לעומקו של עמק: עמק יזרעאל
העמק הפורה הגדול ביותר בישראל הוא גם יעד לטיולים שיכללו קצת מהכל: נוף, טבע, היסטוריה, מורשת ציונית, קולינריה ואפילו קצת קניות. מיכל בן ארי מביאה מכל טוב עמק יזרעאל
העמק הוא חלום - טיולים | עמק השווה - אטרקציות | נומה עמק - לינה ואוכל | שירת העמקים לחג שבועות |
שיר העדר מצלצל,
זוהי ארצי ושדותיה,
זהו עמק יזרעאל.
תבורך ארצי ותהולל
מבית אלפא עד נהלל"
("שיר העמק", מילים: נתן אלתרמן)
החל משנות העשרים של המאה הקודמת הפך עמק יזרעאל לשם דבר - "העמק" של אנשי העלייה השלישית וערש ההתיישבות העובדת. המשורר נתן אלתרמן הקדיש לו את "שיר העמק", שנכתב במיוחד לסרט "לחיים חדשים", שהוזמן על ידי "קרן היסוד" בשנת 1935. הרעיון היה להציג את ארץ ישראל כמקום שבו מתקיימים חיים חלוציים חדשים בעיר ובכפר. עמק יזרעאל נבחר להיות העמק שמסמל את ארץ ישראל ואת המרכז הראשון להתיישבות יהודית.
שער העמקים
עמק יזרעאל הוא הגדול בשברי המשנה של השבר הסורי אפריקאי. הוא שוכן בין הרי הגליל התחתון ובין עמק חרוד והינו הצלע השלישית בסדרת העמקים המקשרת את בקעת הירדן עם הים התיכון. איזור עמק יזרעאל נזכר בתנ"ך בספר שופטים בתקופת דבורה וברק ושוב בתקופת שלמה אחאב ואליהו הנביא, בפרט מפורסמת עיר הרכב מגידו שהייתה בימי בית שני מרכז סחר ושלטון.
עמק יזרעאל הוא העמק הפורה הגדול ביותר בישראל. העצים והשיחים הטבעיים הושמדו בעמק עוד בימי קדם, כדי להכשיר את השטח ולהופכו לאסם התבואה של ארץ-ישראל, בתחומי העמק היו בעבר גם ביצות שיובשו ונוקזו ובמקומן הופיעו שדות מעובדים וכרי מרעה.
בתקופת המשנה והתלמוד ושלטון הרומאים, היה העמק מרכז יהודי משמעותי בשל מושבה של הסנהדרין, בראשות רבי יהודה הנשיא, בבית שערים.
(צילום: אלעד גרשגורן)
ראשית ההתיישבות הציונית בעמק
עד תחילת המאה העשרים היה עמק יזרעאל מיושב בדלילות ע"י כפרים של אריסים ערביים, כאשר מרבית מאדמות העמק היו שייכות למשפחת סורסוק הלבנונית. התנועה הציונית שאפה עוד מסוף המאה ה-19 לרכוש את אדמות העמק הפוריות ובשנת 1910 רכשו חנקין והכשרת היישוב מסורסוק 9,000 דונם מאדמות פולה (בסמוך לעפולה של היום), מתוכם רכשה קק"ל 3,000 דונם עבור ההתיישבות הקואופרטיבית מרחביה.
ב-1913 נרכשו אדמות תל עדשים והתיישבו בהן "קבוצות הכיבוש" של אנשי השומר. צורות היישוב המגוונות שנתקיימו במרחביה ובתל עדשים שימשו בסיס לישובים החקלאים שנוסדו בעמק עד קום המדינה ולאחריה.
עם תחילת ימי המנדט הבריטי נקנו עוד ועוד מאדמות העמק ובשנת 1921 הוקם מושב העובדים הראשון בארץ, נהלל. כיום יש בעמק פסיפס של קיבוצים, מושבים, יישובים קהילתיים, כפרים ערביים ושתי ערים.
