האוצר: נשקול לשנות את שיטת עדכון הקצבאות
שר האוצר הנחה את בכירי משרדו להצמיד את הקצבאות למדד המחירים הצרכן של החמישון התחתון במקום למדד הכללי, כך שעדכון הקצבאות יגלם באופן הולם את התייקרות מצרכי היסוד
שר האוצר, רוני בר-און, הנחה את בכירי משרדו לבחון את האפשרות להצמיד את הקצבאות למדד המחירים לצרכן של החמישון התחתון, שעלה בשנה האחרונה ב-5.6% במקום למדד המחירים הכללי, שעלה ב-4.2% בלבד. זאת, במטרה שעדכון הקצבאות יגלם באופן הולם את שינויי המחירים של סל המוצרים הבסיסי של שני העשירונים התחתונים.
בר-און הסביר כי "זהו פתרון ראוי לשחיקת כוח הקניה של מקבלי הקצבאות, הנמנים על אוכלוסיית החמישון התחתון". שר האוצר נפגש היום עם שר התמ"ת, אלי ישי, שר הרווחה, יצחק הרצוג ושר החקלאות, שלום שמחון, ודן עמם בעליית המחירים שחלה בתקופה האחרונה.
עם זאת, הדגיש השר כי "האחריות על יציבות המחירים מופקדת בידי בנק ישראל, ובידיו הכלים והיכולות המקצועיות להבטיח עמידה לאורך זמן ביעד האינפלציה", והוסיף: "אינני מוצא מקום להתערבות הממשלה בשל שינויים תקופתיים במדדי המחירים. עם זאת, לטווח הארוך, עלינו להבטיח כי כוח הקניה של השכבות החלשות לא יישחק".
השר ישי הסביר בפגישה עם בר-און כי חוק הביטוח הלאומי קובע מנגנוני עדכון שנתיים בהתאם להתפתחות מדד המחירים לאורך כל תקופת השנה. לדברי ישי, יש להמשיך במדיניות זו ולעדכן את הקצבאות בהתאם לשינויים השנתיים במדד המחירים לצרכן, באופן המבטיח שמירה על כוח הקניה של מקבלי הקצבאות.
מדד המחירים לצרכן, המשקף את שיעור האינפלציה במשק, עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-4.7%. עם זאת, עקב ההבדלים בדפוסי הצריכה, מדד המחריים לצרכן בשני החמישונים העליונים עלה ב-4.2%, כאשר המדד לשני החמישונים התחתונים זינק ב-5.6%. ההבדלים שנוצרו בין המדד של "העשירים" לבין זה של ה"עניים" מוסברים בכך שרוב האינפלציה נגרמה עקב זינוק במחירי המזון והאנרגיה בעולם, כאשר האוכלוסיות החלשות מוציאות חלק גדול מהכנסתן על מזון ונסיעות.