שתף קטע נבחר

אסף חפץ: "גם במרכז הרב היה צריך לנהוג כך"

מפכ"ל המשטרה לשעבר משבח את פעולת השוטרים שירו למוות באייל פרץ אחרי שחטף שוטרת: "זה כמו אירוע טרור - יש לחתור למגע". את בריחת החשוד הוא מגדיר "תקלה שצריך לבדוק"

מפכ"ל המשטרה לשעבר, אסף חפץ, שניהל בעברו מספר אירועים דרמטיים של השתלטות חמושים על בני ערובה, מדגיש את הצד החיובי בטיפול המשטרה באירוע הדרמטי לפנות לפנות בוקר (יום ג') - אז נהרג העבריין שחטף שוטרת. המסקנה העיקרית מהאירוע החמור, אומר חפץ, היא ההוכחה שאירוע טרור ואירוע פלילי אלים דורשים טיפול זהה.

 

"ניתן לראות את הרצף בין אירוע פלילי לבין אירוע טרור, ואין הבדל בין מחבל לבין עבריין שמאיים בנשק חם. השוטרים התנהלו במקרה הזה כמו שצריך, בניגוד למה שקרה בישיבת 'מרכז הרב'. שוטרים צריכים לדעת שבאירוע פלילי אלים ואירוע טרור יש לנהוג אותו הדבר. זה תפקידם של שוטרי משטרת ישראל - לנטרל את התוקף המאיים על חיי אזרחים בכל דרך. אין שום הבדל בין אירוע טרור לאירוע פלילי אלים", אמר חפץ ל-ynet.  

 

הבוקר ירו שוטרים למוות באייל פרץ, עבריין שחטף שוטרת באשדוד, ונמלט איתה עד אזור השפלה. ליד צומת גינתון נעצר פרץ במחסום משטרתי, פתח באש לכל עבר ונורה למוות מאש השוטרים. השוטרת שוחררה ללא פגע, שוטר אחר נפצע בינוני. המשטרה הקימה ועדת בדיקה וגם המחלקה לחקירות שוטרים תבדוק את נסיבות האירוע.

 

באשר לנסיבות בריחתו של העבריין מתחנת המשטרה, כשברשותו אקדח ושוטרת בת ערובה, אמר חפץ כי יש לחקור את האירוע ולהפיק לקחים. "ברגע שעבריין נתפס ונעצר, הוא לא אמור לברוח וצריך להיות תחת השגחה. זוהי תקלה וחוסר תשומת לב ומשהו כנראה לא היה בסדר בעירנות ובדרך בה נאזק העבריין. ההוראות בעניין הזה צריכות כנראה להשתנות".

 

אף על פי כן, אומר חפץ, הטיפול המבצעי של המשטרה באירוע האלים היה מוצלח מאוד. "בכל נושא המרדף המשטרה טיפלה באירוע יוצא מן הכלל, בהתנהלות דומה לימ"מ (יחידה משטרתית מיוחדת - ר.מ). ברור שברגע שהעבריין פתח באש, היו לשוטרים את כל הסיבות לפתוח באש נגדית כדי לנטרלו, גם במחיר הריגתו. השוטרים עמדו תחת לחץ וחשש מפגיעה בבת הערובה בצורה מרשימה ומקצועית".


 הידיעה ב"ידיעות אחרונות" על המקרה מ-1985

 

חפץ מזכיר אירוע דומה בו היה מעורב בשנת 1985, אז חטף העבריין מישל בוחבוט שלושה בני ערובה באיומי נשק, ופתח באש לכל עבר, עד שנורה ונהרג על ידי כוחות המשטרה.

 "הוא נטל את חברתו, בתו הקטנה ונער נוסף כבני ערובה וירה לעברנו ובאוויר ברובה גליל. לבסוף הוחלט לנטרלו והוא נורה במרכז המצח במהלך ההשתלטות".

 

במקרים שכאלה, מסביר המפכ"ל לשעבר, נהוג להפעיל את הימ"מ, אולם לעיתים אירוע מתפתח מהר מדי והשוטרים בשטח נאלצים לקבל החלטה מבצעית ולפעול. "העבריין עלה על מחסום ונעצר ואז מהר מאד נוצר מגע. אם היה די זמן, אולי נכון היה לעצור, לנהל משא ומתן ואז לפגוע בו עם צלפים. אבל האירוע התפתח וקצין הסיור השתמש בנשקו מצוין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חפץ. "זה תפקידם של השוטרים"
צילום: אורן אהרוני, הוועד האולימפי בישראל
מקום האירוע, הבוקר
צילום: אבי מועלם
מומלצים