גן לאומי בית שערים
בית שערים היה המרכז הרוחני של העם היהודי במאה השלישית לספירה וזאת בזכות רבי יהודה הנשיא שהעביר לשם את הסנהדרין. לאחר מותו נקבר יהודה הנשיא בבית שערים, מה שהפך את בית העלמין של העיירה למקום מקודש ובית קברות מרכזי של העולם היהודי בתקופת המשנה והתלמוד. הטיול בגן לאומי בית שערים עובר עמוק באדמה, שם טמונה עיר קברים מפוארת ובה חצרות קדומות, מסדרונות ומדרגות לתוך אולמות גדולים, שבהם חצובים תאי קבורה ולצדם ארונות קבורה מאבן.
מיקום: על כביש 722 בין צומת השומרים לצומת התשבי. טלפון: 04-9831643. שעות פתיחה: אפריל-ספטמבר 17:00-8:00. דמי כניסה: 18 שקל למבוגר, 8 שקלים לילד.
בית שערים (צילום: אלעד גרשגורן)
גן לאומי מגידו
העיר מגידו ישבה במיקום אסטרטגי וחלשה על דרך הים הקדומה שהוליכה ממצרים לדמשק והייתה עיר חשובה ומבוצרת מהאלף הרביעי לפני הספירה ועד תקופת הרומאים. מגידו מזוהה עם הר מגידון (ארמגדון), שם המופיע בברית החדשה כשדה הקרב של אחרית הימים. בתל מגידו ניתן לחזות ב"שער הכנעני" – שער מתקופת הברונזה המאוחרת, שרידי הארמון, "שער שלמה" מתקופת הברזל, אורוות ומוזיאון בו מוצגים דגמים להמחשת המבנה הארכיאולוגי המורכב של התל וסרט. אך גולת הכותרת של הביקור היא מפעל המים המרשים של המקום – מפעל הנדסי עתיק בן למעלה מ-3,000 שנה.
מיקום: על כביש 66 בין צומת מגידו לצומת יקנעם. טלפון: 04-6590316. שעות פתיחה: אפריל-ספטמבר 17:00-8:00. דמי כניסה: 23 שקל למבוגר, 12 שקלים לילד. נגישות: יש נגישות לנכים ע"י מעלון לירידה למפעל המים.
המושבות הטמפלריות
תנועת הטמפלרים נוסדה בדרום גרמניה במחצית המאה ה-19 ומטרתה הייתה להכשיר את הקרקע לשיבתו השנייה של ישו על ידי התיישבות בארץ הקודש. ב-1906 ייסדו צאצאי טמפלרים שתי מושבות בגליל התחתון - בית לחם הגלילית ו-ולדהיים (בגרמנית: בית ביער), לימים אלוני אבא ע"ש הצנחן העברי אבא ברדיצ'ב. הטמפלרים חיו כאן כארבעים שנה, עד שבשלהי מלחמת העולם השנייה גורשו ע"י הבריטים.
אלוני אבא היא לטעמי היפה מבין השתיים וטיול בה משרה תחושה של טיול בכפר גרמני פסטורלי. במרכז הכפר ניצבת הכנסייה הטמפלרית המרשימה, זוהי כנסייה אוונגליסטית שהוקמה בשנת 1916 ונשתמרה בשלמותה, אך עומדת כיום נטושה ואם לא ימצא הכסף לשפץ אותה ולהפוך אותה למרכז מוזיקה, המבנה היפה יינזק ויהיה בסכנת הריסה. בכפר נשתמרו מספר בתים טמפלרים יפים, בינהם ביתו של סוס, הנפח ומנהיג הנוער ההיטלראי, כיום הגלריה של חנה לבב, בית הספר הטמפלרי, כיום בית הכנסת של המושב, הבית בו צילמו את "אקסודוס" ועוד. גם ברחובה הראשי של בית לחם הגלילית נשתמרו בתים טמפלרים בחלקם נפתחו גלריות, בתי קפה ואטרקציות תיירותיות.
בכביש העולה לאלוני אבא ובית לחם הגלילית נמצאת אחת השמורות היפות בארץ, שמורת אלוני אבא, בעונה הנכונה מתמלאת השמורה בשלל פריחות. בשאר השנה ניתן לטייל במסלול מעגלי שהכשירה קק"ל.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 75. בצומת אלונים פונים שמאלה לכביש המוביל לבית לחם הגלילית ואלוני אבא.
