הממשלה גרמה לדחייה בחוק למאבק בשחיתות
חברי ועדת העבודה והרווחה של הכנסת התכוונו לאשר לקראת קריאה שניה ושלישית תיקון לחוק, שייאפשר להטיל עונש מאסר על מעסיק שיפגע בעובד שחשף שחיתות. נציג הממשלה התנגד לעונש המאסר וגרם לדחיית הדיון
הממשלה נגד הכנסת: ועדת העבודה והרווחה של הכנסת עמדה היום (ג') על סף אישור סופי של הרחבת חוק, שאמור להגן על עובדים שיחשפו שחיתות מפני פיטורים או פגיעה נקמנית מצד המעסיק. רוב גדול בקרב חברי הוועדה תמכו בתיקון ועמדו לאשר אותו, עד שנציג משרד המשפטים בוועדה, הביע התנגדות מטעם הממשלה והביא לדחיית הדיון.
הוועדה התכוונה לאשר לקראת קריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק, שיאפשר לבתי המשפט לגזור על מעסיק שיפגע בעובד, עד שלוש שנות מאסר ותשלום פיצויים בסך חצי מיליון שקלים. נציג משרד המשפטים בדיון, עו"ד דן אורן, טען כי להצעה יהיו השלכות רחבות על מערכת יחסי העבודה, שיחרגו מעבר לצורך למנוע שחיתויות.
הממשלה מתנגדת בין השאר לעונש המאסר ומוכנה להתפשר על קנס מרבי שלא יעלה על כ-67 אלף שקל. משרד המשפטים גיבש לאחרונה הצעת חוק דומה ופחות חמורה בנושא השחיתות, אך בינתיים היא מתעכבת בתוך הבירוקרטיה הממשלתית.
יו"ר ועדת העבודה והרווחה, יצחק גלנטי, אמר לנציג משרד המשפטים כי אין לו ספק שהחוק יעבור בכנסת בהקדם. הוא נתן לממשלה שבועיים, על מנת להגיע להסכמות עם יוזמי החקיקה או שלדבריו הוועדה והכנסת יאשרו את החוק כלשונו.
התיקון לחוק אותו יוזמים חברי הכנסת שלי יחמוביץ' (עבודה) ואריה אלדד (האיחוד הלאומי), מעניק שיניים לחוק קיים שהתקבל לפני 11 שנה. יחימוביץ' הזכירה היום לוועדת העבודה את מה שעובר על חושפי שחיתותיות במקומות העבודה. "הם הופכים לקורבן להתעללות של המעסיק וסביבת העבודה שמתיישרת עם ההנהלה", אמרה יחימוביץ', "רוב העובדים הולכים בתלם ומעדיפים להסתגל לנורמות השליליות, ובלבד שלא יסכנו את מקום עבודתם בהוצאת הכביסה המלוכלכת לרשות הרבים".
יחימוביץ' הוסיפה כי גם אם המעסיק לא מפטר את העובד הוא עלול לפגוע בו בדרכים אחרות: "נחשפנו לקשת של התנכלויות, כמו ניתוק הטלפון, העברת העובד לכוך צר, או לשלוח אותם לצבוע גדרות במדבר", הסבירה. ח"כ אלדד אמר כי בשנתיים האחרונות גדל מספר ההתנכלויות לחושפי שחיתויות.
נשיא לשכת המבקרים הפנימיים, שלמה קלדרון אמר בדיון כי הלשכה תומכת בלב שלם בהחמרת הענישה דרך הוספת עונש המאסר, מאחר שקנס כספי לא ירתיע אף מעסיק כמו המאסר החיוני.