שתף קטע נבחר

 

כבר מימי אשכול: דירות, דולרים ותמורות

לוי אשכול מכר את ביתו למינהל מקרקעי ישראל - אגף במשרדו. יצחק רבין גבה תשלום על נאומים כשכיהן כשגריר בוושינגטון. ואילו משה דיין לקח לעצמו עתיקות. היסטוריונים נזכרים במנהגי המנהיגים - וממש לא בטוחים שפעם היה כאן מושלם

אהוד אולמרט ו"מעטפות הכסף", אריאל שרון ו"האי היווני", אהוד ברק ו"פרשת העמותות", בנימין נתניהו ו"פרשת עמדי" ויצחק רבין ו"חשבון הדולרים" - חושבים שבשנים הראשונות למדינה פוליטיקאים לא היו נגועים בשחיתות? תחשבו שוב.  

 

ראש הממשלה הראשון שלו מיוחסת פרשת שחיתות - היה לוי אשכול. בשנת 1956, שבע שנים לפני שנבחר לראשות הממשלה, נקשר שמו בשערורייה. פרופ' יוסי גולדשטיין, מחבר הביוגרפיות של אשכול וגולדה מאיר, סיפר ל-ynet על הפרשה מלפני יותר מ-50 שנה: "אשכול מכר את הדירה שלו למינהל מקרקעי ישראל - שהיה אגף במשרד האוצר, עליו הוא היה ממונה. אמנם המחיר היה לא מופרז מדי, אך העניין הוא שבדיוק היה אז פיחות גדול של הלירה. הוא הרוויח מהשערים".

 

פרופ' גולדשטיין מסביר כי מדובר במעשה רמאות. "הוא עשה מעשה מאוד לא אתי, מעשה של רמאות. הימים ההם זה לא הימים האלה, זה נסגר וזהו, אין שום ניירות שמבקר המדינה עסק בזה. אם זה היה קורה היום הוא היה הולך לבית הסוהר". 


רבין ופרשת הדולרים. מתוך "ידיעות אחרונות"

 

על יצחק רבין, מצא פרופ' גולדשטיין, כי פרט לפרשת הדולרים בה היתה מעורבת אשתו לאה, הוא היה מעורב במעשים לא חוקיים. "בתור שגריר הוא עבר מכיכר לכיכר, מבית כנסת לבית כנסת והרוויח על הנאומים. הכל היה לבזבוזים שלו".

 

אך לא רק ראשי הממשלה בעבר היו מעורבים בשחיתות - גם שרים בכירים. פרופסור יחיעם ויץ מאוניברסיטת חיפה מציג נציג אחר של המערך, משה דיין, גם הוא ביצע את המעשים לפני כניסתו לתפקיד פוליטי, "הוא פשוט גנב עתיקות והשתמש בצבא כדי לגנוב עתיקות. זה היה זעזוע וזה היה כל הזמן בציבור. כשהוא נפטר ב-1981 אלמנתו רחל דיין פשוט מכרה את האוסף למוזיאון ישראל תמורת מיליון דולר. כשמדברים על הזנייה של הנורמות זה משה דיין. אף אחד לא צייץ והוא לא עשה את זה בהסתר. מבחינה זו הוא היה חריג ואז ראיתי את זה כדבר חמור ביותר, אבל אף אחד לא צייץ".


דיין והעתיקות. מתוך "ידיעות אחרונות"

 

ההיסטוריון תום שגב סבור כי גם בעבר השחיתות היתה פושה, אבל אז זה היה בשביל אידיאל - והיום כל איש לכיסו. "באו ברק, נתניהו ושרון - שאלה אנשים שאני חושב שההבדל בינם ובין הקודמים, הוא שהציבור הניח שהאנשים האלה מושחתים. זה משקף שינוי גדול בפוליטיקה, לא היה שוק כל-כך גדול. בתקופת מפא"י תמיד העמידו פני צדקנים וכשנתניהו נמצא מושחת לא הופתענו".

 

אולי הדבר ששינה והכניס את הכסף עמוק בתוך הפוליטיקה היה שינוי שיטת הבחירות והפעלת הפריימריז במפלגות, כך לפי פרופ' גולדשטיין. "זה דורש מימון חיצוני נורא גבוה, פוליטיקאיים חייבים כסף גדול. המפלגות תמיד אספו כסף בארה"ב שזה גם היום דבר שלא ניתן לעלות על הדעת".

 

אבל לדעתו בין השחיתות של פעם לזו של היום אין הבדל, אלא בעיקר בשקיפות ומי שהוביל את המהפך הוא נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק. "היום הרבה יותר מקפידים. אנחנו חיים בזמנים טובים יותר. לא שפעם גנבו יותר מאשר היום, הנורמות פעם היו הרבה פחות מחייבות", מסכם פרופ' גולדשטיין.


פורסם לראשונה 28/05/2008 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
אשכול. מכר דירה
צילום: לע"מ
דיין. עתיקות
צילום: לע"מ
רבין. נאומים בתשלום
צילום: לע"מ
צילום: אלכס קולומויסקי
פרופ' יוסי גולדשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים