ה"אובדים הסוציאליים" עלו להפגין בירושלים
אחרי חודש וחצי של עיצומים בלי תוצאות, הפגינו מאות עובדים סוציאליים מול משרד האוצר. דרשו: "ועדת וינוגרד חברתית"
מאות עובדים סוציאליים מכל רחבי הארץ הפגינו בצהריים (יום ג') מול משרד האוצר במחאה על המעמסה הגדולה המוטלת עליהם והמחסור בתקנים, שמונעים מהם לטפל כראוי בשכבות החלשות. העובדים נוקטים עיצומים במשך כחודש וחצי, אך מאבקם טרם זכה לתוצאות של ממש.
העובדים נשאו שלטים כמו "הלכה הרווחה", "אני עבד סוציאלי", "הנושא החברתי טוב רק לבחירות" ו"אנחנו אובדים סוציאליים". חלק מהמפגינים חבשו מסיכות מקרטון, שהסתירו את פניהם - ביטוי לקושי בהתמודדות עם מטופליהם.
מתקשים לעמוד בעומס. העובדים הסוציאליים היום (צילום: דודי ועקנין)
"קשה לנו להסתכל על הלקוחות שלנו בעיניים כי במעמסה הקיימת אצל כל עובד סוציאלי איננו יכולים לתת את הטיפול הראוי והנדרש לכל מטופל כמו שאנו מורגלים, חשים ורוצים להעניק", אמר יושב ראש איגוד העובדים הסוציאליים איציק פרי. "הממשלה שהצהירה עם תחילת כהונתה שתהיה ממשלת חמלה, הפכה לממשלה אטומה הזונחת את השכבות החלשות ומשאירה אותנו ללא כלים, משאבים וכוח אדם להתמודד עם המצוקות הקשות ביותר בחברה הישראלית".
מאיה אנוש, עובדת סוציאלית מתל אביב שמטפלת בכ-400 תיקים, הייתה בין המפגינים: "הרבה פעמים בגלל העומס המוטל עלינו, משפחות או קשישים מקבלים טיפול לא אופטימאלי, למרות הרצון לעשות את המקסימום, מקבלים טיפול של כיבוי שריפות. אני מצפה מהממשלה שיבינו שאותם קשישים של היום, מחר זה יכולים להיות הוריהם ומחרתיים הם עצמם".
דליה אהוד, יושבת ראש מחוז דרום באיגוד העובדים הסוציאליים אמרה כי יש צורך להקים "ועדת וינוגרד חברתית": "במצב שנוצר עובדים סוציאליים לא יכולים לתפקד. הממשלה והציבור חייבים להבין שלכל מצב משברי שנוצר במדינה, כתוצאה מסגירת מפעל, מצב ביטחוני וכדומה יש השלכות חברתיות. אנחנו אלה שקולטים את ההד של המשברים. כל אזרח ישראל הוא בפוטנציה מטופל בלשכת הרווחה".
להפגנה הגיעו גם חברי הכנסת שלמה מולה ונדיה חילו. "המפתח היום נמצא בידיהם של משרד האוצר וראש הממשלה. העיצומים של העובדים הסוציאליים נמשכים יותר מדי זמן", אמרה חילו, "כיושבת ראש של ועדה לזכויות הילד בכנסת אני חייבת לציין כי אלפי קורבנות, שהם קורבנות נסתרים לא מקבלים היום את הטיפול המקצועי הראוי בשל מצבם של העובדים הסוציאליים, חלק גדול מהם הם ילדים שאינם יכולים לזעוק והעובדים הסוציאליים עושים זאת במקומם היום".