כיצד מגבירים קליטה סלולרית? בעזרת האינטרנט
נתבי FemtoCell יכולים להגביר את הקליטה הסלולרית בתוך מבנים, באמצעות חיבור לאינטרנט. איך החברות הסלולריות מצליחות להרוויח גם מזה?
לא צריך להרחיק עד למדבר כדי לסבול מקליטה חלשה במיוחד בסלולרי. לפעמים הקליטה הולכת לאיבוד גם בבית או במשרד. הפתרון המסורתי לאזורים ולמבנים שבהם הקליטה חלשה הוא הגברה של האות הסלולרי. לשם כך יש להתקין אנטנה גדולה על גג המבנה, במקום בו יש קליטה, ואנטנה נוספת בתוך המבנה, שתשדר פנימה את האות הסלולרי שמתקבל מבחוץ. אלא שהפתרון הזה יקר ומורכב לביצוע.
מפעילים סלולריים משתמשים כבר זמן רב ברכיבי רשת זעירים במיוחד כמו תאי מיקרו (MicroCells) ותאי פיקו ,(Pico-Cells) שהם תאים סלולריים רגילים אבל זערוריים (פמטו הוא אלפית הפיקו, שהוא מצידו אלפית הנאנו, שהוא אלפית המיקרו.( החידוש הגדול הוא בהצטרפותם של תאי הפמטו,(FemtoCell) שיכולים להציע מהפיכה של ממש לשיפור כיסוי הרשת של הסלולריים, במיוחד במקומות שבהם הקליטה נחוצה במיוחד, כמו קניונים ומרכזים מסחריים.
ידידותי, זול ונוח
תאי הפמטו מהווים פיתרון הרבה יותר פשוט מאשר הגברת האות המסורתית: במקום להתחבר לתשתית הרשת הסלולרית הגדולה, מכשיר הטלפון מתקשר בעצם דרך נתב קטן, המחובר לרשת האינטרנט הרגילה, בדיוק כמו .WiFi נתב הפמטו משגר לטלפון הסלולרי גרסה נמוכת-הספק של תקשורת סלולרית לכל דבר, אבל "יונק" מחיבור פס רחב לאינטרנט של מחשב הנמצא בסביבה. שירותי מידע עוברים כמו שהם, דרך רשת האינטרנט, ושיחות קוליות עוברות בתקשורת .IP
השירות די מזכיר את שירות ה,UMA- שהוצג לראשונה לפני שנתיים, שמאפשר מעבר "שקוף" בין WIFI המקומית לרשת הסלולרית הארצית. אבל הUMA- דורש טלפונים שתומכים גם בסלולר וגם בWiFi- (וסובלים מצריכת חשמל גבוהה ומהתחממות מהירה.( לעומת זאת, תא הפמטו מהווה "נקודה חמה" שתומכת בכל טלפון סלולרי, כי הוא תא סלולרי לכל דבר, ומשדר בתדרים שהמכשיר מכיר.
מתברר כי הציוד הנדרש להפעלת הטכנולוגיה זול מאוד, כמות הקרינה שהוא פולט נמוכה, והוא יכול לשפר משמעותית את איכות השיחות בבתים ובמשרדים בלי להעמיס על הרשת הסלולרית הכללית. חברת התשתיות אריקסון מציעה אפילו דגם של מכשיר פמטו, המשמש גם כמודם ADSL וגם כנקודה אלחוטית רגילה (WiFi) וכך נותן פיתרון אחד לכל צרכי הקישוריות הביתית.
החברות רוצות להרוויח
העובדה שסלולרי המבוסס על טכנולוגיית פמטו משתמש בתשתית אינטרנט רגילה משמעה, שהגלישה ממנו תהיה במהירות גבוהה, ככל שהתקשורת האלחוטית שלו מאפשרת. יתרה מזו: מכשיר כזה גם מאפשר לערוך שיחות טלפון זולות מאוד, אפילו בחינם, בעזרת תוכנות כמו Skype או fring.
אלא שיש להניח, שהספקים יעדיפו לא לאפשר חיבור ישיר לרשת האינטרנט בלי התיווך האדיב (והיקר) שלהם. ,AT&T אחת מרשתות הסלולר המובילות בארה"ב, מצפה למכור שבעה מיליון נתבי FemtoCell בתוך חמש שנים. המחיר: מאה דולר למכשיר. לספרינט, ספקית נוספת מארה"ב, יש תוכנית ניסיונית לטכנולוגיה הזו, שרצה במספר מצומצם של יעדים.
טכנולוגיית FemtoCell מהווה אופציה טובה למעבר ממכשיר נייד למכשיר נייח (כלומר שמכשיר אחד יהווה גם נייד וגם תחליף לטלפון רגיל בבית.( יש לה סיכוי לא רע, כי ברוב הפתרונות האחרים של מעבר מנייד לנייח, נדרש מכשיר טלפון חדש עם תמיכה בשתי רשתות תקשורת שונות. לעומת זאת, פרישה המבוססת על תאי פמטו תעבוד על המכשירים הקיימים מצד אחד, ומצד שני תוכל להציע את רוב היתרונות המוכרים מעולם ה,WiFi- כמו תקשורת מהירה לאינטרנט, עלויות שיחה מוזלות בחיבור "נייח" וחיסכון משמעותי בעלויות למפעיל הסלולרי.
הטופ של הדור השלישי
AT&T מתכננת לשדרג את רשת הדור השלישי שלה - לדור הבא. כרגע יש לחברה רשת HSPA פעילה, שהיא גרסה מהירה יחסית של רשת דור שלישי, המאפשרת חיבור במהירות של 3.6 מגה-ביטים לשנייה, אבל החברה האמריקנית משפרת את הרשת עוד יותר, ומעלה את קצב החיבור עד 7.2 מגה-ביטים לשנייה בתנאי מעבדה.
השיפור המשמעותי יתרחש במהלך ,2009 אז מתכוונת החברה להגיע לקצב תקשורת של 20 מגה-ביטים לשנייה. העדכון יהיה שלב ביניים בין רשת HSPA הנוכחית של החברה לבין רשת הדור הרביעי, שהיא מתכוונת לפרוס בתחילת .2010 מבחינת החברה התהליך ברובו ידרוש עדכון תוכנה בלבד, עם שינויים קטנים יחסית בתשתית הרשת. מבחינת הצרכנים - כדי ליהנות מהמהירות החדשה יהיה צורך להחליף את מכשירי הטלפון.