איראן: פעיל זכויות נשים נידון לשנת מאסר
פעיל זכויות האדם אמיר יעקוב-עלי הוא הראשון שנשפט והורשע בשל המאבק שמנהלים באיראן ארגוני זכויות אדם - הדורשים לשנות את החוקים המפלים לרעה נשים במדינה. עורכת דינו טענה כי מרשה חף מפשע, והודיעה כי תערער על הפסיקה
פעיל למען זכויות נשים באיראן סיפר היום (ב') כי הורשע בפגיעה ב"ביטחון הלאומי" ונידון לשנת מאסר, בשל מעורבותו במאבק לשינוי החוקים המפלים נשים במדינה. מובילי המאבק, המכונה "הקמפיין לאיסוף מיליון חתימות", מעוניינים לאסוף מיליון חתימות של אזרחים התומכים בשינוי חוקים השוללים זכויות שוות מנשים באיראן, בנושאים כגירושין ומתן עדות בבית משפט.
למרות הדיכוי:
נשים איראניות נאבקות על זכויותיהן
דודי כהן ורויטרס
"אף אחד לא רוצה ללכת לכלא. אבל אם צריך לשלם מחיר אז נעשה זאת כמו נשים בכל רחבי העולם", אמרה פעילה איראנית למען זכויות הנשים. עשרות נשים נעצרו בשנה האחרונה ונשלחו אל הכלא הידוע לשמצה "אווין". מטרת הפעילות: לאסוף מיליון חתימות בקריאה לשינוי החוקים המפלים
אמיר יעקוב-עלי, בן 21, הוא הראשון שנשפט ומורשע בעקבות המאבק - שהחל בספטמבר 2006 על ידי פעילות ארגונים שונים למען זכויות נשים, תחת הכותרת "השינוי למען השוויון". עורכת דינו, נסרין סוטודה, מסרה כי "מובן שתערער על פסק הדין".
עלי סיפר כי נעצר בחודש יולי האחרון בעת שאסף חתימות בפארק בצפון טהרן - ונשלח ל-29 ימי מאסר בבית הכלא הידוע לשמצה "אווין", שבו לרוב מוחזקים מתנגדי המשטר. לאחר מכן, שוחרר עלי בערבות של 20 אלף דולר. פרקליטתו אמרה שבית המשפט מצא את מרשה אשם בתאריך 2 במרס אך הודיע להם על ההרשעה רק ב-25 במאי. עורכת הדין הוסיפה כי לפי החוק האיראני יש לה ארכה של 20 ימים לערער.
"מרשי חף מפשע", אמרה עו"ד סוטודה, וציינה כי בעקבות המאבק, נשפטו עד כה לפחות שש נשים, וחלקן נאסרו או קיבלו עונש של מלקות. פרווין ארדלאן, אחת ממנהיגות המאבק, אמרה שמלבד עלי, 50 פעילות אחרות נעצרו או הועמדו לדין. "זו מדיניות של הפחדה מצד השלטונות אבל אנחנו לא נוותר", אמרה.
עלי מסר לסוכנות הידיעות AP כי הוא מאמין בפעילותו הפוליטית וכי "שינוי חוקי האפליה יועיל לאיראנים וייצור סביבה חברתית הוגנת יותר". "קריאתנו לשינוי נתפסת על ידי המשטר האיסלאמי כחציית הקווים האדומים. השלטונות לא רוצים להתיר כל שינוי בחוקים לתמיכה בזכויות הנשים, לכן הם פועלים לדכא דרישות כאלה". לא ברור עדין מדוע עלי המתין במשך שבוע כדי לספר לכלי תקשורת על הרשעתו.
נשים איראניות. זקוקות לאישור מהבעל לצאת לעבוד (צילום: רויטרס)
חוקים מפלים ונוקשים
איראן מסרבת לאשר את אמנת האו"ם לזכויות נשים - ובכירי הדת בעיר קום, הנחשבת לעיר המרכזית ללימודי דת במדינה, פסלו את האמנה בשל היותה לא איסלאמית.במסגרת החוקים האיסלאמים הנוקשים הנהוגים באיראן, אשה זקוקה לרשותו של בעלה כדי לצאת לעבוד או לצאת את הארץ. עדותו של גבר בבית משפט נחשבת אמינה כפליים מאשר עדות נשים. בניגוד לאשה, גבר יכול לשאת עד ארבע נשים, ולהתגרש כמעט כרצונו. לעומת זה, אשה המבקשת להתגרש צריכה לעבור עינוי דין משפטי ובדרך כלל לוותר על זכויות על מנת לזכות בגירושין.
יחד עם זאת, למרות היותן של נשים באיראן מודרות מן העמדות הפוליטיות הבכירות במדינה, הן נהנות באופן יחסי מחירויות רבות יותר מאשר נשים בשאר מדינות ערב. בין אלה, רשאיות נשים איראניות להשתתף בבחירות ולכהן בתפקיד ציבורי. ב-1997 התחזק מעמד הנשים עם בחירתו של הנשיא הרפורמיסטי מוחמד חאתמי, שמינה אשה לסגניתו. מאז יותר ויותר נשים מילאו תפקידים במשרדי הממשלה אך לא נבחרו לכהן כשרות. למרות שנשים באיראן יכולות להתמודד בבחירות לפרלמנט, הן אינן יכולות להתמודד על הנשיאות.
נשים איראניות. מודרות
צילום: רויטרס
מומלצים