הכנסת אורחים טורקית: טיול בבודרום ובקושדאסי
לא כל חופשה בטורקיה חייבת להיות בטן-גב בקלאב מפנק. אפשר גם לטייל בבודרום ולצאת בה לשיט בין המפרצים, לבקר בעיירות הציוריות ולאכול במסעדות המקומיות. בקושאדסי תמצאו מועדונים בצד ארכיאולוגיה וכפרים קטנים ומכניסי אורחים
אם המחשבה על טורקיה מעוררת בכם בעיקר אסוציאציה של חופשת בטן-גב בקלאבים בסגנון "הכל כלול", זה הזמן להתעורר ולגלות שבהחלט יש במדינה העצומה הזו גם מקומות ששווה לצאת בשבילם מפתח המלון.
הכירו את בודרום, הנמצאת במרחק של טיסה קצרה בת של שעה ועשרים דקות מנתב"ג - העיר שבה מבלים עשירי טורקיה את חופשותיהם וגם היעד החביב על תיירים מכל רחבי אירופה.
בודרום היא עיר מחוז המונה כמאה אלף תושבים שעיקר פרנסתם היא תיירות, המחלקת את החוף לשני מפרצים טבעיים. יש בה מעגן בינלאומי למשיטי יאכטות שבו אפשר למצוא ים של תרני יאכטות מכל העולם המגיעות אל העיר. בחלקו השני של המעגן עוגנים ה"גולטים", ספינות עץ מקומיות שבהן שטים התיירים בין העיירות הציוריות השוכנות במפרצים.
שיט בגולט בין המפרצים (צילומים: רענן בן צור)
החופים והמועדונים של בודרום
באזור בודרום ישנם שבעה מפרצים עיקריים שבהם בתי מלון וחדרי אירוח, והנסיעה ברכב בין המפרצים לבין העיר אורכת כחצי שעה. התנועה בין העיירות השונות מתבצעת ב"דולמושים" - מוניות שירות המגיעות לכל המפרצים שבאזור (מחיר הנסיעה כיורו וחצי), ואפשר גם לקחת מוניות ספיישל או לשכור קטנוע או מכונית.
ומה תוכלו לעשות בבודרום? אפשר לבקר בכל יום במפרץ אחר ולרבוץ בחוף הים או לצאת לשיט של כמה שעות בגולטים בין המפרצים המתפתלים בינות לעיירות הציוריות מורדות ההרים. השיט כולל עצירה בחלק מהמפרצים, ארוחת צהריים, מוזיקה, מיטות שיזוף ועוד. מחיר השיט הוא 30 דולר, אבל אם אתם מחפשים את החיים הטובים, תוכלו לשכור ספינה ליום שלם תמורת 500 דולר.
ברוב המפרצים נושקים ההרים והעצים ממש לשפת הים ואין רצועת חוף. באחד מהם, האקווריום, אפשר לקפוץ למים הצלולים, לצלול ולראות את הדגים. המפרץ זכה לשמו בעיקר שהמים כה צלולים, עד שניתן לראות לעומק 20 מטרים מבלי להזדקק למשקפת. אם תתקלו בקריאות מוזרות של משיטי הספינות, אל תיבהלו, אלו רק קוראים ללהקת הברווזים שתגיע מיד למרגלות הספינה.
מפרץ "הגמלים" הוא המפרץ היחידי שיש בו רצועת חוף חולית, המזמינה לרבוץ ולהשתזף על המיטות וליהנות מהמים השקטים. אפשר גם לצאת לטיול רכיבה על אחד הגמלים שבמקום. האיים הנטועים במים שמול המפרץ נראים קרובים מאוד, אבל הם כבר מעבר לגבול - שייכים ליוון.
לרבוץ ולהשתזף בין הגמלים
המסעדות האותנטיות הן חלק מקסמו של החוף, מסודרים בהן מגשים מגשים של מעדנים וירקות ממולאים - פלפלים, קישואים, חצילים ועוד. תוכלו לראות את הנשים, לפעמים אפילו שלושה דורות - סבתא, אמא ובת, משתפות פעולה בעת הכנת המאכלים.
שמם של המועדונים והמסעדות של בודרום יצא למרחוק. ביניהם, למשל, "האליקרנסוס" המפורסם, שלוש קומות של מועדון ומסעדה הבנויים בסגנון מקדש יווני ונמצאים על קו המים בעיר העתיקה. יש בעיר מועדונים מכל הסוגים, החל ממועדונים טורקיים אותנטיים וכלה במועדונים ובפאבים מערביים כגון מועדון אירי, אנגלי וכל ז'אנר אחר שתעלו על דעתכם. אפשר למצוא בה גם את כל סוגי המסעדות, אבל אם כבר אתם בטורקיה, עדיף לאכול אוכל מקומי אמיתי.
