מיאנמר: אבל על הנספים בסופה, לחץ על החונטה
היום החלו שלושת ימי האבל שעליהם הכריזה החונטה הצבאית השולטת במיאנמר בעקבות פגיעתה הקטלנית של סופת הציקלון נרגיס. במקביל, המשיך שליח האו"ם הבכיר במאמציו לשכנע את הצבא לאפשר למסוקים זרים להצניח סיוע באזורי האסון
הדגלים ברחבי מיאנמר הורדו היום (ג') לחצי התורן לזכרם של הנספים בסופת הציקלון הקטלנית נרגיס - בשעה ששליח האו"ם הבכיר המשיך ללחוץ על הממשלה הצבאית במדינה להרשות למסוקים זרים להטיס מזון ואספקה חיונית לניצולי האסון.
הצבא הכריז אתמול על שלושה ימי אבל - לאחר שמנהיגה הצבאי של המדינה, הגנרל בן ה-75 תאן שווה, ערך ביקור ראשון בעמק מוכה-הסופה, שבועיים לאחר שפקדה את העמק וגבתה 134 אלף קורבנות ונעדרים. דיפלומטים, עובדי סיוע וגם כמה אזרחים ראו בכך סימן אפשרי לכך שההנהגה במדינה הבינה את ממדי האסון וכי היא עשויה להתיר לסיוע זר נוסף להיכנס למדינה.
תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטאריים, ג'ון הולמס, אמר היום לעיתונאים כי בפגישתו עם ראש הממשלה תיין סיין, העלה בפניו את הצורך בשימוש במסוקים - וביקש מממשלתו לשקול זאת. מיאנמר אישרה עד כה למטוסים זרים להטיס ליאנגון מצרכי מזון אך סירבה לאפשר טיסות ישירות לאזורים מוכי-הסופה.
"ממשלת מיאנמר אסירת תודה על התמיכה הבינלאומית", אמר הולמס במסיבת עיתונאים שקיים. הולמס מסר כי מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ייפגש מחרתיים עם ראש החונטה, הגנרל תאן שווה, במהלך ביקורו במיאנמר.
כלי התקשורת הממשלתיים במדינה שידרו בתחילת השבוע תמונות שבהן נראה הגנרל הממושקף, שניהל את המדינה מאז 2005 מבונקר בבירה החדשה של מיאנמר, כ-390 קילומטרים צפונית ליאנגון, מבקר באזורי האסון. "הזקן היה לבטח המום
כשראה את המצב במה עיניו", אמר פקיד ממשל לשעבר ביאנגון.
לטענת הממשלה, מניין ההרוגים בסופה עומד על 77,738, ו-55,917 עדיין מוגדרים כנעדרים. עם זאת, האו"ם סבור כי מספר ההרוגים הסופי עשוי להיות גבוה בהרבה אם 2.4 מיליון התושבים שנפגעו מהסופה לא יקבלו בהקדם סיוע רב.