חיים טופול יקיר פסטיבל ישראל
מחצית הכרטיסים למופעי פסטיבל ישראל נמכרו ערב הפתיחה. הנהלת הפסטיבל מזהירה נגד "האמריקניזציה של מימון התרבות בישראל"
פסטיבל ישראל יעניק השנה את אות יקיר הפסטיבל לשחקן חיים טופול, על תרומתו לתרבות הישראלית. התואר יוענק לטופול במסגרת המופע "קול מהסרטים" שייערך בבריכת הסולטן. בין הזוכים בעבר בתואר יקיר פסטיבל ישראל היו גם יוסי בנאי, נעמי פולני, נעמי שמר, ניסים אלוני, אוהד נהרין, רנה שינפלד ובעז שרעבי. "הקול מהסרטים" מוקדש לשירי הדגל של הקולנוע הישראלי כמחווה לתעשיית הקולנוע המקומית הרושמת בשנים האחרונות הצלחה רבה בארץ ובחו"ל.
ביל פריזל. תכנית הג'אז של הפסטיבל
במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר בירושלים הודיע מנכ"ל הפסטיבל, יוסי טל-גן, כי ערב פתיחת הפסטיבל נמכרו יותר ממחצית מתוך 50 אלף הכרטיסים שעומדים השנה למכירה. בהמשך יצא יו"ר הנהלת הפסטיבל, דני הלפרין, נגד מה שכינה "האמריקניזציה של מימון התרבות בארץ".
במסיבת העיתונאים הבוקר אמר הלפרין:"בשנים האחרונות מתמעטת התמיכה הציבורית וגדלה ההישענות על פילנתרופיה פרטית וחסויות מסחריות. ספק אם המודל האמריקאי עדיף לישראל על פני המסורת האירופית, שלפיה לממשלה ולרשויות המקומיות חלק משמעותי בפעילות התרבותית הנעשית שלא למטרות רווח". תקציב הפסטיבל עומד השנה על 14 מיליון שקלים, מתוכם ארבעה מיליון מהקצאה ציבורית.
"ללא תמיכת קרנות פרטיות, ממשלות זרות וחסויות מסחריות לא היה מתקיים הפסטיבל", התריע הלפרין והדגיש כי חלק הארי של ההקצעה הציבורית מקורו בתקציב משרד התרבות ומקצתו המזערית מעיריית ירושלים. הטרוניה של הלפרין מובנת לאור זאת שחלק משמעותי של "פסטיבל ישראל" נתמך על ידי ממשלות זרות בראשן פולין ועמה צרפת, איטליה, ספרדד, רומניה, גרמניה, ברזיל וארה"ב. "אני מקווה שממשלת ישראל תשקול שנית את גישתה למימון פעילות התרבות בארץ ושעיריית ירושלים תבין שהתרבות חיונית למרקם החיים בעיר".
דרישה גבוהה במיוחד נרשמה למופעי להקת המחול "גרופו קורפו" מברזיל, למופע "הידרה" של ענבל פינטו ואבשלום פולק, להרכב המוזיקה הרומני "טאראף דה היידוקס", לעיבוד של הבמאי הפולני קז'ישטוף ורליקובסקי ליצירה "הדיבוק" ולהופעות של המוזיקאי הספרדי ג'ורדי סאבאל ורביעיית ג'וליארד מארה"ב.
הידרה. בין המופעים הנמכרים עד כה
השנה לראשונה הוצג במסיבת העיתונאים המנכ"ל יוסי טל-גן גם תחת הכותרת מנהל אמנותי. עד השנה, מאז עזיבתה של המנהלת האמנותית האחרונה, אופירה הניג, התנהל הפסטיבל עם ועדת יעוץ אמנותית כשטל-גן היה חתום כמנהל התכנית. מהשנה, מסתבר כי היועצים אמנותיים אמנם נשארו אך טל-גן הוא המנהל האמנותי של הפסטיבל. הפסנתרן והמלחין גיל שוחט ייעץ גם השנה בתחום המוזיקה הקלאסית ורחל בילסקי ממשיכה לייעץ בתחום המחול.
לצוות היועצים הצטרף אצ'ה בר, מייסד מרכז "הצוללת הצהובה" בירושלים והשאלה, האם יכול לשמש כיועץ מי שעומד בראש גוף שמפיק אירועים עבור הפסטיבל היא מתבקשת.
בפסטיבל טוענים שהשאלה אינה רלבנטית כיוון שמדובר במוסד ציבורי שהוקם ללא מטרות רווח.
מנכ"ל הפסטיבל יוסי טל-גן אמר בתגובה: "אצ'ה בר מנהל עמותה ציבורית שנקראת 'הצוללת הצהובה', שהוא מוסד תרבותי ללא מטרות רווח, המקדם מופעים לצעירים בתחומי המוזיקה בירושלים, נתמך על ידי עיריית ירושלים, קרן ירושלים ומשרד התרבות. בשנתיים האחרונות ניהל אמנותית את פסטיבל הג'אז בירושלים, שהשתלב כעת בתוך פסטיבל ישראל ולאור זאת הוא נוסף לשורת היועצים בפסטיבל ללא תשלום".
פסטיבל הג'אז, שנעשה בשיתוף עם "הצוללת הצהובה", ייערך במגדל דוד ובתיאטרון ירושלים עם גלריה של אמנים מובילים בהם הגיטריסט האמריקני ביל פריזל ורביעייתו, נגד הבנדולינה הברזילאי המילטון דה הולנדה, הטריו של ענת פורט ושלישיית מרסן וסילבסקי מפולין.
לדברי טל-גן, ההיענות השנה מצד הלהקות הבינלאומיות היתה יוצאת דופן והפסטיבל הוצף בפניות של יוצרים מהארץ ומחו"ל. "השנה מצביעה על מגמה משמחת המגיעה לשיאה. פניותינו ללהקות ואמנים נענו ללא היסוס וכולם הביעו הסכמה להופיע בפסטיבל. נתקלנו גם במקרים שלהקות שינו את לוחות הזמנים בכדי שיתאפשר להם להשתתף בפסטיבל", אומר טל-גן, "נראה כי הפסטיבל קנה לו שם במפת הפסטיבלים. אמנים שהופיעו בו הפכו לשגרירים שלנו בקהילת התרבות הבינלאומית".