שתף קטע נבחר

מבט אחר על הקטמונים

ירושלים מציעה אינספור מסלולי טיול מוכרים, אך נותרו בה עדיין גם פינות חמד הסמויות מן העין. הסיור אל הקטמונים מאפשר להכיר מרחב עירוני בעל היסטוריה בעייתית, רווי סטיגמות ופרשיות אפלות, שבו צומח נוף אנושי אחר

בין שיכוני הבטון האפורים של הקטמונים מסתתרות פינות חמד בלתי צפויות, מקומות שמראה עיניים תמים לא יזהה. יום ירושלים, החל השבוע, היא הזדמנות מצוינת לצאת לסיור מעמיק יותר בשכונה, שבתוספת תשומת לב לפרטים הנכונים, יכול לחשוף סיפורים אנושיים מעניינים.

  

אנו מציעים לצאת למסע ירושלמי מסוג אחר: לא עוד אתר ארכיאולוגי או בניין עתיק מן המאה ה-19, אלא מקום שהוא בלתי ידוע גם לירושלמים עצמם, אפילו לאלו המתגוררים בסמוך לשכונה. אל מרחב עירוני בעל היסטוריה בעייתית, רווי סטיגמות ופרשיות אפלות, שבו צומח נוף אנושי אחר של אנשים שנולדו בשכונה ובחרו להישאר בה ושל מהגרים חדשים שהביאו עימם רוח חדשה.

 

נכיר חלק מהאנשים המעניינים שחיים ופועלים בה ונעמוד על השינוי בתדמיתה של השכונה, שהצמיחה יוזמות חדשות, ופורצות דרך בקנה מידה ארצי בתחומים רבים: חינוך, שיתוף הציבור בתכנון עירוני ומיזמים אקולוגיים.


מראה עיניים לא תמיד יזהה את ההפתעות שבשכונה (צילומים: דאגלס גתרי)

 

הטבע ניצח את כרישי הנדל"ן

טיול בפאתי השכונה מביא אותנו לאחת הדוגמאות הירושלמיות האחרונות לטבע עירוני - עמק הצבאים. שם מנהלת חבורת צבאים חיים סוערים של מלחמות טריטוריה, חיזור, הולדה והישרדות עקשנית בנוף האורבני המאיים. 

 

רק בשבועות האחרונים הוכרע עתידו של העמק בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה והוחלט כי העמק יישאר של התושבים. הוועדה הכריעה לטובת יוזמת התושבים להפוך את העמק לפארק טבע משולב: שמורת טבע טבעית לרווחת אוכלוסיית הצבאים, המונה כ-30 פרטים, בשילוב פארק נופש פעיל לתושבי השכונות הסמוכות.

 

לא בכדי הגיעה ההכרעה בנושא לערוצי החדשות. זהו מקרה חסר תקדים של יוזמה שהגיעה מלמטה, מהתארגנות של תושבים, שהצליחו להשפיע על גורמי התכנון. באקט חסר תקדים יצרו התושבים תוכנית חלופית להצעותיהם של כרישי הנדל"ן להפוך את המקום לעוד שכונה יוקרתית במיקום מרכזי בעיר.

 

דוגמא נוספת להבאת הטבע לתוך המרחב העירוני היא הגינה הקהילתית. הפעם מדובר בפעולה יוזמה של קבוצת אידיאליסטים אקולוגיים שבחרו לעשות שירות לאומי בחברה להגנת הטבע ולעסוק בחינוך אקולוגי לקבוצות יעד שונות ברחבי העיר.

 

חברי הקבוצה חיים בשכונה בקומונה המנהלת אורח חיים אקולוגי, בבית מקסים צמוד קרקע הכולל פינת הסבה נעימה עם ספריה מקצועית בתחום האורגני-אקולוגי. מידי פעם הבית הופך לבית קפה אקולוגי עם מסעדה מאולתרת מעשי ידיהם של חברי הקומונה, שבו גם הרצאות וג'ם-סאשן של מוסיקה מכלים מגוונים שכל אורח מוזמן להביא עימו.


בקטמונים מביאים את הטבע לתוך המרחב העירוני

 

הפסולת הפכה למיצג חברתי

בשכונה חיה ופועלת קבוצה של 13 אמנים מתחומי יצירה מגוונים, שעוסקת בפעילות חברתית-אמנותית בשכונה. בימים אלו נמצאת בעיצומו של פרויקט ייחודי: בניית "סלון שכונתי" - עבודת פסיפס מרהיבה על כורסאות וספות בטון שימוקמו באחת הרחבות בשכונה. במסגרת הסיור נבקר בביתו של הצלם ואמנית החוטים דגלאס ורותי גתרי ונוכל לראות את עבודתיהם הנשזרות בנוף המקומי.

 

בקטמונים תוכלו גם למצוא קואופרטיב שכונתי, שהוא חנות שכונתית השייכת לקהילה ומנוהלת על ידי תושביה על בסיס התנדבותי. המחירים זולים מהרשתות הגדולות בעיר וכל זאת פרי

יוזמה של הסנגור הקהילתי, עמותה שנותנת לתושבים שירותים משפטיים מקורות לידע ועזרה בנושאים חברתיים.

 

ויש עוד - ההיסטוריה החברתית של השכונה הולידה יוזמות מהפכניות כמו "תנועת האוהלים", שבראשיתה יצרה דגם חדש של מחאה חברתית: מחאה באמצעות אמנות, תיאטרון וחינוך ערכי.

 

האם מישהו שאל את עצמו מה פשר הסלעים הצבעוניים המקדמים את פני העולה במעלה הכביש לשכונת גילה, אחת השכונות "החדשות" שנבנו בעיר אחרי 67'? זוהי עוד יוזמה, אינטלקטואלית-קונספטואלית, של אחד ממקימי תנועת האוהלים, שלמה ואזנה. בשנות השבעים נשכחה בלב הקטמונים ערמת סלעים שנערמה כתוצאה מסלילת הכביש לגילה. הסלעים נתפסו כביטוי לדרך שבה הגדיר הממסד - אסתטית ואנושית - את הקטמונים: מקום לאשפה, מקום בעל היסטוריה של הזנחה. כאקט של הזרה והתנתקות מהמציאות סומנו הסלעים, הם נצבעו על ידי התושבים והפכו למיצג חברתי.

 

ולא תאמינו... אפילו מסעדה הודית צמחונית קיימת באחד מבתי השכונה. היא פתוחה רק בימי חמישי בשבוע, ומטרתו של המיזם היא לאפשר לאחד מאמני השכונה, צ'נצ'ל בנגה, להתפרנס ולהמשיך בעיסוקיו האמנותיים בשאר ימות השבוע.

 

זוהי רק טעימה קטנה מהמקומות והאנשים שאפשר לפגוש בקטמונים, אם רק יוצאים לדרך ושומרים על עיניים פקוחות וראש פתוח.

 

  • הכותבת היא מדריכה ביד יצחק בן צבי ותושבת השכונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התארגנות התושבים מצליחה להשפיע על הממסד
צילום: דאגלס גתרי
ויש להם אפילו קבוצת כדורגל
מומלצים