שתף קטע נבחר

 

בצל האסון במיאנמר: אושרה החוקה החדשה

הטלוויזיה הממשלתית, שופר הגנרלים השולטים במדינה האסיאתית הענייה, דיווחה שהעם אמר "כן" גורף במשאל העם על החוקה החדשה. החוקה נועדה לסלול את הדרך לבחירות ב-2010, בהן לא תוכל מנהיגת האופוזיציה להתמודד. במקביל, גובר הלחץ הבינלאומי על החונטה לאפשר העברת סיוע למיליוני הנזקקים. מניין ההרוגים בסופה עלה ל-43 אלף בני אדם

על רקע דאגות גוברות בעולם על הטיפול הלקוי של החונטה השולטת במיאנמר (לשעבר בורמה) במשבר ההומניטרי בעקבות סופת הציקלון "נארגיס", פרסמה הבוקר (יום ה') הטלוויזיה הרשמית במדינה את תוצאות משאל העם שנערך ביום שבת לאישור החוקה שניסחו הגנרלים. כצפוי, החוקה אושרה ברוב גדול של כ-92 אחוזים.

 

ההצבעה שנערכה בשבת במועדה כמתוכנן, פרט לאזורים שהוכו קשות מהסופה - שם ההצבעה נדחתה בשבועיים. לפי הדיווחים הרשמיים, יותר מ-99 אחוזים מ-22 מיליון בעלי זכות הבחירה הצביעו, ואין ביכולתם של שני האזורים בהם נדחתה ההצבעה לשנות את התוצאה.

 

החונטה הצבאית הציגה את הטיוטה לחוקה כחלק מיישום "מפת הדרכים לדמוקרטיה" עליו התחייבה, אולם רבים במדינה רואים את המהלך כניסיון לחזק את מעמד החונטה השולטת במדינה משנת 1962. בין היתר מבטיחה הטיוטה לחוקה כי הצבא ישלוט ברבע מהמושבים בפרלמנט וכי במצב חירום הנשיא יכול להעביר את כל סמכויותיו לצבא.

 

כמו כן, החוקה, הסוללת את הדרך לבחירות חדשות ב-2010, מונעת ממנהיגת האופוזיציה אונג סן סו צ'י מלהתמודד בהן, מפני שהייתה נשואה לאזרח זר. מפלגתה של סו צ'י, "הליגה הלאומית לדמוקרטיה", ניצחה בבחירות שהתקיימו במדינה ב-1990, אך מועמדותה נפסלה. סו צ'י בילתה 12 מתוך 18 השנים האחרונות במעצר בית. התנועה קראה לציבור להצביע "לא" במשאל העם.

 

המשבר ההומניטרי מחריף

בתוך כך, שבוע וחצי אחרי סופת הציקלון "נארגיס" שגרמה במדינה לפי הצלב האדום לכ-128 אלף הרוגים והותירה 2.5 מיליון בני אדם חסרי כל, גובר הלחץ מצד מעצמות המערב על החונטה במיאנמר (בורמה לשעבר), לאפשר סיוע זר בהיקף גדול לנזקקים. שליח האיחוד האירופי דן עם נציגי החונטה בינגון, ומזכ"ל האו"ם באן קי-מון שיגר שליח משלו, אך עד עתה הבהירו הגנרלים: אנו מסתדרים לבד. בתוך כך, עלה מניין ההרוגים הרשמי בסופה לכ-43 אלף בני אדם ומניין הנעדרים עומד על כ-28 אלף.

 

עוד על הציקלון במיאנמר:

 


בתים רבים נהרסו באזור שפך נהר האירוואדי (צילום: AP)

 

מומחי הסיוע הזרים שהגיעו לבירה העסקית לשעבר ינגון, לא הורשו להמשיך בדרך אל שפך נהר האירוואדי, אזור האסון העיקרי וצפו בתסכול בטלוויזיה שהציגה את תמונת המצב העגומה. "אנשים מכל העולם רוצים לסייע למיאנמר, אבל הממשלה חוסמת את הצוותים הרפואיים", אמר אחד מהם. האו"ם העלה אתמול את מספר האנשים שעל-פי הערכות זקוקים במדינה לסיוע ליותר משני מיליון, וקרא לכנס ועידת תורמים כדי לסייע להם.

 

"להפסיק עם הפוליטיקה"

לואי מישל, שליח האיחוד האירופי, נמצא בינגון. "אנו מעוניינים לשכנע את הרשויות שכוונותנו טובות וכי אנו פה מסיבות הומניטריות", אמר לעיתונאים. ואולם ראש ממשלת תאילנד, סמאק סונדרווג', אמר אתמול לאחר שנפגש עם מקבילו המיאנמרי כי המשטר הצבאי יכול להסתדר לבד עם הטיפול באסון. שגריר בריטניה באו"ם, ג'ון סאוורס, רמז כי ועידה בדרג גבוה בנושא לא תפעל רק לגיוס תרומות, אלא תתאם מאמצי סיוע למיאנמר.


ילד בורמזי שביתו נהרס בסופה (צילום: רויטרס)

 

מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, הציע למנות מתאם לפעולות הסיוע מטעם האו"ם וארגון מדינות דרום-מזרח אסיה (ASEAN) כדי לפקח על העברת הסיוע, שלפי טענות פעילים במיאנמר נאגר עד כה על-ידי החונטה ולא הגיע לנזקקים. מזכ"ל הארגון האסיאתי קרא לעולם להאזר בסבלנות. "אנו מנסים לעבוד מול המנטליות והגישה הנוקשה (של הגנרלים) במשך זמן רב", אמר סורין פיצואן, שר החוץ התאילנדי לשעבר בביקור בוושיגנטון.

 

בכיר בצבא ארה"ב בוושינגטון אמר כי ישנם סימנים לכך שסיוע החוץ נערם בנמל התעופה בינגון ואינו מגיע לנזקקים, וכי הממשל האמריקני מעוניין לשגר מסוקים להטיסו לאזורי האסון. "אני חושב שכרגע עלינו להפסיק לעסוק בפוליטיקה ופשוט לעזור", אמר ראש ארגון רופאים ללא גבולות, פרנק סמיתיוס. "הצבא בהחלט מחלק מזון באזורים מסוימים, אך אין זה מספיק. באזורים מסוימים יש די מזון, אך לא די מים ומקלטים. באזורים אחרים אנו רואים שאין להם כלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא תוכל להתמודד. סו צ'י
צילום: איי פי
אם ובתה במיאנמר, אתמול
צילום: רויטרס
ילדים בורמזים באזור האסון. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים