2008: השנה שבנק הפועלים ירצה לשכוח
החלטת בנק הפועלים למכור את תיק ההשקעות שלו ולמחוק מאות מיליוני שקלים הייתה בלתי נמנעת, לאחר שהמפקח על הבנקים ביטלה את הכדאיות הכלכלית של המשך ההחזקה בתיק. "לא הערכנו נכון את עומק המשבר", הסבירו בבנק. אנליסטים מעריכים שהבנק יסיים את הרבעון בהפסד. אבל בכירי הבנק כבר מיהרו להבהיר שלא תהיה עריפת ראשים
לאחר חודשים ארוכים של דיונים, מחיקות וביקורת קשה מקיר לקיר, שם בנק הפועלים קץ לאחת ההשקעות הגרועות שביצע, והוא מוכר במלואו את תיק איגרות החוב מגובות המשכנתאות בארצות הברית.
אחרי חודשים ארוכים שבהם סירבו בכירי הבנק להכיר בתוצאות ההשקעה במכשירים מגובי המשכנתאות, הם פרסמו אתמול הודעה בזו הלשון: "לאור הבדיקות שנעשו ובשים לב להמשך המשבר העולמי, ובמיוחד בתחום המשכנתאות, לאור ההערכות כי המשבר בשוק הנדל"ן בארה"ב חריף ועמוק יותר ממה שהוערך קודם לכן והוא עתיד להימשך עוד זמן רב ולהחריף... קיבל הדירקטוריון את החלטתו לממש את התיק במלואו".
להודעה בכישלון ההשקעה יש מחיר. שווי תיק ההשקעות בניירות הערך מגובי המשכנתאות - MBS - עמד ערב המכירה על 3.42 מיליארד דולר ומכירתו תיעשה במחיר נמוך ב־20%, כלומר תמורת 2.55 מיליארד דולר. הרוכשת היא קרן ההשקעות האמריקאית PIMCO, באמצעות דויטשה בנק. העסקה תיעשה במזומן, ללא מימון חיצוני.
ביצוע המכירה יביא את בנק הפועלים לרשום בדו"ח הרווח וההפסד שלו לרבעון הראשון מחיקה של כ־870 מיליון דולר לפני מס (כ־550 מיליון דולר אחרי מס). במרבית הסכום, 710 מיליון דולר, כבר הכיר הבנק בחודש אפריל 2008, כשדיווח על ירידת ערך בהון העצמי שלו.
האנליסטים מעריכים: הבנק יסיים את הרבעון בהפסד
על פי הערכות אנליסטים בשוק ההון, היה הבנק אמור להרוויח ברבעון הראשון של השנה 650–600 מיליון שקל, אך לאור המחיקה הוא ירשום הפסד של 1.5–1 מיליארד שקל. בהודעה שפרסם הבנק נאמר שלמרות ההפסד ברבעון הראשון, תסתיים שנת 2008 כולה ברווח נקי של יותר ממיליארד שקל.במסגרת ניקוי האורוות הכולל שילווה את מכירת התיק, הודיע הבנק אתמול על עוד מחיקה, הקשורה להשקעה במכשיר פיננסי אחר, SIV. על פי ההודעה, בעקבות ההשקעה במכשיר זה תבוצע מחיקה בהיקף של 103 מיליון דולר (כולל 26 מיליון דולר שעליהם דווח בדו"ח הקודם). המחיקה החדשה תביא לכך שהבנק מחק לחלוטין בעצם את יתרת אחזקותיו ב־SIV.
עם זאת, בתיק ההשקעות של הבנק עדיין קיימים מכשירים פיננסיים אחרים (CDO, CMO ואחרים), בהיקף של כ־400 מיליון דולר, שעדיין חשופים למשבר האשראי בשוק האמריקאי. מאחר שלפי עמדת הבנק, שווי ההשקעות בהם אינו מהותי, כל ירידה או עלייה בערכם תוכר כחלק משוויו השוטף של תיק ההשקעות.
סעיף אחר שייחייב את בנק הפועלים לבצע עוד הפרשה הוא הגדלת תוכנית הפרישה מרצון, שעליה דווח כבר בדו"חות 2007. במסגרת זו הודיע אתמול הבנק כי יפריש כ־300 מיליון שקל נוספים, נוסף על 250 מיליון השקל שהוקצו למימון הרחבת התוכנית. ל"כלכליסט" נודע כי עוד 300 עובדים יפרשו מהבנק, ויצטרפו ל־250 מחבריהם. בחודשים האחרונים פנה הבנק לאלף עובדים והציע להם לצאת לפרישה מוקדמת ורבים מהם נענו להצעה.
בנק ישראל דחף לבצע את המכירה
החלטת הבנק למכור את תיק ההשקעות שלה קיבלה דחיפה גדולה מבנק ישראל, לאחר שלפני כחודש הורה המפקח על הבנקים לפועלים להחזיק הון בהיקף כפול מזה שהושקע בתיק איגרות החוב מגובות המשכנתאות. הוראה זו הורידה בעצם את הכדאיות הכלכלית של המשך האחזקה בתיק. בהודעה לבורסה מציינים בבנק: "עם קבלת הוראתו של המפקח, הוחל בקיום בדיקות ובירורים בדבר הדרכים הנאותות והכדאיות להמשך הטיפול בתיק ה־MBS שבבעלותו, לרבות האפשרות לממש את התיק במלואו או בחלקו".
לא תהיה עריפת ראשים
באשר לדרישות שנשמעו מגורמים שונים על כך שמישהו בבנק ישלם בראשו על ההשקעות הגרועות, בבנק אומרים כי לא נדרשת "עריפת ראשים". בכיר בבנק הסביר כי ההשקעה בנכסים אלו היתה חלק מהניהול השוטף של הבנק, וכי בשאר החזיתות נעשים דברים מוצלחים בהרבה. עוד אמר הבכיר כי ההשקעה בנכסים הפיננסיים בשוק האמריקאי היתה נכונה, וכי במעבר לגלובליזציה יש הזדמנויות אך גם סיכונים.
"ההחלטה לרכוש את הנכסים לתיק ההשקעות היתה נכונה ואף תרמה תשואה חיובית לבנק במשך כמה שנים", אמר הבכיר. "ההפסד כואב, אבל הוא יהיה חד, ועדיף להכיר בו עכשיו מאשר לגרור אותו לאורך תקופה ארוכה. כבר קרה שבנק הפועלים מחק סכום גדול ושרד".