הכנסייה הטמפלרית באלוני אבא (צילום: מיכל בן ארי)
דרך נוף גבעת המורה ושמורת בלפוריה
גבעת המורה הינה הר געש כבוי מכוסה יער באמצע עמק יזרעאל ואילו שמורת בלפוריה היא שריד אחרון לביצות שנתקיימו בעמק יזרעאל ויובשו במהלך המאה ה-20. קק"ל הכשירה דרך נוף באורך כ-3 ק"מ (להולכי רגל ואופניים בלבד) העוברת משכונת "עפולה הצעירה", דרך גבעת המורה (נחל המורה), נחל טבת, נחל עדשים ועד לכביש עפולה-נצרת (כביש 60). שם, מעבר לכביש נמצאת שמורת בלפוריה ובה: תל יפאר, תל עתיקות שבפסגתו אתר הנצחה לנופלי בלפוריה ובריכת ג'מוסים מגודרת. בגבעת המורה נמצאת גם שמורת גבעת המורה, שמורת-טבע של אירוס נצרתי הפורח באביב. בעונות אחרות ניתן ליהנות מנופו המרהיב של עמק יזרעאל הניבט ממגדל התצפית אשר בפסגה.
איך מגיעים: נוסעים על כביש 65 עד צומת גבעת המורה.ברמזור השני ימינה יש לפנות אל שכונת "עפולה הצעירה" שבעיר בעפולה. השביל מתחיל מאחורי הבתים האחרונים של השכונה.
נחל הקישון, מאגר ברוך ופארק הקישון
מאגר כפר ברוך הוא מאגר גדול, שיכול להכיל 2.5 מיליון קוב. המאגר אמור לתפוס את מי שטפונות החורף ולנצל אותם להשקייה והחדרת מים. סמוך למאגר זורם נחל הקישון אשר ערוצו מתפתל בין שדות, על גדותיו גדלים הרדופים ובסמוך לו עובר התוואי של רכבת העמק. על גדות הנחל שבין מאגר כפר ברוך ועד צומת העמקים התקינה קק"ל פארקים מטופחים, אחד מהם הוא פארק הקישון בתחומו נמצא גם פארק הקטר של קריית חרושת, הפארק מנציח את מורשת רכבת העמק באזור ובו תחנה ישנה של רכבת העמק, מדשאות, קטר ישן של רכבת, ופינת חמד בדמות תעלת מים שנחפרה כשלוחה של הנחל. מהפארק יוצא שביל הליכה נינוח העובר לאורך הקישון ומסתיים בתל קשיש.
איך מגיעים: מאגר כפר ברוך: מצומת תל עדשים (כביש 73) נוסעים מערבה, עד צומת כפר ברוך, משם ממשיכים בכביש קטן (7255) לכפר ברוך ומשם נוסעים בדרך עפר עד למאגר. פארק הקטר: ממחלף התשבי נוסעים על כביש 772 צפונה ופונים שמאלה לכביש קטן שמוליך לקריית חרושת.
פארק הקישון (צילום: אלעד גרשגורן)
הדרכות טיולים
חנה לבב מעבירה סיורים בנוף ילדות בעקבות הטמפלרים ופונטנלה. התמזל מזלה של חנה, שהגיעה לאלוני אבא כתינוקת ממחנה הסגר בקפריסין, להתגורר בבית טמפלרי ולערוך סיורים בסגנון רומנטי-נוסטלגי בביתה ובמושב, דרך הזכרונות וסיפורי הילדות הפרטיים שלה, בשילוב עם ההיסטוריה הטמפלרית של המקום. את הסיורים היא מעבירה ממקום של אהבה, אהבה ליישוב ולשורשים שלה, המשפיעים עליה גם כאמנית. טלפון: 04-9835412, 054-4706016.
