דיסקין: לחמאס יש טילים עד אשדוד וקריית גת
ראש השב"כ הזהיר בישיבת הממשלה השבועית כי מאז פריצת "ציר פילדלפי" הכניס חמאס לרצועת עזה אמצעי לחימה ברמה גבוהה מאוד ולפי כל הסימנים יש לו היום יכולת רקטית מעבר לאשקלון, אולי אפילו עד קריית-גת ואשדוד. "הסיכוי לרגיעה מאוד נמוך", אמר עוד. סוגיית שליט "על השולחן" אך הפערים אמיתיים
ראש השב"כ, יובל דיסקין, אמר היום (א') בישיבת הממשלה השבועית כי מאז פריצת "ציר פילדלפי" הכניס חמאס אמצעים ברמה גבוהה מאוד לרצועת עזה וכי לפי הסימנים יש לחמאס היום יכולת רקטית מעבר לאשקלון, אולי אפילו עד קריית-גת ואשדוד.
"יש התקרבות בין חמאס ואיראן ויש להם יכולות גבוהות. שב"כ כבר זיהה רקטות מתוצרת איראן וזיהה יכולת בטווחים ארוכים יותר מרצועת עזה. הזמן משחק לטובת חמאס ויתר פלגי הטרור. סדר הגודל של האיום על מדינת ישראל הולך וגובר", הזהיר דיסקין.
בהתייחס לדיונים על השגת רגיעה עם חמאס, ציין דיסקין כי "יש סקפטיות מצד החמאס, אבל המגעים נמשכים כשנציג שר הביטחון (עמוס גלעד - ר.ס.) נמצא בקהיר ונראה עם מה יחזור.
"המצרים מאוד רוצים לממש את הרגיעה. הם חוששים מבריחת המון למצרים ורוצים לשמר את ההגמוניה שלהם כמתווך. חמאס מעוניין ברגיעה אך לא מקבל את תנאי ישראל. הוא שם דגש על הסרת המצור ומנסה להרוויח זמן. חמאס שם דגש על פתיחת מעבר רפיח ויתר המעברים. הוא דורש לוחות זמנים ודרישה מהמצרים שאם המגעים יכשלו, קהיר תתחייב לפתוח את מעבר רפיח".
"ככל שעובר הזמן, פעולה תעלה יותר קורבנות"
לדבריו של דיסקין, ישראל דורשת ממצרים התחייבות להפסקת ההברחות וההתעצמות הצבאית של חמאס, התחייבות שחמאס מסרב לספק. "חמאס דורש מועד להחלת ההרגעה על יהודה ושומרון. הוא לא מחייב זאת באופן מיידי, אבל דורש. ישראל דורשת שהרגיעה לא תכלול את יהודה ושומרון. כצפוי, חמאס לא רוצה לכלול את כפיית הרגיעה על יתר ארגוני הטרור, אבל אנו תובעים זאת".
לדעת דיסקין, "אי אפשר יהיה לאורך זמן לא לטפל בזה. פעילות צבאית עתידית,
ככל שחולף הזמן, תעלה יותר קורבנות לשני הצדדים. אני סבור שהסיכוי לרגיעה מאוד נמוך".
בהתייחס לסוגיית החייל החטוף גלעד שליט, אמר ראש השב"כ כי קיימים פערים אמיתיים בין הצדדים אך הסוגייה נמצאת "על השולחן" במסגרת דיוני הרגיעה. "גם פה ניכר להבחין שהמאמץ המצרי, כן, אמיתי ואינטנסיבי. יש בעניין הזה פערים גדולים מאוד", אמר דיסקין.
בהתייחסו למצב בגדה הוסיף בדאגה: "יש יותר ניסיון לקדם פיגועי חטיפה, אנחנו בדריכות גדולה. בג'נין נפרשו 500 פעילי מנגנוני הביטחון הפלסטינים, שאומנו בירדן. יש פעלתנות רבה בנושא הסדר הציבורי, אך אין שינוי ביחס לפעולות טרור", והעלה גם את הקושי של ממשלת פיאד בתשלום לסקטור הציבורי.
"אם התיווך המצרי לא יבשיל - נאלץ לפעול בדרכים אחרות"
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שב ואמר במהלך הדיון כי כפי שהצהירו הוא ושר הביטחון, אהוד ברק - הדברים ברצועת עזה "מתקרבים לנקודת הכרעה". הוא הוסיף כי "אין בעיה לתת פקודה קדימה, אבל צריך להיות משוכנעים ובטוחים שאנו נותנים את הפקודה קדימה הסתער, היא תביא לתוצאות שאנו רוצים".
בסוגיית הדיונים לרגיעה עם חמאס, אמר אולמרט כי ישראל ממתינה לשמוע את התשובות שקיבל המתווך המצרי, עומאר סולימאן, מהפלגים הפלסטיניים לתביעות ירושלים. "אם התוצאה לא תבשיל בתיווך מצרי, אנו נצטרך לפעול בדרכים אחרות. אין לממשלה דבר חשוב יותר וגבוה יותר מהבטחת ביטחון תושביה. זה דבר שמדיר שינה גם מאנשי הביטחון וגם ממני. אנו צריכים להבטיח את שלום תושבי הדרום".
באשר לדברי המשנה לראש הממשלה חיים רצון, לפיהם ישראל מקיימת מו"מ ישיר עם חמאס, אמר אולמרט: "זה לא נכון. החמאס אומר שהוא לא רוצה משא ומתן עם ישראל, לא רוצה שלום עם ישראל ולא הסכם מחייב. אנחנו הגדרנו למצרים מהם תנאי הסף, שלבעדיהם לא נוכל להיות לא מחוייבים לפעולות שיביאו לתנאים של שקט בדרום. בין זה לבין משא ומתן עם החמאס, זה הבדל של שמים וארץ".
במהלך הדיון הבהיר שר הפנים, מאיר שטרית, כי יתנגד ל"כל הסכם כניעה" עם חמאס, שעלול להתפרש גם כ"אור ירוק" למדינות אירופה.
"אי שבירת כוח ההתנגדות של חמאס היום, יכניס בעתיד מאות אלפי ישראלים לטווח הטילים. צה"ל צריך להמשיך ולפעול יום ולילה. זו הדרך היחידה להפסקת איום הרקטות על יישובי הדרום".
גם המשנה לראש הממשלה, השר חיים רמון, הבהיר כי לא יתמוך בהסכם בין ישראל לחמאס, אם יובא לאישור הממשלה. "עד שהצלחנו להביא לבידודו בעולם, המשא ומתן המתנהל עם חמאס כעת נותן לגיטימציה ואילן להיתלות לכל מדינה שתרצה לדבר איתם. חמאס צריך את התהדיאה הזאת יותר מאיתנו". כמו סגן ראש הממשלה אלי ישי, ביקש רמון לכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני כדי לדון בדרכים להפיל את שלטון חמאס.