מפרצים ומסעדות דגים
בודרום נבנתה סביב מצודה צלבנית מהמאה ה-17, שנמצאת בעיר העתיקה שבמפרץ. למצודה שבעה שערים וחמישה מגדלי שמירה, ומומלץ לסייר בה בניחותא, לטפס לכל המגדלים וליהנות מהנוף שנשקף מהם, וכן להתרשם מפאר הבנייה של הימים ההם. במצודה תוכלו לראות תצוגה של חפצים שונים שנמשו מאוניות שהוטבעו בים, ביניהם כלי זכוכית עתיקים ומיוחדים. באחד מחדרי המצודה מוצגות עצמותיה של נסיכת ממלכת "קאריה" בארון זכוכית, ובסמוך ניצב פסל שלה בגודל מלא, שנבנה על סמך שיחזור העצמות.
בלי קניות אי אפשר. למרגלות המצודה תמצאו את הטיילת ובה חנויות ומסעדות, שבהן תוכלו לקנות, מתנות, מזכרות, דברי עור ועוד ועוד. רוב המסעדות בטיילת ובבודרום כולה משנות בלילה את אופיין והופכות למועדונים בסגנונות שונים.
מפרצים נחמדים נוספים הם מפרץ טורקבוקו שבו מתגוררות בעיקר האליטות המקומיות; ומפרץ ג'מושלוק - כפר דייגים קטן שמולו הר גדול נישא במים. במפרץ יש רצועת חוף צרה של כשלושה ק"מ עם מסעדות דגים, שבהן מגיעים הלובסטרים, הקלמארי ושאר הדגים טריים מהים.
מבודרום אפשר לנסוע בכביש צר המתפתל בין הרים נישאים שבהם נטועים עצי זית רבים (תוך תהייה מי מטפס עליהם כדי למסוק אותם) אל אגם באפה. האגם מציע שיט לאי סמוך שבו מבנה עתיק, או בילוי באחת המסעדות שלחופו. בסמוך נמצאת גם העיירה "דידים" (חולות זהב) שבה חוף ים עם חולות זהובים ומסעדות דגים. בעיירה נמצא גם מקדש אפולו, המושך אליו עולי רגל רבים, שבנייתו נמשכה 500 שנה אך מעולם לא הסתיימה.
באזר ססגוני במפרץ הדייגים
קופצים לקושאדסי
קושדאסי מרוחקת 170 ק"מ מבודרום, והיא נמצאת מרחק שעה נסיעה משדה התעופה של איזמיר. יש בעיר נמל שבו עוגנות אוניות הקרוז הענקיות, ואפשר להפליג ממנה כשעה לבילוי יום באי היווני סמוס. יש בעיר גם חופי רחצה, בתי מלונות, מגוון אפשרויות לספורט ימי, באזר גדול ועוד.
אחת האטרקציות בעיר היא בילוי במועדון קראוון סריי, שנמצא בתוך מצודה מהמאה ה-17, ובו ליהנות ממפועים שונים (כולל שירים בעברית דוגמת "הבה נגילה", למעוניינים), ארוחה ויין טוב - והכל ב-40 דולר. באופן כללי, גם קושדאסי מציעה מגוון רב של מועדונים - גן עדן למבוגרים וגם לצעירים שאוהבים את חיי הלילה.
גן עדן של חיי לילה. קושדאסי
מקושאדסי אפשר לנסוע לאתר הארכיאולוגי העצום והמרשים, אפסוס, עיר נמל מאמצע האלף השני לפני הספירה, שבשיאה התגוררו בה 300 אלף בני אדם. סחף מאחד הנהרות שבאזור חסם את הים, וכיום האתר מרוחק כשישה ק"מ מהים. כיום אפשר לראות במקום עתיקות מרהיבות שמצביעות על חשיבותו בעבר.
יש באפסוס שני מבנים ענקיים של אמפיתאטרון (האמפי בקיסריה קטן לעומתם), שרידי ספריה ומבנים עתיקים ומרשימים נוספים. אחד הדברים המדהימים במקום הוא שאפשר להסתובב שש שעות בין העתיקות מבלי להשתעמם, בחברת אלפי תיירים אחרים מכל רחבי העולם.
אפסוס - אין רגע דל
לסיום, מוביל כביש צר בין הרים נישאים לכפר שירינג'ה, בעברית "חומד". בכפר השלו, הממוקם על צלע ההר, בתים ציוריים, סמטאות צרות ומסעדות קטנות. 700 התושבים של הכפר מכניסי אורחים, ואחת מהם, עאישה, הזמינה אותנו אל ביתה, הגישה לנו תה בבית וסיפרה לנו על בנותיה, נכותדיה, ועל כך שמעולם לא היתה בעיר הבירה אנקרה או באיסטנבול.
- הכותב היה אורח של חברת "יוסי טורס" מקבוצת "ישראייר" המשווקת חבילות נופש לבודרום ולקושאדסי