טלי זייד, נכדתם של ציפורה ואלכסנדר זייד, עורכת סיורים בעקבות סיפור פגישתם של ציפורה ואלכסנדר, הקמת קיבוץ כפר גלעדי ומתיוס אלכסנדר זייד. טלפון: 077-7835947, 050-6848105.
אתרים היסטוריים
חצר מרחביה
מרחביה היא כאמור היישוב הראשון שהוקם בעמק. היא החלה את דרכה כקואופרציה על פי תפיסה בה דגל הפרופ' פרנץ אופנהיימר, אשר שאף להקים התיישבות שיתופית הפועלת ע"פ רעיון של שכר דיפרנציאלי יחד עם בעלות משותפת על אמצעי הייצור. הקואופרציה התרכזה סביב חצר משותפת, והמבנים תוכננו על ידי האדריכל הגרמני אלכסנדר ברוולד. בשנת 1918 התפרקה הקואופרציה וחלק מחבריה עברו למושב מרחביה הסמוך. במשך השנים ישבו במקום קבוצות שונות עד שבשנת 1929 הגיעה למרחביה קבוצה מתנועת "השומר הצעיר", בתוכה גם מאיר יערי, מנהיג התנועה והקימו את קיבוץ מרחביה.
כיום חצר מרחביה, המכונה גם החצר הגדולה, היא אתר היסטורי בו פועל מרכז מבקרים חינוכי: אחד מבנייני המגורים דאז הוסב לארכיון, בנין שני משמש כ"בית יערי" שבו מונצחים זכרו ופועלו של מאיר יערי ז"ל והמבנה העיקרי הוא אסם התבואות הישן, אשר קומתו התחתונה משמשת כמרכז מבקרים, ובו תצוגות המתארות את תולדות המקום וייחודו ההיסטורי.
מיקום: קיבוץ מרחביה. לתיאום ביקורים במרכז המבקרים: 052-3638051. דמי כניסה: 15 שקל. אתר החצר.
מבני חצר מרחביה (צילום: רונית סבירסקי)
תחנת הרכבת בכפר יהושע
בכניסה לכפר יהושע, הקרוי על שמו של יהושע חנקין, נמצאת תחנת רכבת העמק, תחנת תל-שמאם. הייתה זו אחת משמונה התחנות המקוריות והשלישית בגדולה בתחנות רכבות העמק. בשנת 2005, לרגל חגיגות 100 השנה לרכבת העמק שומרו מבני התחנה המרשימים ע"י קק"ל והמועצה לשימור אתרי התיישבות.
מיקום: כפר יהושע. לפרטים: 04-9534226, 054-2325216
סליקים
ברחבי העמק מסתתרים להם סליקים מתקופת ההגנה.
בקיבוץ גבת נמצאת תחנת שרה - סליק תת-קרקעי שהוקם על מנת לשכן משדר גדול שישדר במורס לכל העולם היהודי בזמן מלחמת העולם השנייה. התחנה נקראת על שם שרה פפיש, השדרית המיתולוגית ששידרה במשך 4 שנים רצופות לילה-לילה. במקום מעלית מיוחדת ודלת מסתורית המובילות אל חדר השידור, בו מוצג סיפור המעשה תוך כדי הפעלות בשידור מורס ובפענוחו. טלפון לתיאומים: 052-6566501. דמי כניסה: 5 שקלים.
בנהלל נמצא "הסליק בנהלל" - מוזיאון משפחתי המספר ארבעה מסיפורי משפחת אבידב הקשורים בהקמה ובבטחון מדינת ישראל. ייחודו של המקום בכך שהוא ממוקם מעל הסליק הישן במשק המשפחה. הסליק היה אחד מהסליקים המרכזיים של ארגון ההגנה, הוא נבנה בשנת 1943 במסווה של בור לאגירת שתן פרות מהרפת הסמוכה. כתובת: משק 27, נהלל. טלפון: 052-3347194. אתר הסליק.
