אסד: לא נתפשר על גבולות 67' - "עד טבריה"
על רקע המשא ומתן עם ישראל בתיווך טורקי, אומר נשיא סוריה, בשאר אסד, כי סוריה דבקה ב"גבולות 1967 המשתרעים עד לטבריה. לעולם לא נתפשר על כך". מופז סייר בגולן והתעקש: אפשר להגיע להסכם בלי למסור את הרמה
נשיא סוריה, בשאר אסד, אומר כי לא יוותר על החזרת כל רמת הגולן, "עד טבריה", כלשונו, לידיים סוריות. ייתכן שהתכוון לכנרת, הנקראת בערבית "ימת טבריה". הדברים נאמרו אתמול (יום ב') בשיחה עם עורכי עיתונים באיחוד האמירויות, ומצוטטים היום בעיתון "אל-חליג'". אסד העריך שבשנה הבאה ייפתח משא ומתן ישיר עם ישראל.
"מה שמונח עתה לדיון הוא השבת כל האדמה, ובמשא ומתן הישיר הדברים ידונו בפירוט, וכך גם נושא המים, הקשרים וכו'. אולם לא נוכל לדבר על ויתורים משום שלא ניתנו לנו דברים שיכולנו או לא יכולנו לקבל כדי שנגיע (לדבר) על ויתורים. שנית, בקשר למים, יש חוקים בינלאומיים הנוגעים לנושא הזה, אולם אם האמור כאן בסוגיית המים הוא לוותר על קווי 67' המגיעים עד לטבריה, כי אז לא נוותר לעולם על קווי 67'", אמר אסד.
לדבריו, "בשלב הזה איננו מדברים על שום דבר מלבד החזרת אדמתנו. במשא ומתן ישיר נדון בסוגיות המים והיחסים ובנושאים נוספים. לפי ציטוט בעיתון "אל ביאן" חזר אסד על עמדת ממשלתו ואמר: "המשא ומתן נמצא בשלב ראשוני. בשלבים מאוחרים, נידרש לחסות בינלאומית, בייחוד מצד ארצות הברית".
"אני בקי בכל פיסת קרקע באזור ואני אומר היום, כפי שאמרתי בעבר, רמת הגולן היא נכס אסטרטגי לישראל, אמרתי את דעתי על כך לראש הממשלה, אני חושב שניתן להגיע להסכם בטווח הארוך מבלי לוותר על הגולן". לסיורו של מופז בגולן התלוו ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה וראש המועצה המקומית סמי בר-לב.
מופז חולם על בית ברמה
בעתיד, אמר מופז, אולי יעבור בעצמו לגור ברמה: "באתי לכאן להעביר מסר לאזרחי ישראל ולא לעסוק בפוליטיקה. עם ישראל צריך לחזק את כל מי שחי כאן, לטייל ואף להצטרף להתיישבות הברוכה ברמת הגולן. אני עצמי מקווה שבבוא היום אבנה כאן את ביתי, כי עם נוף כזה ואיכות חיים כה גבוהה כולם מבינים למה הגולן היה ויישאר המקום החשוב והאסטרטגי לעתיד ולביטחון של מדינת ישראל".
השיחות החשאיות בין ישראל לסוריה נחשפו לפני כשבועיים. נציגיו של ראש הממשלה אולמרט, יורם טורבוביץ' ושלום תורג'מן, ניהלו באיסטנבול שיחות בתיווך טורקי עם שליחיו של אסד, אותן כינו גורמים מדיניים "רציניות".
המגעים אמורים להתחדש בקרוב, ושר החוץ הטורקי עלי בבג'אן הביע תקווה שעם התקדמות - הדיונים יהפכו ישירים.
העיתון "א-שרק אל אווסט", היוצא לאור בלונדון, דיווח בשבוע שעבר כי גורם ישראלי מודה ששני הצדדים דנים על שרטוט קו הגבול על בסיס מפות 4 ביוני 1967, ועל עתיד התושבים בגולן. בעיתון דווח כי לדברי הגורם, 85 אחוז מהסוגיות שעומדות בין שתי המדינות בדרך להשגת שלום ביניהן, כבר סוכמו.