שתף קטע נבחר

אל העצים ואל האבנים: דרך הפסלים ביער צרעה

בשפלת יהודה נמצא יער צרעה-הנשיא המומלץ לטיולים בכל השנה. חינו המיוחד של המקום הוא בשילוב של צמחיה טבעית, אתרים ארכיאולוגיים, פסלים סביבתיים ונקודות התצפית שבו

יער צרעה-הנשיא יפה לטיול כל השנה. לאורכה של דרך הנוף מוצבים 37 פסלים סביבתיים העשויים מאבן מקומית ומברזל. אפשר לגעת, לחוש ולהסתובב סביבם, ומעת לעת לצפות בנוף גבעות השפלה והרי יהודה הממלאים את האופק.

 

באזור אחד של היער אפשר להתבונן על בקעת בית שמש, בקעה שבה עבר ארון הברית במסלול נפילתו בשבי הפלישתים, כפי שמתואר בספר שמואל א'. מראש תל נוסף אפשר לרעות את צרעה, אזור הולדתו של שמשון ומקום פועלו בחלק משנותיו. מבט דרומה יוביל אותנו לאזור עמק האלה, בו נערך הקרב בין דוד לגוליית. גם השמות היישובים הפרושים במרחב שבו ניטע היער בשנות החמישים, קשורים בתנ"ך. כך, לא הרחק מאיתנו נמצא המושב תרום ומולו תעוז, כלשון הפסוק מתהילים: " תרום ידך, תעוז ימינך".

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: שפלת יהודה.

 

שטח היער: 11 אלף דונם.

 

מתאים לטיולים: טיולי משפחות ולחובבי פיסול ואמנות, מתאים לכל סוגי הרכב ולרכיבה על אופניים. מומלץ בכל השנה.

 

אורך המסלול ומשך הסיור: 10 ק"מ. נסיעה מומלצת - מצפון לדרום. 2-3 שעות בהתאם לעניין.

 

חניוני פיקניק: חניון הזיתים - שולחנות פיקניק, ברזי מים, פחי אשפה, חביות לאיסוף גחלים, שירותים ביולוגיים ומתקני שעשועים לפעוטות. בבחניון ולאורך הדרך פזורים שולחנות מותאמים לנכים. השירותים הביולוגיים מותאמים לנכים.


אפשר לגעת בנוף (צילוומים: ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

יוצאים לדרך

יער צרעה-הנשיא משתרע על גבעות השפלה הגבוהה, מדרום לכביש הגבורה, המקשר בין צומת שמשון לצומת נחשון. קרן קיימת לישראל נטעה כאן יער גדול - יער תרום, המשתרע על פני 11 אלף דונם. חלק ממנו, יער צרעה, הוקדש לזכרו של חיים וייצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל.

 

בלב היער מתנשא רכס צרעה, ששיאיו מגיעים לרום של כ-400 מטרים מעל פני הים. מן הפסגות הגבוהות נשקפים הנופים המרהיבים של מישור החוף, שפלת יהודה והרי יהודה. הסלע הבונה את גבעות השפלה הוא קירטון, סלע גירני רך שמי הגשם מעצבים אותו בקלות ומפלסים בו "נוף רך", בעל מדרונות מתונים יחסית.

 

בשפלת יהודה ניטשו קרבות עזים בין הפלשתים לבין בני ישראל. יער צרעה נמצא בארצו של שמשון הגיבור. הוא נולד בתל צרעה שבלב היער, ומכאן יצא לפעולותיו הנועזות.

 

חינו המיוחד של היער הוא בשילוב של צמחיה טבעית, אתרים ארכיאולוגיים, פסלים סביבתיים ונקודות תצפית שבו. שתי דרכי אורך נוחות, המתאימות לכל רכב ומשולטות, חוצות את היער מצפון לדרום. ביניהן נפרצו דרכי קישור המאפשרות הגעה לפינות היער הנידחות ביותר. קק"ל טיפחה ביער חניונים רבים לנופש ולמנוחה. במבצע תעסוקה מיוחד בשנת 1993 הועסקו עולים חדשים בביצוע עבודות יערנות, בהכשרת חניונים ובפריצת שבילי הליכה חדשים וסימונם.

