נחל הקיבוצים: סבך צונן בעמק לוהט
מחפשים בילוי ליום חופשה קייצי? צאו לחיק הטבע, אל פתחו של גן העדן למרגלות הגלבוע - נחל הקיבוצים. שם תוכלו ליהנות ממסלול קליל לכל המשפחה במים המרעננים - והטבע בחינם
מה יכול להיות טוב יותר מטבילה במים קרירים ביום קיץ חם? נחל הקיבוצים הוא פתחו של גן העדן למרגלות הגלבוע, במקום בו נפגשים נחלים המציירים פסים ירוקים כחולים בין מרבדי השדות.
במרחק של שעה וחצי נסיעה ממרכז הארץ תוכלו לבלות יופי של יום חופשה קייצי מרענן ורטוב - לגמרי ללא תשלום.
תעודת זהות
אזור גיאוגרפי: מערב בקעת בית שאן, סמוך לגדר הדרומית של קיבוץ ניר דוד.
מתאים לטיולים: לכל המשפחה, בכל השנה ובמיוחד באביב המאוחר ובקיץ.
אורך הנחל ומשך הסיור: המסלול המטוייל כ-1 ק"מ וניתן לטייל בו במסלול מעגלי מסביב לנחל במשל כשעה-שעתיים, ובהתאם לעניין.
חניוני נופש: בסמוך לכניסה ישנו חניון לפיקניקים עם מספר גשרונים מעל המים. חניונים נוספים באיזור נמצאים על גדות נחל חרוד והם: קניון הבזלת, פארק בית שאן, גשר הקנטרה ועין מודע.
התאמה למוגבלים בתנועה: החניון בכניסה לנחל הקיבוצים נגיש למוגבלים על גבי גשרוני העץ. בעין מודע - השביל המוביל לשולחנות ולבריכה מותאם למוגבלים, כמו גם חניה מוסדרת בכניסה. החניון בקניון הבזלת מותאם למוגבלים.
מפת טיולים וסימון שבילים: מס' 3 "הגליל התחתון, הגלבוע והעמקים".
טבילה מרעננת למרגלות הגלבוע (צילום: שי רוזנצוויג)
יוצאים לדרך
באזור הגלבוע יורדים בממוצע בין 400 ל-500 מ"מ גשם בשנה. בעוד בפסגות ההר נובעים מעיינות ספורים בעלי ספיקה מועטה, מרגלות ההר נתברכו במספר ניכר של מעיינות. הידועים ביניהם הם עין חרוד בצפון מערב להר הגלבוע והמעיינות הגדולים של מערב בקעת בית שאן - עין עמל (גן השלושה - הסחנה), עין חומה, עין מגדל ועין שוקק. יש המכנים את מקבץ המעיינות כ"משולש המעיינות" או ארבעת המעיינות.
מעיינות אלה נובעים בשטחים בסמוך לקיבוץ ניר דוד, היישוב הראשון שהוקם במבצע "חומה ומגדל" (10.12.1936), סמוך למקום בו פונים הרי הגלבוע לכיוון דרום.
המעיין החשוב ביותר מבין המעיינות הללו הוא עין שוקק (עין ג'מעאון בערבית, שפירושו חברים) שהוא גם הדרומי שבהם. הוא נובע מנחל שוקק שלמרגלות הגלבוע. מהמעיין זורמים המים בנחל עד לבריכת מים רדודה שקירותיה בנויים אבני בזלת.
קטע זה של הנחל זכה לכינוי "נחל הקיבוצים", אולי בשל היותו מוקד משיכה לבני הקיבוצים השכנים המאיישים את עמק חרוד ועמק בית שאן; ואולי משום ששמו בערבית היה ואדי אלג'מאעין, כלומר הנחל של שתי הקבוצות; או בגלל שהוא ערוץ משותף המקבץ אליו מספר יובלים של נחלים ומעיינות: האפיק הראשי בו זורם נחל מגדל, מעיינות שוקק ונחל חומה הזורמים מדרום לו. את המסלול ניתן לעשות בהליכה או בשחייה או לשלבם ביחד.
מרגלות ההר נתברכו במעיינות (צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל)
בשנות ה-60 הוטו מי הנחלים חומה ושוקק מהאפיק המשותף, ומאז זורם לו נחל הקיבוצים לבדו באפיק טבעי באורך של כ-1,200 מטרים ומימיו זכים וצלולים. חלקו העליון של הנחל, כ-900 מטרים אורכו, הוכרז לאחרונה כשמורת טבע, ואילו חלקו הנותר, לפני כניסתו למערכת תעלות הבטון של מפעל המים האזורי, שוקם על ידי מנהלת נחל חרוד, קק"ל, המועצה האזורית גלבוע ורשות ניקוז ירדן דרומי. בתהליך השיקום, ניטעו בסמוך לנחל עצי אקליפטוס, נסללו דרכי גישה ומגרש חניה והוצבו סככות צל, גשרונים ושבילים. השיקום נעשה במסגרת פרוייקט "משולש המעיינות". מפעל זה יחבר את מעיינות מגדל ושוקק בשבילי אופניים ובמסלולים להולכי רגל.
אורך נחל הקיבוצים כ-2 ק"מ וספיקתו כ-2.4 מ"ק לשעה. אפשר לטייל לאורך הנחל במסלול מעגלי שכולו מים והנאה. בגדות הנחל צמחיית מים אופיינית: פטל קדוש, שיחי קנה וסמר, מיני גומא, ערברבה שעירה, שנית, עצי דקל, איקליפטוס, שיזף מצוי ועוד.
למעוניינים כדאי גם לבקר בתל שוכה (תל א-שוך, תל הקוצים), תל ארכיאולוגי מדרום לנחל הקיבוצים. בראש התל מגדל שמירה מבטון המשמש כאנדרטה לראשוני המתיישבים בניר דוד, היא תל עמל. מראש התל תצפית יפה על העמק. נסיעה קצרה משם תוביל אתכם למעיין ולבריכת עין מודע, המצוי לרגלי המורדות הצפוניים מזרחיים של הגלבוע וגם כאן הכניסה היא חופשית. במקום ניתן לקיים פיקניקים ולרחוץ בבריכת המים הגדולה, הנמצאת בין עצי האקליפטוס. האתר בעל נגישות נוחה לבעלי מוגבלויות.
אם אתם כבר בסביבה - עין מודע (צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל)
כיצד מגיעים
הכניסה לנחל הקיבוצים מסתעפת מכביש ניר דוד-רשפים, כביש 669 (ממערב לעיר בית שאן), כקילומטר אחד ממזרח לניר דוד. מחנים את הרכב במגרש חניה בסמוך לנחל ויורדים להליכה בשביל שאורכו כ-400 מטרים. את כל הדרך חזרה עושים בתוך המים (בגובה של כמטר).