שתף קטע נבחר

19 שנה לטבח טייננמן: בסין עוד מחכים לאמת

בלילה שבין ה-3 ל-4 ביוני פשט הצבא הסיני על רבבות המפגינים תומכי הדמוקרטיה שהתגודדו בכיכר טייננמן ופינה אותם בכוח. רבים נורו, הוכו, נדקרו או נדרסו תחת שרשראות הטנקים. מאז מנסה הממשל הסיני להשכיח את האירועים, אך באו טונג, מי שהיה עוזרו של מנהיג המפלגה הקומוניסטית באותם ימים לא שוכח וקורא לחשוף את השתלשלות האירועים

"4 ביוני לפני 19 שנה היה אסון מעשה אדם, אך כמו אסונות טבע, יש לדווח עליו לאנשים ברחבי המדינה ובעולם כולו", כך אמר היום (ד') באו טונג, הסיני הבכיר ביותר שנעצר בגין הזדהות עם המפגינים שהתכנסו במשך שבועות בכיכר שבמרכז הבירה בייג'ינג והפגינו למען הפיכת המדינה הקומוניסטית לדמוקרטיה. כעת הוא קורא למשטר לחשוף את האמת באשר להשתלשלות האירועים ההיסטוריים.

 

באביב 1989 יצאו אל הרחובות כמיליון איש והפגינו במשך שבועות, תוך שהם מניפים דגלים שעליהם נכתב "דמוקרטיה או מוות". את המאבק הובילו סטודנטים ואינטלקטואלים, שכידוע, לא קיבלו את שביקשו. המחאות החלו באפריל, לאחר מותו של מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית הו יאובנג, שהודח מתפקידו ב-87' לאחר שקרא לכינון רפורמות ודמוקרטיה ומחה על דיכוי מתנגדי השלטון.

 

מאות צעירים, רובם סטודנטים, החלו לפקוד את הכיכר בלב הבירה הסינית. הם דרשו לנקות את שמו של הו אחרי מותו, ולהמשיך את דרכו, לשים קץ לשחיתות המפלגתית ולאפשר חופש עיתונות ולדמוקרטיה. הממשל הסיני בחן את המתרחש בדאגה. ההפגנה צברה תנופה והמפגינים החלו לנטוע אוהלים שחורים בלב הכיכר. הם הניפו דגלים, שרו שירים ונשאו נאומים חוצבי להבות. חלקם פתחו בשביתת רעב.

 

ב-19 במאי הגיע לכיכר ז'או זיאנג, מנהיג המפלגה הקומוניסטית, שבאו טונג היה עוזרו, והפציר בדמעות במפגינים לסגת לאחור לפני שיבואו הטנקים. ז'או הודח מהנהגת המפלגה באותה שנה לאחר שהתנגד להחלטת המנהיג דנג שיאופינג לדכא את המהומה. הוא מת ב-2005 בביתו, שם היה נתון במעצר במשך 15 שנה. ב-20 במאי הכריזה הממשלה הסינית על משטר צבאי בבירה, כוחות צבא החלו לזרום לעיר חרף מחסומים שהקימו המפגינים.


הטבח בכיכר טייננמן, יוני 1989 (צילום ארכיון: AP)

 

בלילה שבין ה-3 ל-4 ביוני החל הצבא לפנות את המפגינים מהכיכר באש חיה ובסיוע טנקים. הממשל הסיני התעקש במשך שנים שהאירועים בכיכר סולפו על-ידי התקשורת המערבית. סרט תעודה ששידרה סין חודשים ספורים אחרי האירוע קבע שרק 300 איש נהרגו באותו לילה, ורובם היו חיילים. ואולם להערכת הצלב האדום, יותר מ-2,000 בני אדם נורו, הוכו, נדקרו או נדרסו מתחת לשרשראות הטנקים באותו ליל פורענות.

 

כעת מבקש באו, שהשקיפות התקשורתית והשלטונית שבגינה כה שובחה סין בניכר בטיפול ברעידת האדמה העזה שפקדה בחודש שעבר את מחוז סצ'ואן תורחב גם לאמת באשר לאירועי אותו הלילה. באו נשלח לשבע שנות מאסר בגין הזדהות עם המפגינים, ונותר מבקר תקיף של הממשלה. "באמצעות הרעש הזה, הם טעמו את יתרונות הפתיחות וצריכים לדעת שהפתיחות עדיפה", אמר בראיון מביתו בבייג'ינג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטר סיני בכיכר טייננמן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
סטודנט נואם בכיכר ב-1989
צילום: איי פי
מומלצים