 

ביניים

דרך הפסלים: דרך כורכר החוצה את יער צרעה לכל אורכו, מתפתלת לאורך של 10 ק"מ. אנו ניכנס עם רכבנו למעבה היער ונחזה ב-37 פסלים שהוצבו לאורך הדרך והפכו למכלול מיוחד של פיסול סביבתי.

 

בכניסה ליער עומד פסל "שומר היער", המוקדש לשימור היערות בארץ. אחריו פסלים רבים נוספים. הרעיון נולד באירוע אמנות בטבע שקיימה קק"ל בקיץ 1989, שם התגבשה קבוצת פסלים, עולים חדשים וותיקים שיצרה את עשרת הפסלים הראשונים שהוצבו.

 

קק"ל סיפקה לאמנים גושי סלע גדולים והם גילפו את האבנים והפכו אותן לפסלים. יצירות אחדות מדגישות את השתלבותן בנוף והאחרות את עברו של האזור. כך למשל מתאר פסל אחד את גבורתו של שמשון, ואילו במקום אחר עוצבו שיני סלע כמסרק, אולי זהו המסרק של דלילה הפלשתית, שחרצה את דינו של שמשון. 


פסל רעמת שמשון של דוד זינדחוביץ

 

שביל נוף רכס צרעה: בדרומו של היער יש נתיב מיוחד לטיולים רגליים - אורכו כ 1.5 ק"מ. אפשר לפצל את ההליכה לשני קטעים מעגליים. השביל מסתעף מהדרך הראשית לכיוון דרום, מטפס לגב הרכס ועובר בנקודות הגבוהות שבו, מהן ניתן להשקיף על הנוף מזוויות שונות.

 

באמצעו יורד השביל לחניון קטן, הממוקם בצל עצי איקליפטוס. לקראת סופו עולה ממנו שביל לנקודת גובה של 401 מטר מעל פני הים, שבה זוכה המטייל ל"מכת נוף" פתאומית: עמק נחל שורק ומרחבי השפלה נפרשים לנגד העיניים - סיום נהדר למסלול הליכה נחמד.

 

מצפה תל צרעה נמצא בליבו של היער. קק"ל הכשירה שלושה שבילים להולכי רגל, המעפילים אל פסגת התל ולמרגלותיו הוקם חניון לפיקניקים. כאן, על פי הזיהוי המקובל, שכנה צרעה המקראית שהיתה עירו של מנוח, אבי שמשון הגיבור. מלאך אלוהים בישר לאשתו העקרה כי עתיד להיוולד לה בן. מנוח עצר את המלאך והקריב על גבי סלע קרבן לאלוהים. ואכן, רוח אלוהים נחה על בנו של מנוח, הלא הוא שמשון הגיבור: "ותחל רוח ה' לפעמו במחנה דן, בין צרעה ובין אשתאול" (שופטים י"ג, כ"ה).

 

במורדות התל נמצאו מערות, קברים, בורות מים וגתות עתיקות המעידות על כך שייצור יין היה אחד הענפים החקלאיים החשובים בצרעה הקדומה. מצפון לתל נמצאת תצפית דמוית חרטום של סירה. כאן נשקפים הנופים המרהיבים של גבעות השפלה והרי יהודה.

 

מבנה האבן הנושא את המצפה היה בעבר ביתו של מוכתר הכפר סרעא, ששרידיו עוד ניכרים בשטח ואשר שמר על צליל השם של היישוב הקדום. במלחמת העצמאות נכבש הכפר, והבית שימש מפקדה זמנית לחטיבת הפלמ"ח - "הראל". אחר כך שימש המבנה את ראשוני חברי קיבוץ צרעה, שניצלו אותו למגורים, למזכירות ולמחסנים - עד שעברו למקום הקבע.

 

כיצד מגיעים

יורדים מכביש תל אביב-ירושלים (מס' 1) במחלף שער הגיא לעבר בית שמש בכביש 38 ונוסעים עד לצומת שמשון . משם פונים לכיוון צומת נחשון (כביש מס' 44). שלט עץ גדול מדרום לכביש, בין סימני ק"מ 1-2 מזמין את המטיילים להיכנס ליער היישר ב"דרך הפסלים". אפשר להיכנס ליער, לאזור תל צרעה, גם דרך מושב תרום (כביש מס' 44, בין סימני ק"מ 3-4. לא בשבת).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חפשו את 37 הפסלים שבדרך. פסל של חנה ליבאי
צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
מומלצים