בנהלל נמצא גם "הצריף בנהלל". אצילית ועופר אבירן הם דור שלישי בנהלל, עופר מדריך סיורים על ראשית ההתיישבות והגנת הישובים בעמק יזרעאל לפני קום המדינה. הוא מתחיל בבית הקברות של נהלל, ממשיך בסיור בתוך המושב ומגיע עד לצריף האורחים שם הוא מספר את סיפור נהלל בראי המשפחה וגם מארח לארוחה צמחונית דשנה. במשק מסתתר "סליק במתבן" ועופר מספר את סיפורו. טלפון: 04-6515840, 050-9006165. לאתר הצריף.
מוזיאונים
המוזיאון לראשית ההתיישבות בקיבוץ יפעת
המוזיאון מציג, מתעד ומשמר את תרבות החומר והרוח של תקופת ההתיישבות החלוצית שיתופית (קיבוץ ומושב) בעמק יזרעאל. במקום אוסף גדול ועשיר של חפצים אותנטיים, כלי עבודה, מיכון חקלאי, המוצגים בפרקי תצוגה המתארים את אורח חיי החלוצים. בין היתר מציג המוזיאון את התפתחות ענף גידול הדבורים בעמק יזרעאל ובארץ ואת התפתחות ענף החלב והבקר בארץ.
טלפון: 04-6548974. שעות פתיחה: ראשון-חמישי 15:00-8:30, שבת 14:00-11:00. דמי כניסה: 35 ש"ח. אתר המוזיאון.
מוזיאון עין דור
מוזיאון ארכיאולוגי המפגיש את המבקר עם התרבות החומרית וההתיישבות הקדומה בגליל התחתון ובעמק יזרעאל. במקום יש הפעלות הכוללות התנסות מעשית בתהליכים חקלאיים עתיקים.
מיקום: קיבוץ עין דור. טלפון: 04-6770333, 050-6765249. דמי כניסה: 35 שקל לילד, 25 שקל למבוגר.
מוזיאון וילפריד ישראל
מזיאון לאמנות וידיעת המזרח, שנוסד ב-1951 ומציג את אוספו הנדיר של וילפריד ישראל. האוסף הלך והתרחב עם השנים וכיום יש במקום שלוש תערוכות קבע: תערוכת אמנות המזרח הרחוק העתיק, תערוכת אמנות המזרח הקרוב העתיק ואוסף ארכיאולוגיה מקומית, זאת לצד תערוכות מתחלפות של אמנות עכשווית.
מיקום: קיבוץ הזורע. טלפון: 04-9899566. שעות פתיחה: ראשון-שישי 14:00-9:00, שבת וחג: 16:00-10:00. אתר המוזיאון.
מוזיאון מזרע הקטנה
מוזיאון לתולדות קיבוץ מזרע. הביקור המודרך עובר ברצף של סיפורי מקום דרך החפצים המוצגים ודמויות שהקימו את הקיבוץ, המזיאון מציע גם הפעלות מיוחדות אודות ראשית ההתיישבות בעמק.
טלפון: 04-6429804, 052-7950229. אתר המוזיאון.
אטרקציות לילדים
ברווזים בכפר
מרכז המבקרים מציע סיור חווייתי בו צופים במחזור החיים של עופות המים בכלל והברווז בפרט. מתוודעים לתהליך הרבייה, דגירה והתפתחות האפרוח בתוך הביצה, בקיעה בזמן אמת, החתמה והתפתחות האפרוח, עד הגיעו לבגרות. במקום קיימת גם בריכת עופות מים, פינת יצירה בה יוצרים עבודות בנושא הברווז, הביצה, והנוצה, פינת ליטוף ובית קפה. הביקור בתיאום מראש.
מיקום: מושב כפר ברוך. טלפון: 04-6540882. דמי כניסה: 30 שקל, מגיל שנתיים. אתר המרכז.
מבוך בעמק
מבוך המשתרע על 8,000 מ"ר, עם 2,000 מטר של שבילים מפותלים המסתבכים ומשתרגים לכדי חוויה מיוחדת.
בשבועות תתקיים פעילות בנושא שבעת המינים.
מיקום: מושב שדה יעקב. שעות פתיחה: חמישי 20:00-10:00, שישי וראשון 14:00-10:00. בשבת וחג סגור. דמי כניסה: 28 שקל, מעל גיל 6. טלפון: 04-9830255.
