שתף קטע נבחר

 

האנוסים חוזרים. בפלמה דה מיורקה

מה גרם לצאצאי האנוסים באי הספרדי לחפש את שורשיהם אחרי 500 שנה ואיך זה מתקשר ל"רשימה השחורה" הקתולית? לקראת חג הגר, יצא כתב ynet לפלמה דה מיורקה וגילה שהיהדות פופולרית מתמיד. בואו לראות

יותר מחמש מאות שנה לאחר שאבות אבותיהם התנצרו בכפייה בלחץ האינקויזציה, מגלים צאצאי האנוסים באי פלמה דה מיורקה שבספרד את שורשיהם היהודים, לאחר שהצליחו להעביר מדור לדור מצוות ומנהגים.

 

בצאצאי האנוסים שבמיורקה דבק עד היום כנוי הגנאי צ'וויטה. מדובר בכמה אלפים מתושבי העיר שמוצאם מ-15 משפחות. ב-1691 הכנסייה הכינה רשימה של המשפחות, לאחר שהטילה ספק "בנאמנותם לדת הנוצרית".

 

"ומאז המשפחות האלה לא רצו להתחתן עם אף אחד, ואף אחד לא רצה להתחתן איתן. זאת אומרת שמ-1691 עד היום הם התחתנו רק אחד עם השני, וכך היום במיורקה יש בין חמש עשרה לעשרים אלף איש שלפי ההלכה הם יהודים", אמר הרב שאול פריברג, רב הקהילה במיורקה, שטוען כי יהדותם של צאצאי המשפחות אף מעוגנת במסמכים. גם הרב הראשי, הרב יונה מצגר שביקר באי, השתכנע ביהדותם של צאצאי האנוסים וקבע כי אם מוכח על סמך מסמכים ועדויות שכל השורשים מאותה אם יהודיה יש לקבל אותם בזרועות פתוחות לחיק העם היהודי.


שרידי בית הכנסת הגדול באי, שהוסב לכנסייה (צילום: גבי ניומן)

 

הכנסייה לא הסתפקה בנידוי ה"צ'וויטה" אלא ניסתה למחוק כל סממן יהודי , אך במהלך סיור קצר באי הספרדי אפשר לראות שיש לא מעט סימנים אשר מעידים על קיומה של קהילה יהודית כאן לפני יותר מחמש מאות שנה. באחד המבנים השייך לכנסיה שכן בית הכנסת הגדול וסימני שער הכניסה אליו ניכרים עד היום על חזיתו של המבנה. צאצאי האנוסים נהגו במשך הדורות לחלוף על פני המבנה ולהחליק את ידיהם ברוך על הקיר החיצוני למרות שהוסב לכנסייה. בנוסף, במרתף של בית מלאכה לכדים ישנה כניסה למחילה שנסתמה, על פי מסורת המקובלת באי שימשה מחילה זאת שמגיעה עד הים כנתיב מילוט לאנוסים שהסתתרו במקום

 

למה עכשיו?

מיילה מדרגל, צעירה בשנות ה-20 לחייה מצאצאי האנוסים, מספרת כי בביתם הקפידו מאז שהיתה שלא לאכול חזיר והפרידו בין בשר לחלב: "לא ידענו למה, אך זה היה המנהג במשפחה".

 

כיום עם היחלשות כוחה של הכנסייה, צאצאי האנוסים אינם חוששים עוד לחשוף את שורשיהם היהודים ומבקשים לחזור לחיק העם היהודי. מיילה מדרגל החליטה לעבור תהליך גיור: "אני כבר עשר שנים חוקרת את הנושא כעת אני יודעת שאני רוצה להתגייר. אני חשה שעלי להיות חלק מהעם היהודי ורק אם אתגייר אוכל להרגיש את השורשים שלי".

 

ג'וזף אגילו חקר את שורשי משפחתו ושירטט עץ יוחסין ובו רישום מדויק של משפחתו לדורותיה שעד היום שמרה על יהדותה בתוך הסביבה הנוצרית המנוכרת. בתו ג'והנה החלה גם היא בשנים האחרונות להתעניין ולחקור את שורשיה: "אני רוצה לדעת על משפחתי כיצד הם חיו כאן לפני שנים".

 

"חלק ממגמה עולמית"

ארגון "שבי ישראל", אשר פועל להשבת נידחי ישראל בכל רחבי העולם ליהדות פועל מזה כמה שנים בפלמה על מנת לסייע לצאצאי האנוסים לשוב לעם ישראל. הארגון אף הקים עבורם באי מרכז רוחני שבו מתקיימים שעורים ביהדות. "הם רוצים להיות חלק מעם ישראל ואני מרגיש שלנו כעם יש חובה היסטורית מוסרית ודתית להושיט להם יד לחבק אותם ולעזור להם לחזור", אומר מייקל פרוינד העומד בראש הארגון.

 

הרב שאול פריברג, רב הקהילה בפלמה, סבור כי תהליך ההתקרבות הוא חלק ממגמה עולמית של חזרה לשורשים: "גם אנשים פה רוצים לדעת מאיפה הם באים ולמה יש להם את כל הבעיות האלה במשפחה שאנשים שנאו אותם רק בגלל שהיה להם שם משפחה מיוחד".

 

כיצד מתייחסים חברייך לצעד שהחלטת לעשות? נשאלת מייגלה מדריגל והיא משיבה: "חלקם מקבלים זאת משום שהם מכירים אותי והם יודעים שיש לי את התחושות האלה כבר זמן רב ולכן הם מקבלים זאת בהבנה. לא היו לי בעיות עד כה, אך אני יודעת שיש גם רבים שלא מוכנים לקבל זאת. אך מה שחשוב הוא שהאנשים שמקיפים אותי מקבלים אותי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי ניומן
תבליט מגן דוד, בכנסיה. פלמה
צילום: גבי ניומן
מומלצים