שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה: עוד מתקני התפלה עד 2020

תוכנית החירום של משרד התשתיות למשבר במשק המים אושרה פה אחד בממשלה. על פי התוכנית, ישראל תתפיל 750 מיליון מטרים מעוקבים של מי ים בשנה עד 2020, ותשקיע כמעט מיליארד שקלים כדי להגדיל את שיעור מי הקולחין בחקלאות

ביום בו הודיע משרד האוצר כי שנת 2008 היא שנת בצורת אישרה הממשלה פה אחד את תוכנית החירום של שר התשתיות למשק המים. על פי התוכנית יוקמו מתקני התפלה חדשים ויושקעו כמיליארד שקלים בהקמת מתקני טיהור שיאפשרו השבת מי קולחין להשקייה - במקום מים שפירים.

 

על פי התוכנית, יושקעו 120 מיליון שקלים לעידוד החיסכון במים באמצעות הסברה, שינוי תעריפים, אכיפה ופיקוח וקיצוץ הקצאות.

 

במקביל יחל מהלך להגדלת היצע המים המותפלים לטווח הקצר והבינוני. כיום מותפלים 138 מיליוון מטרים מעוקבים של מי ים באתרים אשקלון ובפלמחים. בעתיד הקרוב יוקם מתקן התפלה נוסף בחדרה, שיניב כ-100 מיליון קוב. באוגוסט שעבר הציבה הממשלה יעד של 505 מיליון קוב מים מותפלים בשנה. תוכנית החירום מציבה יעד שאפתני יותר: 750 מיליון קוב מים מותפלים. 600 מיליון קוב יחלו לזרום ב-2013 והשאר עד 2020.

 

נדבך נוסף בתוכנית הוא הקצאת 915 מיליון שקלים להקמת מתקני טיהור שפכים בטווח של חמש שנים, שיאפשרו השבה של יותר מי קולחין להשקייה בחקלאות. כיום מנצלת החקלאות בישראל שיעור שיא של כ-75 אחוז מים מושבים; היעד הוא להשתמש בכ-95 מים מושבים להשקייה.

 

עוד בתוכנית - הקמה של צוות בינמשרדי שיטפל ויזרז את ההליכים החקיקתיים הדרושים להקמה והרחבה של תשתיות מים. בראשות הצוות יעמוד מנהל הרשות הממשלתית למים וביוב, ובין חבריה יהיו נציגי מינהל התכנון במשרד הפנים, נציגי משרד האוצר, נציגי מינהל מקרקעי ישראל, נציג משרד המשפטים ונציג משרד התשתיות הלאומיות.

 

בהציגו את התוכנית לשרי הממשלה אמר השר בנימין (פואד) בן-אליעזר: "כפי שכולכם כבר יודעים אנו בעיצומו של משבר מים שלא ידענו כדוגמתו. חורף 2007-2008 היה שחון באופן קיצוני, וממוצע הגשמים עומד על כ-65 אחוז מהממוצע הרב-שנתי". לשם המחשה ציין פואד כי גם כשהמוביל הארצי סגור החל מינואר, עלה מפלס הכנרת ב-6 ס"מ בלבד, ונמצא כרגע פחות מחצי מטר מעל הקו האדום. "ההסתברות לצרוף כזה של ארבע שנות בצורת רצופות עם שנה כל כך שחונה הינה של 2 אחוזים בלבד, משמע פעם בחמישים שנה", דברי השר. 

 

מנתונים שהציגה היום רשות המים עולה כי בחורף 2008 נרשמה כמות המשקעים הנמוכה ביותר בעשור האחרון - 75 אחוז עד 93 אחוז מהממוצע באקוויפר החוף, 60 אחוז עד 65 אחוז באגן ההר, בגליל המערבי, בכרמל ובנגב הצפוני ו־35 אחוז בכנרת.

 

דו"ח של מנהל תחום מים עיליים בשירות ההידרולוגי שברשות המים, ד"ר עמיר גבעתי, מצא כי במאי ירד מפלס הכנרת ב־31 ס"מ, לעומת ירידה של 10 ס"מ בלבד במאי 2007. זו ירידת המפלס הגדולה בחודש מאי מאז שהופעל המוביל הארצי ב־1964.

 

לפי בדיקות של השירות ההידרולוגי של רשות המים, מפלס הכנרת צפוי לחצות את הקו האדום התחתון בעוד חודש. ברשות המים מעריכים שאם יימשך המצב הנוכחי, יחצו כל המאגרים גם את הקווים השחורים בקיץ הקרוב. המשמעות עלולה להיות הרת אסון שכן מאגרים שמתרוקנים עלולים להזדהם במי-מלח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעד שאפתני. שר התשתיות בן אליעזר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים