שתף קטע נבחר

דיווח: חונטה צבאית השתלטה על זימבבווה

גורם דיפלומטי דיווח לעיתון הבריטי "טלגרף" כי גנרלים בכירים מנהלים באופן יומיומי את המדינה, לאחר שבוצעה בה הפיכה שקטה שנועדה למנוע את עלייתה של מפלגת האופוזיציה בראשות מורגן צ'נגיראי לשלטון

סמכויותיו של נשיא זימבבווה, רוברט מוגאבה, נלקחו ממנו על ידי בכירים בצבא זימבבווה. כך סיפר דיפלומט מערבי לעיתון הבריטי "טלגרף".

 

"זוהי הפיכה צבאית שנעשתה בהתגנבות", אמר הגורם הדיפלומטי. "אין טנקים על מדשאות אבל בפועל, מטה הכוחות המשולבים במדינה, ה-JOC, מנהל את המדינה".

  

לדברי הדיפלומט, אותם בכירים בצבא היו אלו שווידאו כי נשיאה הנוכחי של זימבבווה, רוברט מוגאבה, לא יירד מהשלטון בבחירות הראשונות לנשיאות זימבבווה בחודש מרס. זאת לאחר שהפסיד למנהיג האופוזיציה, מורגן צ'נגיראי.

 

כעת, לדברי הגורם, מובילים אותם קצינים קמפיין טרור לדיכוי האופוזיציה במדינה. זאת כדי להבטיח את נצחונו של מוגאבה בסיבוב השני לבחירות שיערך ב-27 ביוני.

 

הדיפלומט חשף בפני העיתון הבריטי כי מוגאבה הבין שעליו לרדת מהשלטון לאחר שהתברר כי הפסיד בבחירות לנשיאות המדינה ב-29 במארס למנהיג האופוזיציה, צ'נגיראי. אך לטענתו, קיימו אתו אז פגישה ארבעה בכירים במטה הכוחות ושכנעו אותו להישאר.

 

"הגנרלים לא נתנו לא ללכת", אמר הגורם. מרגע זה, כך לדבריו, "חב מוגאבה את כסאו לאותם מפקדים". בעקבות דיווח הדיפלומט המערבי אישר גורם נוסף בזימבבווה כי "מוגאבה היה מוכן לוותר, אבל הגנרלים, שמעמדם היה הופך לא ברור עם עזיבתו, מנעו מזאת לקרות".

 

אותם גנרלים, הדמויות הבכירות ביותר במטה הכוחות המשולבים, הם שר הביטחון, הגנרל קונסטנטין שיוואנגה, מפכ"ל המשטרה, אוגוסטין צ'יהורי וראש שירות בתי הסוהר, פרדזאי זימונדי. גם מפקד חיל האוויר, פרנס שירי, שתכנן את פעולות דיכוי המיעוטים בזימבבווה בשנות שמונים הוא בין הבכירים שהובילו את המהלך, על אף שהוא נחשב בעל השפעה פחותה משלושת האחרים.

 

"הצבא ממלא תפקיד ממשלתי בזימבבווה"

כל הארבעה נלחמו בצבא הגרילה של מוגבה נגד שלטון האפרטהייד בשנות השבעים. כל אחד מהם גם הביע תמיכה פומבית במפלגה השלטת, בראשותו של מוגאבה. גורמים בזימבבווה מעריכים כי גילו של מוגבאה (84) ותלותו בגנרלים הובילו למצב שבו אינו ממלא עוד תפקיד מפתח בגורלה של זימבבווה.

 

גורמים נוספים בזימבבווה אימתו בפני ה"טלגרף" את דיווחו של הדיפלומט המערבי ואישרו כי "זימבבווה השתנתה באופן קיצוני". טיסקה קסמבאלה, פעיל ארגוני זכויות אדם במדינה אמר כי, "המדינה עברה מילטרליזציה". לדבריו, "הראיות מצביעות על התערבות הולכת וגוברת של הצבא בענייני המדינה. הצבא כבר לא רק במחסומים, ממתין להגן על הארץ", הוסיף. "הצבא נמצא שם וממלא תפקיד ממשלתי יומיומי במדינה".

 

אתמול השעתה ממשלת זימבבווה את כל פעילויות קבוצות הסיוע והעמותות במדינה. פעילות קבוצות הסיעו הושעתה כשבוע לאחר שממשלת זימבבווה אסרה על כמה ארגוני סיוע לחלק מזון בטענה כי הםמנהלים קמפיין למען מפלגת האופוזיציה- התנועה לשינוי דמוקרטי.

 

באותו יום הותקפו דיפלומטים אמריקנים ובריטים על-ידי אנשי ביטחון בזימבבווה בעודם מנסים לחקור את האלימות שפרצה במדינה במהלך מערכת הבחירות האחרונה. ארצות הברית ובריטניה הביעו את מחאתן על התקרית, ודרשו לחקור את האירוע.

 

ממשלת זימבבווה מיהרה להדוף את ההאשמות, וטענה מצדה כי הדיפלומטים שעוכבו ניסו להפיץ חומרי תעמולה מטען האופוזיציה, ואף סירבו לעצר לבדיקה במחסום כאשר התבקשו לעשות זאת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוגאבה. לא רלוונטי?
צילום: איי פי
חיילים בזימבבווה. ארכיון
צילום: AP
מומלצים