מבוך בעמק (צילום: עמית מגל)
שביל פרות החלב
פעילות חווייתית בעקבות החלב הכוללת הסברים על הפרות עם דגש על ההמלטה של הפרה, כדי להבין למה ולמי נותנת הפרה חלב, סיור במכון חליבה כולל חליבה ופעילות של הנקת עגלים.
מיקום: משק ברנדס, בית לחם הגלילית. טלפון: 04-9832437 053-275682. שעות פתיחה: שבת וחג 16:00-10:30. דמי כניסה: 30 שקל לילד, 20 שקל למבוגר. אתר המקום.
מקומות לינה
קיבוץ מזרע מציע שתי אופציות לינה. האחת, בבית הארחה הכפרי של הקיבוץ, פינה בעמק בו 65 חדרים מרווחים וממוזגים המוקפים צמחיה ירוקה ומטופחת, חלקם משפחתיים וחלקם זוגיים. בנוסף חברי הקיבוץ מזמינים את אורחיו לצפות בחליבה המתבצעת בכל יום בשעות 13:00 ו-19:30. מחיר לזוג בסופשבוע: 360 שקל. פרטים בטלפון 04-6429230 או באתר.
האופציה השנייה היא מלון נוף תבור, השוכן מול הר תבור ולמרגלות הרי נצרת, בין שדותיו הירוקים של עמק יזרעאל. במלון כ-100 חדרים זוגיים ועוד 20 חדרי משפחה. המקום משמש גם כגלריית אמנות של תערוכות ציורים וצילומים מתחלפות של אמני העמק ואמנים אורחים מכל הארץ. פרטים בטלפון 04-6408000 או באתר.
בתוך היער: 16 חדרים מציע האירוח הכפרי בקיבוץ גניגר, אחד הקיבוצים הוותיקים בארץ. החדרים נמצאים בקומת קרקע, ממוזגים וטובלים בירוק. מחיר לזוג בסופשבוע על בסיס לינה בלבד: 300 שקל (תוספת לארוחת בוקר: 30 שקל, ילדים עד גיל 4 חינם). פרטים בטלפון 04-6549311 או באתר.
אשכולית בפרדס הוא מתחם של חמש בקתות חדשות וציוריות מעץ פיני מלא, המעוצבות ומאובזרות במיטב הפינוקים וממוקמות בתוך פרדס קטן במושב בית שערים. הבעלים של המקום מתמחה בעצי פרי ולפיכך סלסלת פירות מקבלת את פניו של כל אורח. מחיר ללילה לזוג בסופשבוע: 500 שקל. פרטים בטלפון 04-9530235 או באתר.
פינת הסחלב: 4 יחידות אירוח מעוצבות, מרווחות המיועדות לזוגות ולמשפחות וגם לנכים במושב מרחביה. צמוד ליחידות האירוח נמצאת חממת סחלבים יפיפיה בה נערכים סיורים מודרכים עם הסברים על אופן גידול הסחלבים. בחצר תמצאו דשא רחב ידיים, פינת שעשועים, מנגל ובריכה. מחיר ללילה לזוג בסופשבוע: 500 שקל. פרטים בטלפון 04-6591376 או באתר.
קפה נני'ס ברמת ישי (צילום: ניר שגב)
מסעדות ובתי קפה
קפה נני'ס הוא אחד מחלוצי בתי הקפה שבעמק. מקום חם ומזמין המוגדר כ"קפה עם מסעדה" ומציע תפריט מגוון ובריא המשלב בין מטבח איטלקי, נגיעות גליליות ומרק הקובה שנחשב לטוב ביותר בצפון. העיצוב במקום, כמו גם איכות הקפה מוקפדים לעילא. איזור התעשייה רמת ישי, 04-9535818. שעות פעילות: ראשון-שישי 08:00 עד לקוח אחרון, שבת 12:00 עד לקוח אחרון.
היישוב רמת ישי הפך זה מכבר למעצמה קולינרית. זה התחיל עם מסעדת הבשר הפופולארית לימוזין (04-9533173) והקונדיטוריה האיכותית נדב קינוחים (04-9535414), והמשיך בשלל מסעדות, בתי קפה ופאבים.
