111 מדינות חתמו על אמנה נגד פצצות מצרר
האמנה אוסרת על שימוש, ייצור והפצה של הפצצות הקטלניות, הגורמות למותם של אזרחים רבים. המסמך הראשוני יובא לאשרור המדינות השונות וייחתם באופן רשמי בדצמבר. ומי בכלל לא חתם? ארצות הברית, רוסיה וכמובן - ישראל
111 מדינות חתמו היום (ו') על אמנה בינלאומית ראשונה מסוגה, האוסרת על שימוש בפצצות מצרר. זאת, בצעד שנועד להבהיר כי מדובר בפצצות קטלניות לא-פחות ממוקשים. ישראל, כמו גם בת-בריתה הגדולה - ארצות הברית - לא חתמה על האמנה. החתימה הרשמית על האמנה תתבצע באוסלו ב-2 בדצמבר. עד אז יצטרכו המדינות לאשרר את חתימתן.
לאחר 12 ימים של דיונים בדבלין שבאירלנד, חתמו נציגי המדינות על האמנה האוסרת שימוש, ייצור, הפצה ואגירה של פצצות מצרר. עוד הוסכם לסייע לקורבנות שנפגעו מהפצצות ולהפנות משאבים לנטרול שדות הפצצות. עוד דורשת האמנה את חיסולם של מאגרי התחמושת בתוך שמונה ימים. עם זאת, היא מותירה פתח עתידי לייצור דור חדש ומתוחכם יותר של פצצות מצרר, שיגרמו פחות נזק לאזרחים.
ואצלנו?
הפצ"ר: השימוש במצרר במלחמת לבנון - חוקי
חנן גרינברג
תא"ל אבי מנדלבליט קבע בחוות דעת כי השימוש שנעשה במלחמת לבנון השנייה עומד בעקרונות דיני הלחימה של המשפט הבינלאומי. המשמעות: לא יינקטו צעדים משפטיים נגד מפקדים
לטענת תומכי האמנה, עצם החתימה תדחוף מדינות אלה לשנות את מדיניות הנשק שלהן. "אנחנו לא מטילים כתם דיפלומטי על מדינות שלא חתמו", אמר שר החוץ הנורווגי, יונאס גאהר סטורה. לאחר פגישה שקיים עם עמיתו הבריטי דיוויד מיליבנד, אמר סטורה כי "מדינות אלה חייבות לקבל החלטות מסוימות, אך אנו מותירים דלת פתוחה. יצרנו מסגרת המאפשרת להן להצטרף ואני מקווה כי יעשו זאת".
"עולם טוב יותר"
סלובניה, המחזיקה כעת בנשיאות האיחוד האירופי, אמרה כי לאמנה החדשה יש "השפעה חיובית ביותר, והיא עונה על קריאות הקורבנות ליצירת עולם בטוח יותר, טוב יותר". מיליבנד, שמדינתו אפשרה את החתימה לאחר שמשכה את התנגדותה לטיוטה שהוצגה בתחילת השבוע, הוסיף כי "יצירת המומנטום בתהליך הזה תלויה רק בנו".ארצות הברית הגנה על בחירתה להיעדר מהשיחות ומסרה כי היא "מודאגת מאוד מההשפעות של פצצות מצרר ושאר כלי נשק מלחמתיים על אזרחים. זאת, למרות חילוקי הדעות הדבר הדרך בה יש לצעוד לפתרון הבעיה".
פצצות מצרר נחשבות לאחד מכלי הנשק הקטלניים ביותר עבור אזרחים, בעיקר במדינות המופגזות באורח תדיר כגון לאוס, וייטנאם ואפגניסטן. הפצצות, המושלכות ממטוסים או נורות מארטילריה, מתפוצצות בעודן באוויר ומפזרות נפלים על-פני שטח נרחב. הן מהוות גם סכנה עתידית, משום שלא כל הנפלים מתפוצצים בעת פיצוץ הפצצה, אלא בשלב מאוחר יותר.
נפל מצרר בלבנון
צילום: איי אף פי
מומלצים