למכירה פומבית: כלבים משובטים
חברת "ביו-ארטס אינטרנשיונל" תשיק ב-18 ביוני סדרה של חמש מכירות פומביות באינטרנט. על כן התצוגה: האופציה לשבט את הכלב שלכם
"ביו-ארטס אינטרנשיונל" (Bioarts International), חברה היושבת בקליפורניה ומחזיקה בפטנטים על שיטות לשיבוט בעלי חיים, תקיים ב-18 ביוני סדרה של מכירות פומביות של שיבוטי כלבים. החברה תציע חמישה שיבוטים למכירה, בסכום התחלתי של 100,000$ לשיבוט.
הקונים המאושרים יוכלו להזמין מהחברה שיבוט של כלבם האהוב, או כל כלב אחר בכפוף להסכמה מצד בעליו. מנכ"ל חברת "ביו-ארטס", לו הות'ורן, אמר בראיון ל"ניו יורק טיימס" כי החברה מתחייבת לא לעשות שימוש בכסף שישולם לה עד שייעשה השיבוט. הוא הוסיף כי החברה מתחייבת להשיב ללקוחות את כספם במידה והדמיון בין החיה המשובטת לחיה המקורית לא יספק אותם. "אנו מאפשרים מידה של סובייקטיביות בעניין. אם הלקוח לא מרגיש שהדמיון מספיק גדול, בהשוואה לתאומים זהים למשל, אז נקבל את זה".
הפרויקט הנוכחי אינו ניסיונו הראשון של לו הות'ורן בשיבוט חיות מחמד לצרכים מסחריים. בעבר עמד בראש חברת "שימור גנים ושיבוט" (Genetic Savings & Clones) שהציעה לבצע שיבוטים של חתולים תמורת 50,000$ דולר לחיה. החברה קרסה ב-2006, לאחר שנאלצה להחזיר ללקוחות רבים את כספם. "הטכנולוגיה עוד לא הייתה מספיק מלוטשת באותם ימים" מסביר הות'ורן. "במקום להחזיק חברה ששרפה כמה מיליונים בשנה החלטנו לסגור את העסק, להתרכז בפיתוח הטכנולוגיה ולפתוח חברה חדשה בעיתוי מתאים יותר".
עתה, סבור הות'ורן, הגיעה העת לשוב ולהציע לאנשים לשבט את חיית המחמד שלהם. בשנה שעברה החלה חברת "ביו-ארטס" לעבוד על שיבוטה של מיסי, כלבה מעורבת (שלושה רבעים "בורדר קולי" ורבע "האסקי") שמתה בשנת 2002 בגיל 15. הות'ורן לקח דגימות גנטיות ממיסי בשנת 1997 ומיד לאחר מותה. מדגימות אלה נולדה בדצמבר הכלבה מירה, שיבוט של מיסי. בחודש פברואר נולדו צ'יו-ג'ו וסאראן, אחֵיה של מירה. הות'ורן טוען כי שלושת הכלבים נבדקו במעבדה לגנטיקה וטרינרית של אוניברסיטת קליפורניה ונמצא שהם שיבוטים מלאים של הכלבה מיסי.
ההתקדמות הטכנולוגית הושגה תוך שיתוף פעולה שיצרה חברת "ביו-ארטס" עם קרן המחקר הדרום-קוריאנית "סואם" (Sooam). המדען העיקרי שעבד על פיתוח הטכנולוגיה מטעם הקרן הדרום-קוריאנית הוא האנג וו סוק (Hwang Woo Suk), שהיה מעורב בשיבוט של כלב מסוג "אפגני" ב-2005. שמו של וו סוק עלה לכותרות ב-2004, לאחר שטען כי הצליח לשבט עוברים ותאי גזע אנושיים, טענות שנתגלו ככוזבות.
"אני יודע ששיתוף הפעולה עם וו סוק שנוי במחלוקת. הוא עשה טעויות במחקרים עם תאי גזע אנושיים, והוא היה הראשון להודות בכך. אבל בשיבוט כלבים הוא הטוב ביותר, ומשום כך חובה עלינו לעבוד איתו" אמר הות'ורן.
הות'ורן אופטימי לגבי השיבוטים העתידיים. "הטכנולוגיה השתפרה פלאים. בין אחוז לארבעה אחוזים מהעברות העוברים מסתיימות בהמלטה ולגורים יש 80% סיכויים לשרוד". עם זאת, ד"ר רוברט לנזה, המדען הראשי של חברת הביו-טכנולוגיה Advanced Cell Technology, ספקן. "אם מישהו חושב שהוא יקבל בחזרה את כלבו האהוב, הוא טועה מרה. סביר להניח שכלב משובט יהיה זר לכם כמו כלב שאספתם במכלאה, על אף הדמיון החיצוני".
ג'רלד שאטן והאנג וו סוק עם סנופי
צילום: איי פי