בין היתר ניתן למצוא שם את הסושי בר פרנג'ליקו. האטרקציה העיקרית במקום היא מסכי המגע המאפשרים לחוות ויזואלית את התפריט לפני שמזמינים. המקום מציע למעלה מ-80 מנות סושי קלאסיות ומקוריות לצד מטבח, המשלב מנות וטעמים בסגנונות שונים. מעלה הרדוף 32, מרכז מסחרי, רמת ישי, 077-2197700,. שעות פעילות: כל השבוע מ-12:00 עד אחרון הסועדים.
קפה שריד: אספרסו בר איטלקי השוכן בצומת כפר ברוך, מגדל העמק, ומאפשר עצירת קפה נינוחה. טלפון: 04-6443555. שעות פעילות: א'-ו' 07:30 עד לקוח אחרון, שבת 09:30 עד לקוח אחרון.
ללה קיצ'ן בר מפריך את המיתוס שבעפולה אוכלים רק גרעינים או פלאפל. זהו ביסטרו בר בסגנון איטלקי המתאים את עצמו לעונות השנה ולמוצרים עונתיים. האוכל המוגש נעשה בעבודת יד במקום ללא חומרים משמרים. קהילת ציון 1, עפולה, 04-6425820. שעות פעילות: ראשון-חמישי 24:00-12:00, שישי 02:00-9:00, שבת 24:00-12:00.
הקדירה של נוגה: מסעדה כפרית, במבנה עץ מוקף שדרת תבלינים, גינה רחבת ידיים וכרם ענבי מאכל אדומים, המתמחה, כמובן, במאכלי קדירה. מיקום: בכניסה למושב בית שערים. טלפון: 04-9830730. שעות הפעילות: ראשון-שבת 23:00-12:00
אוקטגון: מסעדת בשרים מהוללת בנהלל המפורסמת בשל מבנה עץ המתומן שלה עם הנוף לשדות העמק. טלפון: 04-6415333. שעות הפעילות: כל יום 24:00-9:30.
תשרי: מסעדת שף השוכנת בתוך גן לאומי בית שערים. המטבח צרפתי-איטלקי והאווירה רומנטית. מיקום: אתר עתיקות בית שערים. טלפון: 04-9833373. שעות פעילות: ראשון-חמישי: 17:00 עד לקוח אחרון, שבת: מצאת השבת ועד לקוח אחרון.
קוסמטיקה מצמחי מרפא במרכז המבקרים של lavido (צילום: טל גליק)
קניות
מרכז מבקרים חדש של חברת lavido המפתחת, מייצרת ומשווקת מוצרי קוסמטיקה מצמחי מרפא, שמנים ורכיבים אורגניים השוכן בלב שדות נהלל, סביב עשרה דונם של עצים ומאות סוגי צמחים וצמחי מרפא. במקום תוכלו לחוש ולחוות את הטבע במלוא עוצמתו, וליהנות מסדנאות לכל המשפחה. במרכז נמצאת גם חנות המפעל.
מיקום: נהלל. שעות פעילות: ראשון-חמישי 18:00-9:00, שישי 15:00-9:00. טלפון: 0544-607796. אתר המרכז.
במבנה רפת משופץ בן שמונים שנה הקימה הילה בצר, נצר לראשוני נהלל, גלריה יפה בשם "נוסטלגיה בכפר" המציגה מגוון של ריהוט עתיק, כלי פורצלן, שעונים ותמונות, כשהמשותף לכולם הוא מוצאם ההולנדי. בשיטוט בגלריה תוכלו למצוא כלי אוכל הולנדיים מסורתים לצד "קפסטוקים" - מתקנים הולנדים לתליית מעילים וכובעים.
מיקום: משק 11, נהלל. טלפון: 04-6415802. שעות פתיחה: שישי 14:00-10:00 שבת 18:00-10:00. אתר הגלריה.
