ברק חושש: אם נתקוף כעת, ננתק מגע עם שליט
עימות עם חמאס בלתי נמנע. כך מעריכים שרי המטבחון - אולמרט, לבני וברק - שייפגשו היום. שאלת העיתוי מתחדדת על רקע המכתב של גלעד שליט, שהועבר להוריו, ובו הוא מתחנן לצאת לחופש. שר הביטחון, אהוד ברק, יציע לשקול שוב את עיתוי הפעולה, על רקע חשש מניתוק מגע עם שליט. גם אולמרט מתלבט
פעולה צבאית או סיכוי נוסף לתהדיה? ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שרת החוץ, ציפי לבני, ושר הביטחון, אהוד ברק, סבורים כי עימות עם חמאס בלתי נמנע, אבל השאלה המרכזית שתעלה היום (יום ג') לדיון במטבחון היא עניין העיתוי. שאלה זו מתחדדת על רקע מכתבו של גלעד שליט, שהועבר להוריו, ובו התחנן שיפעלו לשחרורו. ברק מנסה להצטייר שוב כ"מבוגר האחראי" ולוחץ להרגיע, הן מחשש שמבצע צבאי עכשיו ינתק את המגעים לשחרור שליט וכן בשל החשש מתגובה בינלאומית קשה, לפני מיצוי הסיכויים לתהדיה בתיווך מצרי.
אולמרט, ברק ולבני מעוניינים לשמוע תחילה את הערכות הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, וראש השב"כ, יובל דיסקין, לפני שיורו על פעולה. מקורבי אולמרט הבהירו כי הוא ישמע את שר הביטחון ושרת החוץ ויעלה את הנושא לדיון בקבינט ביום רביעי בבוקר, משום שזה המקום להכרעה.
שרי המטבחון אינם מתעלמים ממכתבו של גלעד שליט שהועבר להוריו. חמאס מבקש לאותת בכך, מעריכים בכירים בירושלים, שהוא מוכן ללכת להסכמות עם ישראל. לנוכח זאת, יצטרכו שרי הממשלה להתלבט אם לא כדאי למצות עוד ניסיון לרגיעה בתיווך מצרי.
בסביבתו של אולמרט אומרים כי "ראש הממשלה לא סגור בנוגע למבצע. הוא ישמע את הערכות מערכת הביטחון, ויגבש דעה. הוא יכריע אם לתת הזדמנות לניסיון נוסף להגיע להרגעה באמצעות המצרים. צריך לזכור שבנושא התהדיה, אולמרט, ברק ולבני קבעו את הקווים האדומים. אם המצרים יתנו תשובות שעמדו בתחום הקווים הללו, בסדר. אם לאו, על ממשלת ישראל להכריע".
אולמרט שב מוושינגטון ביום שישי, וחש שחמאס מוסיף לתעתע בישראל. ירי הרקטות ופצצות המרגמה נמשך, ההתעצמות של ארגוני הטרור בעזה גוברת ואין כוונה של חמאס לכרוך את שחרור גלעד שליט בעסקה בתיווך מצרי. מותו של אמנון רוזנברג בניר עוז לפני פגישותיו עם בכירי הקונגרס בגבעת הקפיטול ביום חמישי היווה נקודת מפנה עבורו, וכי הוא נחוש להביא שקט בדרום כמו בצפון. עם זאת, הוא אמר בשיחות סגורות כי "ההכרעה תיפול בקבינט".
שרת החוץ לבני תאמר בישיבה שהמצב בעזה אינו יכול להימשך כפי שהוא, וגם היא סבורה שאין מנוס מהתנגשות צבאית. היא תובעת את הפסקת הירי על ישובי עוטף עזה לאלתר,
אם בתיווך מצרי או באמצעות לחץ צבאי ישראלי. בשבועות האחרונים שבה וחידדה את עמדתה, הדומה לעמדת שני עמיתיה למטבחון. להערכתה, ארגוני הטרור בראשם חמאס ינצלו את הרגיעה להמשך התעצמות, וינצלו הזדמנות ראשונה לחדש הירי לעבר ישראל. לבני גם תובעת את הכללת שחרור גלעד שליט בהסכם הרגיעה.
שר הביטחון ברק, מאמין גם הוא שלא יהיה מנוס מהתנגשות עם החמאס וארגוני הטרור: "בשורה התחתונה אנו במסלול של התנגשות, זה יכול מחר בבוקר או עוד חודשיים שלושה", אמרו מקורביו. עם זאת, הוא מציע שיקול דעת נוסף בטרם הכרעה ישראלית, במספר נקודות:
- אם תצא ישראל עתה למבצע, מה יעלה בגורלו של גלעד שליט? אם יוצאים למבצע, מנתקים מגע עם שליט, ואיש לא יודע מה יעלה בגורלו.
- האם מבצע צבאי בעזה לא יגרום לנזק וללחץ בינלאומי על ישראל ושבר ביחסים עם הידידה האסטרטגית מצרים?
- משמעות מבצע צבאי יכולה להיות הישארות בעזה, "האם אנו רוצים שוב לפנות אשפה ולנקות רחובות בעזה?", שואל ברק בשיחות סגורות.
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 716 ימים.