"שר התרבות ומשרדו מתנכלים לנו"
עמותת נווה הבדואים חוזרת היום לבקש מבג"ץ את התערבותו בתקצוב פעילותה. גם היועצת המשפטית של משרד התרבות תומכת בהם
המרכז לתרבות בדואית בעוספיה הגיש הבוקר צו ביניים לבג"ץ נגד שר התרבות, ראלב מג'אדלה ומשרדו. בעתירה, שמצטרפת לעתירה קודמת שהוגשה בחודש דצמבר, טוענת עמותת נווה הבדואים כי שר התרבות ממשיך להפלות תקציבית את פעילויותיה.
צו הביניים מופנה גם כלפי הוועדה לתמיכות במשרד התרבות והמדור לתרבות ערבית מהם דורשת העמותה לנמק את החלטות התקצוב המופחת לטענת העותרים. עוד מבקשת העתירה מבית המשפט להורות למשרד התרבות על העברת המקדמות לשנת 2008 שטרם הועברו.
העתירה הנוכחית מצטרפת, כאמור, לעתירה מוקדמת שבמסגרתה נטען לניהול לא תקין ולחלוקת כספי תמיכות למוסדות ערביים באופן שרירותי ועל פי מבחנים בלתי ענייניים שהם לטענת התביעה נגועים בהקשרים פוליטיים או אישיים לשר העומד בראש המשרד.
"הנימוקים של המשרד מומצאים ועושה הרושם שיש התנכלות פרטנית לעמותת נווה הבדואים", אומרת עו"ד גילי שפר המייצגת את התביעה.
בעקבות העתירה הורה בזמנו שופט בית המשפט העליון, חנן מלצר, על הוצאת צו שחייב את משרד התרבות לשריין את הנתח התקציבי שהוענק לעמותה בשנת 2006. בעקבות העתירה ההיא התכנסה בחודש מרץ השנה ועדת התמיכות ובהמלצת פרקליטות המדינה, קיבלה החלטה חדשה בעניין העותרת.
לדברי העותרים למרות המלצת הפרקליטות החליטו במדור לתרבות ערבית במשרד התרבות על העברת סכום נמוך משמעותית מתקציב העמותה בשנת 2006. "סכום זה אינו משקף את הגידול התקציבי של משרד התרבות בסעיף תמיכות למוסדות ערביים שתקצובם גדל באופן גורף בממוצע של 60% או את הגידול שחל בפעילות העמותה", טוענת התביעה.
באופן תקדימי מצורף לעתירה מכתב מאת היועצת המשפטית במשרד התרבות, הדס פרבר, המוחה על החלטת מנכ"ל המשרד, יואב רוזן, והדרג הפוליטי לשלול או להקטין את התמיכה לעמותת נווה הבדואים.
"מאז שהחלו ההליכים לטיפול בתמיכות למגזר הערבי, נתונים כל הגורמים המטפלים בנושא מטעם המשרד לאיומים, התקפות אישיות ופגיעות שונות אך בשל העובדה שעמדתם בנושאים הרלבנטיים שונה מזו של השר או המנכ"ל", היא כותבת במכתב חסר תקדים בחריפותו, "עובדים מוערכים ומסורים זכו לאיומי פיטורים ולהאשמות שווא על שחיתות כזאת או אחרת או לפגיעה במעמדם המקצועי אך בשל שפעלו לטובת המשרד ובהתאם לדין, אך בניגוד לדעת השר או המנכ"ל".
עו"ד גילי שפר, המייצגת את התובעים, אומרת: "אין יסוד לביצוע ההפחתה הדרמטית. מדובר בהחלטה שרירותית, מפלה ופגומה שהתקבלה על ידי הדרג הפוליטי הגבוה ביותר במשרד תוך שימוש לרעה במנגנוני השררה העומדים לרשות השר ומשרדו, לרבות דרגים מקצועיים במשרד, ועדת התמיכות ומבקר המשרד עצמו, חגי מרדכי, שנשלח לביצוע פעולות ביקורת במטרה להצטייד בממצאים שישמשו את משרד התרבות כדי להצדיק את החלטתו להפחיד מהתמיכה".
"הביקורת", כך מדגיש בא כוחה של התביעה, עו"ד אדם פיש: "נערכה שלא כדין וללא ידיעת הפרקליטות או השלכה המשפטית במשרד התרבות והופסקה לאחר פנייתנו אל הגורמים הללו".
בעמותה טוענים היום כי אי העברת המקדמות לשנת 2008 משמעה גזר דין מוות על המשך קיומה. "לא יעלה על הדעת שמשרד ממשלתי יעשה בכספים ציבוריים כבשלו ללא מורא משלטון החוק ועקרון השוויון הוא בעיניו לא יותר ממס שפתיים", אומרים ל-ynet באי כוח התביעה.
פניות חוזרות ונשנות למשרד התרבות לקבלת תגובה בעניין לא נענו עד לפרסום הכתבה.