"נוסטלגיה בכפר" (צילום: הילה בצר)
לא בכדי זכה העמק לתואר "העמק המניב" ואפשר למצוא בו מגוון עשיר ביותר של תוצרת חקלאית: משפע של תבלינים אותם תוכלו לראות, להריח לטעום אולי אף לקנות בחוות התבלינים בבית לחם הגלילית (04-9533405) דרך מטעים המאפשרים גם קטיף עצמי – בין אם זה פטל ותותי עץ במשק זק בשדה יעקב (04-9832539) או פסיפלורה במדרך עוז (077-3293383).
מי שמעוניין בתוצרת שדה אורגנית מוטב כי ישים פעמיו לכפר יהושוע למשק האורגני של איריס, בו אפשר לקנות ירקות וגם לסייר (04-9531299) או למשק זר בחצר (04-9834576) ולשלב עם ארוחה כפרית וסיור.
מי שחושק דווקא בשמן זית יוכל לרכוש אותו במשק מולר בשדה יעקב (04-9837439) או במשק רוזנברג בבית שערים (04-9831110).
ולסיום, אין כמו ורדים, אותם תוכלו להריח בחנות הפרחים הקטנה "ורדים ועוד" במושב היוגב, שם גם ישמחו לקחת אתכם לסיור בחממות (04-9590501).
בשנות העשרים של המאה הקודמת החלו חלוצי עמק יזרעאל לקיים מחדש את טקסי הביכורים של היהדות העתיקה. החזרה לארץ ישראל ואידיאל עבודת האדמה דחפו להחיות את מנהג הבאת ביכורים מתוצרת חקלאית בטקס מרשים.
בחג השבועות יתקיים בעמק יזרעאל כמיטב המסורת פסטיבל "חלב ודבש". האירוע המרכזי של הפסטיבל הוא
טקס הבאת ביכורים בשדות העמק, שייערך בשדות היישוב כפר יהושע ויכלול מופע חבורת זמר, ריקודי ארץ ישראל, רונדו סוסים, טקס מסורתי של הבאת ביכורים, תצוגת ענפי משק חקלאיים, ותצוגת טרקטורים, כלי עיבוד וקציר. יום שני 9.6.08 17:00 – הכניסה חינם!
חגיגת ביכורים בכפר יהושע (צילום: ערן יופי כהן)
טנא האירועים של הפסטיבל מלא כל טוב ומכיל, בין היתר:
- יריד לחם וסדנאות "מתוצרת העמק והגליל" במוזיאון עין דור. יום שישי 6/6 10:00-14:00. כניסה חופשית, סדנאות בתשלום. לפרטים: טלפון: 6770333- 04.
- יריד איכרים במושב תל עדשים. יום שבת 7/6 16:00-10:00. כניסה חינם. לפרטים: 050-98885555. לרגל חגיגות 85 שנה לתל עדשים, ייצא סיור מודרך באתרים היסטוריים, בציוני דרך בהקמת המושב וביקור במשקים חקלאיים בשעות 11:00, 13:00, 15:00. עלות הסיור 10 שקלים לאדם.
- הפנינג קולעים בחוות התבלינים בבית לחם הגלילית. 7-8-9 ביוני שבת, ראשון שני. בשעות 10:00-18:00. לפרטים: 054-6344209.
- תחרות רכיבה וראווה בחוות אלונים בקיבוץ אלונים. 5/6/08 יום ה-16:00 עד 21:00 , 6/6/08 יום ו-09:00 - 19:00, שבת 7/6/08 17:00-21:00 טלפון: 052-8853403.
- "מסע בין אתרי העמק" כתב חידה סובב העמק. 05-09.06.08. לפרטים: מוקד הפסטיבל 04-6520734/5.
- חגיגות הקציר בציפורי העתיקה גן לאומי ציפורי. 6-7.6.08 שישי ושבת, 09.06.08 יום שני 10:00-15:000. לפרטים: מוקד מידע רשות הטבע והגנים * 3639
- יריד שבועות מסורתי ביישוב עדי. יום שני 9/6 11:00-18:00. לפרטים: שרון 04-9869667.
פרטים נוספים במוקד המידע של הפסטיבל: 5 04-6520734 או באתר האינטרנט .