שתף קטע נבחר

 

רה"מ: שלום עם סוריה יביא לשינוי דרמטי במזה"ת

ראש הממשלה פרש הלילה את משנתו המדינית בפני חברי השדולה היהודית בוושינגטון, איפא"ק, והבהיר כי איראן היא האיום החמור ביותר ליציבות העולמית. "טביעות אצבעותיה ניכרות כמעט בכל ארגון טרור מחמאס ועד חיזבאללה". אולמרט מתח קו ברור המפריד בין המו"מ עם הפלסטינים והנעשה ברצועת עזה וציין כי ישראל לא תירתע מפעולה צבאית נרחבת נגד חמאס

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נאם הלילה (ד') בפני כינוס השדולה היהודית בוושינגטון, איפא"ק, ואמר כי אם סוריה תבחר לעשות שלום עם ישראל ולהתנתק מחברותיה ל'ציר הרשע' - יהיה זה צעד שיוביל לשינוי דרמטי ואסטרטגי בכל המזרח התיכון.

 

"ב-21 במאי הודיעו יחד ישראל וסוריה על פתיחת משא ומתן לשלום ביניהן בתיווכה של טורקיה בהתבסס על עקרונות ועידת מדריד. סוריה של היום מהווה איום ליציבות האזורית, אך אם תבחר לעשות שלום עם ישראל ולהתנתק מחברותיה ל'ציר הרשע' - יהיה זה צעד שיוביל לשינוי דרמטי ואסטרטגי בכל המזרח התיכון.

 

"שלום עם סוריה הוא אינטרס ישראלי אך גם אינטרס סורי. אינני מקל ראש בביקורת ובחשדות העוטפים את המשא ומתן, אני רק יכול להבטיח שכל הסכם עתידי, אם וכאשר נגיע אליו, יגובה בערבויות הביטחוניות הדרושות. לא אתפשר על דברים שיפגעו באינטרסים החיוניים של ישראל או בביטחונה".

 

"איראן מעורבת כמעט בכל ארגון טרור במזה"ת"

בהתייחס לאיום האיראני, אמר ראש הממשלה כי "איראן היא ללא ספק האיום החמור ביותר לביטחון וליציבות בעולם. איראן היא יצואנית הטרור הגדולה בעולם, דיקטטורה פונדמנטליסטית המונעת על ידי זלזול מופגן בערכים המיוצגים על ידי העולם החופשי ושאיפה חסרת מעצורים להשגת הגמוניה אזורית. היא קוראת בפומבי להשמדת ישראל ופועלת להשגת יכולת גרעינית על מנת לנסות ולתרגם את תוכניותיה המרושעות לפעולות בשטח.

 

"טביעות אצבעותיה של איראן ניכרות כמעט בכל ארגון טרור ברחבי המזרח התיכון, מחמאס והג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה ועד חיזבאללה בלבנון. חיזבאללה מקבל הוראות, תחמושת ומימון ישירות מטהרן בסיוע סוריה ומעורב בכל הניסיונות לטרפד יציבות בלבנון". אולמרט אף קרא לחברי הקונגרס לפעול לצירופה של חיזבאללה לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי, ולעודד מדינות נוספות לעשות זאת.

 

אולמרט הוסיף וקרא לקהילה הבינלאומית "לעצור את האיום האיראני בכל האמצעים האפשריים. הסנקציות הכלכליות והפוליטיות המוטלות על טהרן חייבות להיות ברורות ולהיאכף בתקיפות". לדבריו, "על הקהילה הבינלאומית להבהיר לאיראן שלהמשך מאמציה להשיג נשק גרעיני יהיו השלכות קשות מאוד. ישראל לא תסבול את האפשרות של איראן גרעינית ואת עמדה זו צריכות לאמץ יתר מדינות העולם החופשי".

 

"לא נרתע מפעולה צבאית נרחבת בעזה"

בהתייחס למשא ומתן המתנהל עם הפלסטינים, אמר ראש הממשלה: "המנהיגות הפלסטינית בראשות הנשיא מחמוד עבאס (אבו-מאזן) מעניקה הזדמנות נדירה להגיע להסכם שלום. אבו-מאזן וממשלו מכירים בזכותה של ישראל לחיות בביטחון ומחויבים כמונו לשלום. אני מאמין שאנו נמצאים בצומת דרכים קריטית ושאין להחמיץ את ההזדמנות הזו. ייתכן שכעת, לראשונה בהיסטוריה, ניתן להגיע לשלום עם הפלסטינים.

 

"ישראל נכנסה לתהליך עם הפלסטינים מתוך רצון אמיתי לעשות את הוויתורים הנדרשים ממנה. שני הצדדים ידרשו להחלטות קשות בעתיד הקרוב, אני מאמין שהעם בישראל והנהגתו מוכנים לכך ואני מקווה שלכשיגיע הרגע - גם המנהיגות הפלסטינית תיענה לאתגר".

