עבר בטרומית: כספים ללא דורש ידווחו לציבור
על פי הצעת החוק הפרטית של ח"כ משה כחלון (ליכוד), הממונה על שוק ההון יקים יחידה שתהיה אחראית לרישום חשבונות רדומים וכספים ללא דורש; על פי הערכות, 20-15 מיליארד שקל שאין להם דורש נמצאים בבנקים ובמוסדות פיננסיים אחרים
20-15 מיליארד שקל שקועים בתרדמת בבנקים ובמוסדות פיננסיים אחרים בישראל, בציפייה לדורש או ליורש, ובינתיים יש מוסדות שאולי חותכים קופון על הכסף הגדול הזה. תמונה זו נחשפה בכנסת בהצעת חוק פרטית שעברה בקריאה טרומית.
החוק המוצע יחייב כל מוסד פיננסי לדווח לאוצר פעמיים בשנה, במועדים קבועים, על חשבונות רדומים ועל כספים ללא דורש שנמצאים ברשותו. הדיווחים ייכנסו למאגר מידע והציבור הרחב יוכל לעיין בהם ללא תשלום, אולי כך יימצאו לכסף זוכים מאושרים.
החוק לפי הצעת ח"כ משה כחלון (ליכוד), לשעבר יו"ר ועדת הכלכלה, מציע שהממונה על שוק ההון יקים באגף שלו יחידה שתהיה אחראית לרישום הכספים ללא דורש, והיא תפעל על פי תקנות שיקבע שר האוצר. כיום אין בישראל מאגר מידע מרכזי למטרה זו כפי שקיים במדינות אחרות בעולם.
החוק מציין שכספים ללא דורש הם כאלה שלא נמצא להם מי שרשאי ומסוגל לנהוג בהם מנהג בעלים או שבעליהם אינו ידוע, לרבות חשבונות רדומים.
כחלון מסתמך על מחקר שהכין לכנסת רואה החשבון יריב לוטן, ממנו עולה כי שווי הכספים ללא דורש מגיע בארץ ל-15 מיליארד שקל לפחות, שהם כ-3% מסך כל הנכסים הכספיים. לפי הערכות אחרות היקף הנכסים מגיע לכ-20 מיליארד שקל.
"מדובר בנכסים אשר בעליהם שכחו מהם או שאינם מודעים לקיומם, כספים שבעליהם לא אותרו או שזהותם לא ידועה", כותב כחלון בדברי ההסדר להצעת החוק. "לעיתים מדובר בבן משפחה שהחזיק בכספים אבל לאחר פטירתו אין לבני משפחתו כל מידע בדבר פרטי החשבונות והדרך לאתרם, או כספים שבעליהם לא הותירו יורשים ולא רשמו צוואה".
הנכסים הללו עשויים להיות גם כספים שהופרשו לקרנות פנסיה, לקופות גמל, לקרנות השתלמות, לפוליסות ביטוח חיים, ביטוח מנהלים ועוד. שלא לדבר על חשבונות רדומים בבנקים, תוכניות חיסכון לסוגיהן, כספי פיצויים שלא נפדו, וכן גם דיבידנדים וניירת ערך מסוגים שונים.
כחלון מציין שאמנם קיימות הנחיות של משרד האוצר לגבי הטיפול בכספים אלה, אבל המוסדות הפיננסיים לא עושים כל מאמץ לדווח לבעלי הנכסים או ליורשיהם הידועים או המשוערים בדבר קיומם של כספים אלה. "כך עולות לעיתים טענות קשות נגד מוסדות אלה ואחרים שעל פי החשד משתמשים בכספים שנשכחו לצורכיהם המסחריים".
הצעת החוק תטופל בוועדת הכלכלה ועשויה לעבור שינויים. אחת ההצעות שהעלו הגורמים אשר הניעו את הגשת החוק היא לקבוע בו הוראה שתחייב להעביר לקרן שבניהול האפוטרופוס הכללי את הכספים ללא דורש, אחרי תקופה שיוחלט עליה ולאחר שנכשלו כל המאמצים למצוא להם דורשים או יורשים. זאת במטרה להשתמש בכספים אלו לתועלת הציבור בדומה לשימוש שנעשה בכספי ירושות שמגיעים לאפוטרופוס.
למצוא את הכספים האבודים. כחלון
צילום: אלי אלגרט
מומלצים