שתף קטע נבחר

 

בוש רומז למצרים: הגיע הזמן ליותר דמוקרטיה

"הסכם שלום הוא אינטרס של הפלסטינים, של מדינות ערב ושל העולם כולו - ואני מאמין שעם מנהיגות ואומץ נשיג זאת עוד השנה" - כך אמר הנשיא האמריקני בנאום בשארם א-שייח. בנאומו הציב בוש דרישות בפני מנהיגי מדינות ערב לדמוקרטיזציה - תוך בקשה ממצרים להוביל את הרפורמה - ואף קרא להם להיאבק בגרעין האיראני

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש קורא למנהיגי מדינות המזרח התיכון לקדם את הדמוקרטיה ואת מצב זכויות האדם באזורם הנפיץ, לפעול נגד הגרעין האיראני, ולקדם את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. דברים אלה אמר הנשיא האמריקני היום (א'), בנאום שנשא בפני הפורום הכלכלי העולמי, שמתקיים בשארם א-שייח שבמצרים. במקביל, אמר בכיר בבית הלבן כי ייתכן שבוש יגיע לביקור שלישי במזרח התיכון, אם הוא יחשוב שיש צורך בביקור נוסף כדי לקדם את תהליך השלום.

 

בנאומו, שמסכם את חמשת ימי ביקורו במזרח התיכון, האיץ בוש במנהיגי מדינות ערב לאמץ את השינויים הנדרשים כדי להפוך את חברותיהם במזרח התיכון למבוססות על סובלנות, צדק וחירות.

 

לאחר השבחים שהרעיף הנשיא האמריקני על ישראל בביקורו בה לפני ימים ספורים - הנאום שנשא היום בוש בפני באי הפורום היה בעל אופי מטיפני יותר, המציב דרישות בפני מנהיגי מדינות ערב. בין אלה: לפתוח את כלכלות מדינותיהם, לבצע רפורמות פוליטיות, לקדם זכויות נשים וצעירים, ולהדוף את השפעתם הרעה של משטרים כמו איראן וסוריה.

 

"לעיתים קרובות מדי, הפוליטיקה במזרח התיכון הסתכמה במנהיג אחד בלשטון והאופוזיציה בכלא. הגיע הזמן לאומות באזור לנטוש את המנהגים הללו ולהתייחס לעמים בהגינות ובכבוד להם הם ראויים", אמר, והפנה את האצבע למארחת: "אני מקווה שמצרים תוכל להוביל את האזור ברפורמות פוליטיות".

 

מצרים, אחת מהמדינות המקבלות את הסיוע הגדול ביותר מארה"ב, ערכה את הבחירות הראשונות לנשיאות עם יותר ממועמד אחד רק ב-2005, אולם מאז הנשיא מובארק גם כלא את אחד מיריביו הבולטים, רדף אחר עורכי עיתונים עצמאיים ואישר שורת מעצרים של אנשי תנועת האופוזיציה "האחים המוסלמים".

 

בנאום, שנישא בפני מאות מנהיגים ואנשי עסקים מובילים הוסיף הנשיא האמריקני כי הוא מאמין שחלקה הראשון של המאה ה-21 יכולה להיות תקופה שבה יתבצעו שינויים דמוקרטיים באזור. "האזור משמש בית לעמים מלאי-אנרגיה, לרוח היזמות ולמשאבים רבים", אמר. "ייתכן שיהיה לו עתיד מזהיר מאוד, עתיד שבו יהיה המזרח התיכון מקום של חדשנות וגילוי, שאותו מנהלים גברים ונשים חופשיים".

 

"ההסכם - אינטרס של העולם כולו"

בוש נשא את נאומו שמונה חודשים לפני סיום כהונתו השנייה כנשיא - תאריך היעד השאפתני שהוצב להשגת הסכם שלום מקיף במזרח התיכון, שנועד לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני ארוך-השנים, ולהביא להקמתה של מדינה פלסטינית. בנאומו הבהיר בוש כי משימה זו עדיין עליונה בעיניו. "הסכם שלום הוא אינטרס של הפלסטינים, של מדינות ערב ושל העולם כולו, ואני מאמין בכל ליבי שבאמצעות מנהיגות ואומץ, נגיע להסכם שלום שכזה עוד השנה. זו משימה תובענית, והיא דורשת מכולם לפעול", סיכם.

 

נושא נוסף שעמד במרכז נאומו של הנשיא האמריקני הוא סוגיית האיום האיראני. בוש קרא למנהיגי מדינות ערב להתנגד למה שכינה "שאיפותיה הגרעיניות של טהרן". "לכל אומה באזור יש אינטרס להתנגד לשאיפות גרעיניות אלה", אמר בוש לבאי הפורום הכלכלי.

 

המערב חושד שפניה של איראן מועדות לייצור פצצת גרעין - חשדות שאותן דוחה טהרן בתוקף.

"לאפשר למדינה תומכת הטרור המובילה בעולם להצטייד בנשק הקטלני מכל תהיה בגידה בלתי-נסלחת בדורות הבאים", חזר בוש על דבריו מהנאום בכנסת. "למען השלום, העולם חייב למנוע מאיראן להחזיק בנשק גרעיני".

 

סוגיית הגרעין האיראני שלטה בפגישות שקיים בוש בישראל בסוף השבוע שעבר. בפגישה עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הבטיח הנשיא האמריקני לסייע לישראל במאבקה מול איום הגרעין האיראני והטרור האיסלאמי. "זהו זמן מעניין בו אנו נמצאים, כאשר דמוקרטיות כמו כאן, וגם אחרות, מאותגרות ועומדות מול קיצונים מהצד החשוך של העולם. אנחנו נעמוד עם המדינות הדמוקרטיות נגד הטרור, נעמוד עם ישראל נגד הנשק הגרעיני, עם ממשלת סניורה בלבנון נגד חיזבאללה אשר הפנה את הנשק לתוך לבנון כלפי בני עמו", אמר בוש בירושלים בשבוע שעבר.


פורסם לראשונה 18/05/2008 11:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש. מאמין שיושג הסכם שלום
צילום: AP
בוש עם עבאס, אתמול. מדינה פלסטינית - אינטרס של כולם
צילום: AFP
מומלצים