 

ראש הממשלה גם מתח קו ברור המבדיל בין הנעשה בגדה המערבית לרצועת עזה וחזר על עמדתה של ישראל, המסרבת לנהל משא ומתן עם חמאס. "יש להבחין בין הרשות הפלסטינית לבין ארגון חמאס ברצועה. ישראל לעולם לא תנהל משא ומתן עם חמאס, כל עוד הוא יסרב להכיר בעקרונות שהוצבו לו על ידי הקהילה הבינלאומית ובראשם ההכרה בישראל. המצב בגבולה הדרומי של ישראל בלתי נסבל. עשרות אלפי אזרחים ישראלים חיים במציאות יומיומית של פחד ודאגה ונמצאים תחת ירי רקטות. אין לנו רצון לראות את האוכלוסיה הפלסטינית בעזה סובלת, אך אין לצפות מאיתנו לקבל מצב ששום מדינה אחרת לא היתה סובלת.

 

"אני שואל אתכם: מה אתם הייתם עושים לו אחת מעריכם היתה מופצצת בטיל אחד בודד, אפילו אם לא היה מדובר על התקפה יומיומית? ישראל לא תירתע מפעולה צבאית נרחבת בעזה אם וכאשר נגיע למסקנה שזו הדרך הטובה ביותר להביא לרגיעה בגבולנו הדרומי. העובדה שפעולה כזו טרם התרחשה אינה מרמזת שאיננו נוקטים בפעולות. אני מקווה שהדיאלוג עם הפלסטינים יבשיל להסכם שיוכיח לציבור הפלסטיני כולו שיש אלטרנטיבה לאלימות".

 

"הברית עם ארה"ב היא מעמודי התווך של הביטחון הישראלי"

אולמרט ביקש להזכיר לנוכחים את המאמצים לשחרורם של החיילים השבויים: "עלינו להאמין באפשרות של שלום ולעשות כל שביכולתנו כדי להפוך אותו למציאות. אני מבטיח לכם שאפעל בכל הדרכים האפשריות במאמצי להבטיח עתיד טוב יותר עבור העם היושב במדינה היהודית. בהזדמנות זו, אני רוצה גם להדגיש פעם נוספת, שממשלת ישראל לא תחסוך במאמצים להשיב הבית של שלושת החיילים השבויים - גלעד שליט, אהוד גולדווסר ואלדד רגב. המחוייבות שלנו לנושא היא מוחלטת ואני בטוח שאתם חולקים עמנו את הרצון האדיר לראות את שלושת החיילים הללו בבית".

 

ראש הממשלה ניצל את ההזדמנות על מנת להודות לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, שיעזוב את הבית הלבן בסוף השנה. "אני מרגיש שהכינוס הנוכחי הוא המקום הנכון להביע בו את הערכתי ותודתי לחבר יקר, הנשיא ג'ורג' בוש. ללא מעורבותו האישית של הנשיא, ייתכן שלא היינו משיגים התקדמות כה גדולה במשא ומתן עם הפלסטינים".

 

לדברי אולמרט, "הנשיא בוש, למרות מחוייבותו העמוקה לשלום במזרח התיכון, מעולם לא דרש מישראל להתפשר בסוגיות הנוגעות לביטחונה. נאומו מלא ההשראה בכנסת, בביקורו האחרון בישראל לכבוד חגיגות ה-60, היה ביטוי למחוייבותה הבלתי מעורערת של ארה"ב לשלומה של ישראל. אזרחי ישראל תמיד יוקירו תודה לידידותו של הנשיא בוש".

 

לקראת סוף הנאום, התייחס ראש הממשלה לנסיעתו לארה"ב בצל החקירה המתנהלת נגדו בישראל. "לאור ההתפתחויות האחרונות בישראל, שאתם בוודאי מעודכנים לגביהן, היססתי בתחילה האם זהו הזמן הנכון להשאיר הכל מאחור ולבוא לכאן לפגוש אתכם. אני מוכרח לציין שלא היססתי זמן רב", אמר. "הידידות שלכם, המחוייבות שלכם לקשר האסטרטגי ההדוק של ישראל וארה"ב, מילאו אותי בהשראה. הפוליטיקה הישראלית נתונה למבחן ולמשפט, אך תמיכתכם האיתנה ואהבתכם למדינת ישראל מספקות לנו יסוד חזק להישען עליו - ברגעי משבר ובזמנים טובים".

 

אולמרט סיים את נאומו במילות תודה לנוכחים: "הברית הביטחונית שלנו עם ארה"ב היא מעמודי התווך של הביטחון הלאומי הישראלי, ואתם הקדשתם את חייכם לכך שהברית הזו לעולם לא תיחלש, אלא תגדל ותתעצם. אני מודה לכם על ההזדמנות לנאום בפניכם היום. כשאני רואה אתכם כאן אני יודע יותר מתמיד שארצי מבורכת".


פורסם לראשונה 04/06/2008 02:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. להפוך שלום למציאות
צילום: גיל יוחנן
הנשיא בוש בכנסת. אזרחי ישראל ימוקירים לו תודה
צילום: AP
מומלצים