן יותר ויש לו רק חריץ AGP, אז כדאי לכם לחסוך למחשב הבא, או לחפש כרטיס AGP משומש. הכרטיסים האלה עדיין נמכרים פה ושם, במחיר מלא, אבל ספק אם ההוצאה תצדיק את עצמה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אפשר לשדרג חלק מהרכיבים
צילום: סי די בנק
מומלצים